Blog

Doktor pedagogiky s titulom PaedDr.

titul paeddr

Ak ste študovali alebo študujete, doktorom pedagogicky bol rozhodne aspoň jeden váš vyučujúci, a to nielen na vysokej, ale aj na strednej či základnej škole. Čo tento titul znamená, v akých odboroch sa udeľuje a ako ho môžete získať aj vy? Aké štúdium je potrebné absolvovať, aby ste si pred meno mohli písať PaedDr.? 

Titul PaedDr.

Titul PaedDr. patrí k širokej palete titulov, ktoré je možné získať až po úspešnom dokončení magisterského štúdia pomocou ďalšieho pokračovania prostredníctvom rigorózneho konania. Titul sa píše pred menom a ide o takzvaný „malý doktorát“. Nie je to však vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa, na to je potrebné absolvovať štandardné doktorandské štúdium a získať titul PhD., ktorý sa píše za menom.

Paedagogicae doctor

Titul PaedDr. je skratkou z latinského paedagogicae doctor, čo v preklade znamená doktor pedagogiky. Nositeľa tohto titulu oslovujem ako pán doktor, respektíve pani doktorka. Najčastejšie sa s nimi môžete stretnúť na stredných školách, no doktori pedagogiky tvoria aj súčasť mnohých pedagogických zborov na vysokých školách. 

Doktor pedagogiky

Spomínaný titul sa udeľuje primárne na pedagogických fakultách. Podobne ako pri ďalších rigoróznych konaniach, ide o rýchly spôsob, ako sa na pracovnom trhu a uchádzaní o zamestnanie (v tomto prípade učiteľa) odlíšiť od konkurencie, ale aj získať ďalšie vedomosti a zručnosti pre výkon tohto dôležitého povolania.

Ako získať titul PaedDr.?

Po absolvovaní dodatočného rigorózneho konania, obhájení kvalitnej rigoróznej práce a úspešného absolvovania rigoróznej štátnej skúšky môžete získať tento titul. Titul PaedDr. Nahradzuje, respektíve rozširuje magisterský titul rovnako, ako tituly RNDr., JUDr., PhDr. či ďalšie tituly, ktoré sa udeľujú po zvládnutí rigorózneho štúdia.

Fakulty udeľujúce titul PaedDr.

Titul doktora pedagogiky nemusíte získať iba na pedagogickej fakulte. Dosť často nájdete rigorózne štúdium s týmto odborom aj napríklad na filozofickej, prírodovedeckej či inej fakulte, ktorá má v ponuke odbor so špecializáciou na učiteľstvo konkrétnych predmetov. S rigoróznym konaním pre získanie titulu PaedDr. sa preto môžete stretnúť napríklad aj na fakultách zameraných na telesnú výchovu a šport.

<<< Späť