Blog

Psychológia alebo teória chaosu: Čo je jej cieľom?

Ústrednou charakteristikou teórie chaosu je tzv. motýlí efekt. Počuli ste už o tom, že každá akcia vyvoláva reakciu alebo že všetko sa pre niečo deje a každý čin so sebou nesie aj istý dôsledok? To je totiž podstatou motýlieho efektu. Keď motýľ mávne svojimi krídlami, môže tým spôsobiť hurikán na opačnej strane zemegule – na tejto charakteristike je založená teória chaosu. Ako sa dá motýliemu efektu či teórii chaosu rozumieť v psychologickom ponímaní? Čo pre nás znamená chaos a ako s ním možno pracovať?

Motýlí efekt v oblasti psychológie

Počiatočné vstupy významne ovplyvňujú konečné výstupy. Tak to platí v živote vo všeobecnosti, psychológia nie je výnimkou. Na život človeka z tohto pohľadu možno nazerať ako na sled udalostí, ktoré majú vždy nejaký dôsledok. Už Sigmund Freud preto zdôrazňoval obrovský význam raného detstva a jeho vplyv na ďalší život človeka. V psychoterapii aj drobný náznak nedôvery môže u klienta vyvolať silnú negatívnu reakciu a možno sa už na ďalšie terapeutické stretnutie nedostaví. Nikdy nemôžeme presne vedieť, aké dôsledky bude mať nejaký náš čin, hoci si môžeme myslieť, že ide len o drobnosť, ktorá nič neovplyvní. Aj drobnosti môžu spôsobiť veľké zmeny. Predstavte si, napríklad, že pri behaní si vyvrtnete členok a na nejaký čas budete musieť mať kľudový režim, takže pár týždňov si nezabeháte ani nezacvičíte. Vďaka behu ste sa však cítili psychicky dobre, bol to váš spôsob psychohygieny, pri behaní ste nemysleli na žiadne problémy a prečistili ste si svoju hlavu. Teraz sa vďaka úrazu cítite v nepohode, nemáte si ako vyčistiť myseľ a pociťujete väčšiu únavu. Následne to ovplyvní aj váš pracovný výkon, ktorý bude stále slabší a váš šéf na vás začne byť nepríjemný. To vás dostáva do ešte väčšej psychickej nepohody a ste na svoje okolie podráždený, takže sa začnete s partnerom hádať. Dôsledky môžu byť naozaj rôzne, samozrejme, nie vždy len zlé. Podstatou však je, že maličkosť, ktorej by sme možno nevenovali veľkú pozornosť, môže spustiť sériu udalostí, ktoré budú viesť k veľkej zmene.

Liek na chaos

Kanadský klinický psychológ Jordan Peterson sa vo svojej knihe 12 pravidiel pre život s podtitulom „Liek na chaos“  zaoberá vzťahom medzi princípmi poriadku a chaosu. Pod pojmom poriadok má na mysli všetko čo je známe, pravidlá a tradičné hodnoty, ktoré, ako tvrdí, možno nájsť napríklad už v Biblii. Naopak chaos podľa neho predstavuje niečo, čo je neznáme a nepredvídateľné. Peterson hovorí, že by sme mali nájsť rovnováhu medzi poriadkom a chaosom. V knihe rozoberá 12 pravidiel, ktoré človeku pomôžu v živote nepodľahnúť chaosu a vyvážiť ho poriadkom, teda pravidlami. Napríklad prvé pravidlo hovorí: Vystrite sa a vypnite hruď. Podstatou tohto pravidla je nehrbiť sa, snažiť sa pôsobiť sebavedomo, rozhodne, čo človeku pomôže v zvýšení svojho sociálneho statusu a dostane tak čo chce. Jordan Peterson sa vyznačuje tým, že je konzervatívny a kniha má trochu moralizujúci podtón. Ak si však chcete rozšíriť obzory aj v tejto oblasti psychológie, môžete si utvoriť vlastný názor na jeho dielo a prečítať si ho.

Chaos môže byť niekedy užitočný

Keby sme sa v živote riadili len princípom „poriadku“, chceli by sme mať nad všetkým kontrolu a všetko dopredu plánovať, skôr či neskôr by sme aj tak narazili na to, že zažijeme situácie, ktoré sme nepredvídali a naše plány sa stanú nezrealizovateľnými. Je pravda, že určitý poriadok, plánovanie a predvídanie situácií nám dáva pocit bezpečia, pretože sa na určité veci môžeme dopredu pripraviť a máme pocit, že nás nič neprekvapí. Ono to tak v praxi však často nefunguje. Môžeme celé dni plánovať, no napokon sa stane malá nečakaná zmena, ktorú sme ovplyvniť nemohli, a výsledok je úplne odlišný od našich očakávaní. Niekedy je fajn dať priestor aj chaosu, ktorý nás podnecuje k tomu, aby sme boli trošku spontánni a kreatívni. Keby vždy všetko išlo podľa našich plánov, nezažili by sme žiadne vzrušenie, dobrodružstvo či prekvapenie. A aj o tom je predsa život, nie?

Zaujíma vás psychológia? Poďte ju študovať na PEVŠ!

Ako študent psychológie na Paneurópskej vysokej škole máte možnosť dozvedieť sa mnoho odborných aktuálnych informácií z oblasti psychológie a otvorene o nich pri výučbe diskutovať. Súčasťou štúdia psychológie je aj povinná prax v oblasti psychológie, ktorá vás najviac zaujíma. Ako absolvent štúdia psychológie budete mať znalosti z oblasti klinickej, školskej, pracovnej a organizačnej, a poradenskej psychológie, a už počas štúdia sa môžete profilovať v oblasti, ktorá je vám najbližšia a v ktorej by ste v budúcnosti chceli pracovať. K tomu je však potrebné uskutočniť prvý krok, a to podať si prihlášku na štúdium. Môžete tak urobiť už teraz, po kliknutí sem.

<<< Späť