Blog

Duševné vyčerpanie nepodceňujte: Aké má príčiny?

mu je psychicky vyčerpaný

Duševné vyčerpanie sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. U niekoho môže byť navonok viditeľné, až v nás môže vyvolávať znepokojenie, u niekoho si ho zase vôbec nemusíme všimnúť. V oboch prípadoch však platí, že človek, ktorý je duševne vyčerpaný, sa nemá dobre po psychickej ani po fyzickej stránke. Prejavovať sa to môže napríklad nadmernou únavou, podráždenou alebo smutnou náladou, ale aj sociálnou izoláciou, prípadne sa u človeka môžu objaviť rôzne psychosomatické ochorenia.

Túžba po dokonalosti môže byť jednou z príčin duševného vyčerpania

Možno to poznáte z vlastnej skúsenosti, možno máte niekoho takého vo svojom okolí. Všetko čo robíte musíte byť perfektné, všetko po sebe aj desaťkrát kontrolujete a snažíte sa vychytať každú jednu chybičku. Napriek tomu ste so svojím výkonom stále nespokojný a aj keď vás vaše okolie uisťuje v tom, že je vaša práca minimálne dostačujúca, pre vás to nie je dosť. Táto neustála potreba a túžba po dokonalosti vás však môže priviesť k duševnému vyčerpaniu. Investujete mnoho času a úsilia do práce, s ktorou ste vo výsledku aj tak nie úplne spokojný a odmenou pre vás nie je dobrý pocit z dobre vykonanej práce, ale vyčerpanie a sklamanie. Ak niečo také pozorujete aj u seba, možno je na čase povedať si stop a zamyslieť sa nad tým, čo vás k tomu môže viesť, kde táto potreba pramení. Každý človek predsa robí chyby, je to prirodzená ľudská vlastnosť, no často práve toto uvedomenie býva potlačené a neuvedomované z toho dôvodu, že na človeka mohli byť v detstve kladené príliš vysoké nároky od rodičov, prípadne že vám rodičia venovali lásku a pozornosť iba vtedy, ak ste podali skvelý výkon v škole či niekde inde. Je dôležité si uvedomiť, že si zaslúžite lásku druhých ľudí aj vtedy, keď nepodáte nadpriemerný výkon a ste hodnotným človekom sám o sebe, aj keď nie ste dokonalý. Nikto totiž nie je.

Neviete požiadať o pomoc? Aj to môže byť príčinou duševného vyčerpania

V prípade, že nepatríte medzi asertívnych ľudí, ktorí dokážu povedať druhým ľuďom „nie“ na ich požiadavky či prosby ak je toho na vás priveľa, môže vám hroziť duševné vyčerpanie. Ľahko sa tak dostanete do stavu, v ktorom sa budete cítiť zahltený povinnosťami, unavený a nahnevaný. Je veľmi dôležité poznať svoje hranice a vedieť zhodnotiť, čo je pre vás ešte únosné a čo už nie. Taktiež je dôležité vedieť rozlišovať, či druhá osoba naozaj potrebuje vašu pomoc a nebude si bez vás vedieť rady, alebo na vás prekladá svoje povinnosti iba kvôli svojej pohodlnosti. Na druhej strane môže byť rizikom aj to, ak máte naozaj veľa povinností a nestíhate, prípadne ich nevládzete zrealizovať sám, no hanbíte sa poprosiť niekoho o pomoc. Môže za tým byť pocit hanby, prípadne strach z toho, že si o vás budú druhí ľudia alebo vy sám myslieť, že ste neschopný, no možno aj strach z odmietnutia. Alebo len nechcete druhých ľudí zbytočne zaťažovať. V každom prípade tým škodíte najmä samému sebe, pretože je prirodzené nevedieť všetko alebo sa niekedy cítiť preťažený, ak to však budete dusiť v sebe a tváriť sa, že všetko zvládnete sám, aj keď už to veľmi nezvládate, môžete zažiť duševné vyčerpanie. Dôležité je vedieť si vypýtať pomoc, za opýtanie nič nedáte. Každý človek má možnosť sám za seba vyjadriť či má kapacitu na to aby vám pomohol alebo nie. No a podľa toho, čo vám odpovie, sa môžete ďalej zariadiť.

Nedá sa vyhovieť všetkým, preto sa snažte vyhovieť najmä samému sebe

S nedostatkom asertivity súvisí aj to, keď sa snažíte vyhovieť všetkým ľuďom vo vašom okolí. Plníte všetky ich prosby a želania na úkor seba s nádejou, že potom vás budú mať radi alebo vám budú k dispozícii, keď to budete potrebovať vy. Nie je to však vždy tak. Mnohokrát sa môže stať, že vás druhí o niečo požiadajú a keď to pre nich spravíte, neprejavia vám ani dostatok vďaky alebo vám nepomôžu, ak sa ocitnete v núdzi vy sám. Nie je vôbec zlé pomáhať druhým ľuďom, práve naopak, no je však dobré nerobiť to na úkor seba samého. Skúste si sledovať, čo vám je príjemné, na čo máte čas a čo vás už obťažuje. Aby ste nemali zbytočne nejaké očakávania, ktoré sa vo výsledku vôbec nemusia naplniť a vy sa potom budete cítiť vyčerpanie alebo nahnevane.

Neznalosť svojich limitov môže vyústiť v duševné vyčerpanie

Veľmi často sa stáva, že sa človek precení, resp. precení svoju kapacitu, koľko toho ešte zvládne. Chce to samozrejme určitú prax a dostatok sebapoznania, vďaka ktorému viete odhadnúť na čo ešte máte a na čo už nie. Je možné, že sa párkrát „popálite“ a zažijete pocity hnevu voči druhým alebo sebe, pretože ste si toho na seba vzali priveľa. Je to však užitočná skúsenosť, vďaka ktorej v budúcnosti budete vedieť, koľko si toho môžete na svoje plecia vziať. Stále ale platí, že pokiaľ sa cítite byť duševne vyčerpaný alebo je vám psychicky zle a cítite, že je toho na vás príliš a situáciu nezvládnete sami, môžete vyhľadať odbornú psychologickú pomoc.

Chceš sa dozvedieť viac o prevencii duševného vyčerpania? Študuj psychológiu na PEVŠ!

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ti ponúkne mnoho odborných informácií a zručností k tomu, aby si sa aj ty mohol stať psychológom. Následne tak budeš vedieť, čo robiť, ak sa ty alebo ľudia v tvojom okolí ocitnú v stave duševného vyčerpania. Podaj si prihlášku na štúdium už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť