Blog

Ako prebieha návšteva u psychológa?

Väčšina z nás má asi nejakú predstavu o tom, kto to psychológ je a čo je náplňou jeho práce, no tí, ktorí ho nikdy nenavštívili, možno nevedia ako taká návšteva u psychológa prebieha. Ak sa zdráhate psychológa navštíviť, pretože neviete, čo pri jeho návšteve môžete očakávať, možno vám tieto informácie pomôžu vo vašom rozhodnutí a budete psychicky viac pripravení na to, čo očakávať.

Rozhovoru sa pri návšteve psychológa nevyhnete

Či už pôjdete ku klinickému psychológovi, poradenskému alebo dopravnému, či psychológovi, ktorý pracuje v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, pri návšteve každého z nich je kľúčový práve rozhovor. Najskôr si so psychológom dohodnete termín, telefonicky alebo prostredníctvom e-mailu. Je potrebné tiež odlíšiť, či idete ku psychológovi iba na vyšetrenie napr. z dôvodu vydania zbrojného pasu alebo vodičského preukazu, alebo ste ho vyhľadali, pretože v živote riešite náročné situácie, s ktorými si neviete sami rady. Pri vyšetrení kvôli vodičskému preukazu, vydaniu zbrojného pasu alebo pri vyšetrení, ktoré bolo nariadené súdom, psychológ začne návštevu rozhovorom, v ktorom sa vás bude pýtať na veci, ktoré sa týkajú vašej požiadavky (požiadavky súdu), teda bude hľadať odpovede na rôzne otázky, ktoré sa danej žiadosti týkajú. V rámci vyšetrenia tiež bude využívať psychodiagnostické nástroje, t.j. psychologické testy, dotazníky, sebaposudzovacie škály. Pokiaľ chce napríklad zistiť, aká je úroveň vašej pozornosti, dá vám test, v ktorom sa úroveň vašej pozornosti prejaví, atď. Následne sa k výsledkom testov spoločne vrátite a v rozhovore sa vás bude psychológ dopytovať veci, týkajúce sa odpovedí v teste, možno bude potrebovať nejaké vaše objasnenie k jednotlivým položkám, a podobne.

Psychológ alebo psychoterapeut? Koho navštíviť?

V prípade, že ste psychológa vyhľadali sami, pretože sa psychicky necítite dobre alebo riešite náročnú životnú situáciu a potrebujete podporu či pomoc v ťažkej chvíli, pravdepodobne vyhľadáte poradenského psychológa alebo psychoterapeuta. Rozdiel medzi týmito dvoma profesiami je ten, že psychoterapeut po vyštudovaní psychológie ešte navyše absolvoval aj špecializovaný certifikovaný výcvik v určitom psychoterapeutickom smere. Existuje viacero psychoterapeutických smerov, každému môže vyhovovať nejaký iný, na rôzne problémy je tiež možno vhodnejší určitý smer, ale mnohokrát sa jednotlivé psychoterapeutické smery dopĺňajú a inšpirujú od tých ďalších. To už je ale iná téma. Poradenský proces trvá kratšie ako psychoterapeutický, niekedy len zopár stretnutí, a pokiaľ chcete riešiť nejaký konkrétny problém, ktorý nie je veľmi vážneho charakteru, väčšinou vám poradenský psychológ dokáže veľmi dobre pomôcť. Tak či onak môžete za poradenským psychológom zájsť a on by vám mal vedieť povedať, či vám dokáže pomôcť alebo je vhodnejšie zájsť za psychoterapeutom.

Návšteva psychológa vám poskytne úľavu

Pri prvej návšteve poradenského psychológa alebo psychoterapeuta je súčasťou tejto návštevy anamnestický rozhovor. V rámci anamnestického rozhovoru sa vás bude psychológ/psychoterapeut pýtať rôzne otázky týkajúce sa vášho osobného života, napríklad či v živote máte nejaké blízke vzťahy, ako vyzerajú, aké sú vaše spomienky na detstvo, či ste zamestnaný, ako sa vám darí v práci, a mnoho ďalších. Bude sa s vami rozprávať predovšetkým o tom, čo vás trápi a s čím ste za ním prišli, s čím potrebujete pomôcť. Je dôležité spomenúť, že psychológ je tam v danej chvíli iba pre vás, mal by vám aktívne načúvať, venovať vám svoju plnú pozornosť, nesúdiť vás, nehodnotiť, ale snažiť sa vám zo všetkých síl porozumieť. Ide o budovanie dôverného a bezpečného vzťahu medzi vami a psychológom/psychoterapeutom, kde to, čo poviete, ostane len medzi vami a vy zažijete pocit pochopenia, nehodnotiaci postoj psychológa a už na začiatku môžete pociťovať pocity úľavy.

Dá sa na prvú návštevu psychológa pripraviť?

Pokiaľ máte u klinického psychológa absolvovať psychodiagnostické vyšetrenie a chcete sa vopred pripraviť na testy, ktoré vám bude administrovať, príprava je zbytočná, či dokonca škodlivá. Psychodiagnostické nástroje ako sú rôzne projektívne testy, dotazníky, škály, nie sú voľne dostupné a používať ich môže iba psychológ, ktorý sa v tejto oblasti počas štúdia vzdelával a vie ako ich administrovať, vyhodnocovať a interpretovať. Celkové vyšetrenie pozostáva z batérie viacerých psychologických testov spolu s klinickým rozhovorom, takže psychológ po vyšetrení má predstavu o tom, ako na tom v danej oblasti asi ste a následne vie správne výsledky testov zinterpretovať, prípadne určiť vhodnú psychologickú intervenciu. Pripraviť sa však na návštevu psychológa môžete tak, že si skúsite premyslieť, ako sformulujete to, s čím ku psychológovi prichádzate, čo by ste s ním chceli riešiť a v čom by vám mohol byť nápomocný.

Chcete sa stať psychológom? Poďte študovať psychológiu na PEVŠ!

Ak vás zaujíma psychológia a chceli by ste pomáhať druhým v náročných životných situáciách, pracovať so psychodiagnostickými nástrojmi, prípadne liečiť psychické ochorenia alebo sa venovať psychologickému výskumu, podajte si prihlášku na štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole. Ako študent psychológie na PEVŠ získate mnoho užitočných odborných vedomostí a zručností, získate tiež prax ešte predtým než ukončíte VŠ štúdium a nastúpite do zamestnania, a najmä získate individuálny prístup pedagógov počas štúdia, kde vám všetci budú nápomocní. Podajte si prihlášku už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť