Blog

Čo je motivácia a ako si ju môžete vybudovať?

čo je motivácia

Motivácia je akási vnútorná sila, ktorá nás poháňa k určitej činnosti a riadi naše správanie. Môže vychádzať z určitých potrieb, ktoré keď nie sú uspokojené, tak vzniká motivácia ich naplniť. Pri niektorých činnostiach však naša motivácia klesá alebo nie je dostatočne vysoká na to, aby sme danú činnosť uskutočnili. Napríklad keď sa máme učiť na skúšku na vysokej škole, poupratovať dom alebo začať cvičiť. Ako si motiváciu môžeme vybudovať? Čo nám môže pomôcť zvýšiť našu motiváciu pri činnostiach, do ktorých sa nám nechce?

Stanovte si realistický cieľ

Je dôležité vedieť odhadnúť svoje sily a poznať svoje kvality, ale aj limity. Pokiaľ si dáte za cieľ, že budete každý deň cvičiť dve hodiny, pričom doteraz ste necvičili vôbec, je veľmi nepravdepodobné, že tento cieľ dosiahnete, môžete byť namotivovaní akokoľvek. Preto si najskôr zvážte, aké sú vaše možnosti a čo je vo vašich silách. Naložte si toho na seba len toľko, koľko ste schopní zvládnuť.

Krok za krokom k väčšej motivácii

Keď už ste si stanovili realistický cieľ, no stále sa neviete dotlačiť k tomu aby ste ho zrealizovali, choďte na to pomaly, krok za krokom. Veď sa predsa hovorí, že pomaly ďalej zájdeš a pri budovaní motivácie to platí rovnako. Ak by ste napríklad chceli začať behať, no neviete sa donútiť začať, skúste sa najskôr športovo obliecť. Potom sa sústreďte len na to, že si idete obuť tenisky. A na záver vyjdite von pred dom. Ďalším krokom je potom už len rozbehnúť sa. Keď už zabehnete kilometer, povedzte si, že zabehnete ešte jeden. Takýmto spôsobom môžete začať behávať, no tento postup viete aplikovať aj na hocičo iné. Dôležité je sústrediť sa na jednotlivé kroky, ktoré vás postupne dovedú k cieľu.

Vizualizujte si svoj cieľ

Predstavte si, že ste svoj cieľ dosiahli. Ako sa cítite? Čo pri tom prežívate? Povedzme, že si želáte úspešne ukončiť vysokoškolské štúdium. Vo svojej predstave už teda stojíte s vysokoškolským diplomom v rukách, celá rodina vám gratuluje, teší sa z tohto úspechu spolu s vami a vy viete, že už vás nečaká žiadne ústne skúšanie, žiadne písanie seminárnych prác a môžete konečne začať robiť to, čo vás napĺňa. Nemotivuje vás to hneď k tomu, aby ste sa začali sa učiť? 

Nauč sa o motivácii viac ako študent psychológie na PEVŠ!

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ponúka kvalitné vzdelanie, kde sa môžete dozvedieť viac napríklad aj o motivácii a jej budovaní. Získate taktiež aj prax v danej oblasti, či už vás zaujíma školská psychológia, klinická, či pracovná psychológia. Chcete absolvovať kvalitné štúdium pod dohľadom odborníkov v danej oblasti? Chcete mať v rukách diplom, ktorý vám umožní stať sa psychológom? Na to aby ste začali na PEVŠ študovať je potrebné uskutočniť len jeden krok – podať si prihlášku na štúdium! Môžete tak učiniť už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť