Blog

Ako si vybrať Univerzitu?

Prirodzeným pokračovaním stredoškolského štúdia je vysoká škola. Vyberáme si ju my, študenti, väčšinou na poslednú chvíľu, pred uzávierkou prihlášok, tesne pred prvými písomnými maturitami. Výber je vždy široký a najlákavejšie sú vždy tie najprestížnejšie univerzity. Ako si ale vybrať zo širokej ponuky univerzít na Slovensku a v Čechách, prípadne v zahraničí?

Teraz ako prvák, na Paneurópskej Vysokej Škole, sa môžem pozrieť nazad a opísať môj postup pri výbere univerzity. Posúdiť prvky, ktoré robia univerzity lákavými pre maturantov a ako rozlíšiť medzi realitou a fikciou, ktorou sa univerzity predstavujú pri výberovom procese.

Ako začať s hľadaním vysokej školy?

Každé poctivé hľadanie by sa nemalo unáhliť a vybrať tú správnu vysokú školu je to najvýznamnejšie, čo na strednej škole budete robiť. Mali by ste začať s predstihom. Spísať si list univerzít, ktoré už poznáte, dohľadať k nim ďalšie v odvetví, na ktoré sa po strednej chcete orientovať a tým začína reálny výberový proces. Informácie o univerzitách sa k vám dostanú dvoma spôsobmi, to čo vám povedia ostatní, a to čo si vy vyhľadáte. Začal by som so samostatným vyhľadávaním a teda pozrel by som sa na webstránky škôl, ktoré máte v zozname a zistil z nich čo najviac.

Štúdium a akreditácia školy

Obsah štúdia a akreditácia školy, pred tým ako sa dívate na podmienky prijatia, musíte najprv zistiť či je univerzita pre vás na prvom mieste. Najväčšiu chybu čo môžete urobiť je pozrieť sa na názov odboru a nepozrieť sa na učebný proces na škole. Zistiť si presne predmety, ktoré univerzita ponúka a vyučuje.

Významné je aj zistiť či univerzita má akreditáciu a či si na nej môžeme po dosiahnutí Bc. titulu urobiť aj Mgr. a PhD. Pri tomto zisťovaní pomáha najmä to keď škola má prehľadne urobený web, rozsiahlu FAQ sekciu, rozpísané možnosti uplatnenia po skončení štúdia a aktívne kontaktné centrum pre uchádzačov a info-linku.

Partneri školy a Erasmus

Partneri, priatelia školy a Erasmus program, sú druhý najdôležitejší bod po tom čo ste si zistili v čom vás škola vzdelá. Môžete mať perfektný obsah predmetov, ale ak univerzita neponúka možnosti stáže a tvorenia kontaktov v odbore, dnes taká škola stráca relevanciu a budete mať problém sa uplatniť po skončení štúdia. Erasmus program je všeobecne chválený a uznávaný program a mala by ho ponúkať každá univerzita, rozdielne sú ale partnerské školy kam sa môžete dostať z istej univerzity. Je dobré spoznať ako sa študuje v zahraničí a pritom nezbankrotovať.

Podmienky prijímacieho konania

Až teraz by ste sa mali začať dívať na podmienky prijímacieho konania. Niektoré školy vyberajú študentov na základe ich úspešnosti počas strednej školy, umiestnenia v olympiádach alebo stredoškolských odborných činnostiach, či na základe známok v treťom ročníku. Ďalšie univerzity sa spoliehajú na výber najúspešnejších žiakov zo SCIO testov a na základe ich vlastných talentových skúšok. Nezabudnite však, že všetky univerzity si ale vyžadujú vidieť vaše maturitné vysvedčenie.

Vybavenie, kluby, spolky a projekty školy

Keď už máte zúžený výber podľa predchádzajúcich kritérií, začína reálne hľadanie a porovnávanie rozdielov medzi univerzitami. Najväčšie rozdiely sú vo vybavení školy, či má praktické učebne na výučbu predmetov, používa moderné postupy a techniku alebo aj vlastnú odbornú knižnicu. Či v rámci študovaného predmetu okrem profesorom vedených prednášok existujú študentské spolky, ktoré by predmety dopĺňali, alebo či vôbec sú projekty podporované školou v tej oblasti. V tejto časti znova záleží aj na priateľoch a partneroch školy. Ako sú zapojení do univerzitného života a ako pomáhajú rozviať akademické prostredie. Samozrejme si takto aj budujú a zaškoľujú možných budúcich zamestnancov, a tvoria významné kontakty pre vás do budúcnosti.

Vysokoškolské akcie mierené na študentov stredných škôl

Finálne, až po tomto vyhľadávaní by ste mali začať porovnávať  a hodnotiť vysokoškolské akcie mierené na študentov stredných škôl. Treba sa naučiť všímať si možné nezrovnalosti medzi prezentovanými bodmi. Chodiť na dni otvorených dverí, nebáť sa pýtať otázky a robiť si poznámky. Vysokoškolské veľtrhy ako Gaudeamus, ale aj vedecké veľtrhy ako Noc Výskumníkov a iné, ponúkajú možnosť zastaviť a porozprávať sa so zástupcami z vysokých škôl pri ich stánkoch. Väčšinu sú tam študenti a tak sa dozviete aj informácie, ktoré by ste ináč nezískali. A je to spôsob ako sa dá dostať aj ku ináč ťažšie dostupnému propagačnému materiálu školy. Podobne to je aj keď na vašu strednú školu prídu bývalí študenti hovoriť o ich vysokých školách.

Kvalita života na univerzite

Na konci dňa, univerzitný život nemá byť iba o (m)učení, a treba sa vedieť aj uvoľniť. Je to menší bod, ale stále významný. Kvalita života na univerzite sa odzrkadľuje aj v tom, aké akcie škola robí pre študentov, alebo či ponúka možnosti konzultačných hodín s profesormi a aj psychológmi. Akademické výsledky nie sú všetko, treba myslieť aj na vlastné fyzické a duševné zdravie.

Možnosti ubytovania na vysokej škole

Posledný bod, ktorý sa skôr týka už logistiky, sú možnosti ubytovania, ktoré škola ponúka. To, že škola poskytuje internáty ešte ale neznamená, že budú aj v najlepšom stave, a keď ich neposkytuje, netreba univerzitu za to vyradiť, ale pozrieť sa na alternatívne možnosti bývania.

Na záver mám pre vás pár tipov ako si pomôcť pri výbere univerzity:

  1. Vytvorte si tri stĺpce pozitív, negatív a faktov o škole a začnite ich plniť významnými bodmi, ktoré ste si vyhľadali. Ale aj vlastnými pocitmi zo školy, ktoré ste nadobudli počas vyhľadávania. (To ako na vás univerzita pôsobí počas výberu, sa pretaví aj do vašej spokojnosti štúdia ak si ju vyberiete!)
  2. Nezabudnite na dátumy! Môžete nájsť pre vás perfektnú univerzitu, ale bude to márne ak prespíte termín na podanie prihlášok.
  3. Nebojte sa zavolať, či napísať. Školy čo ponúkajú info-linku ju majú presne pre to aby ste sa pýtali. Väčšinou vám odpovedajú študenti tej školy a teda môžete sa opýtať aj konkrétnejšie otázky.
  4. A nezabudnite, prihlášok si môžete podať na viacero univerzít.
  5. Veľa Šťastia s hľadaním!

Prečo študovať na PEVŠ?

Samozrejme odporúčam vám aby ste sa pozreli do našej školy hlbšie a utvorili si komplexnejšiu predstavu o nás. Na Paneurópskej vysokej škole vám ponúkame široké spektrum štúdia od psychológie a práva po masmédia, informatiku a ekonómiu. Študujeme nielen zažratí v knihách, ale aj prakticky. Pozrite sa na naše Mediálne centrum, kde pracujeme nielen my, ale používajú ho aj naši partneri, ktorí často ponúkajú na škole aj možnosť stáží. Na škole funguje Erasmus projekt, cez ktorý sa môžete dostať severne až na Island, alebo južne až do Portugalska, alebo na 60 iných ďalších univerzít po svete.

Prijímací proces má každá fakulta trochu iný, tak ten si poriadne preskúmaj, ale vo všeobecnosti nie je moc náročný. Naprieč všetkými fakultami funguje viacero spolkov a som si istý, že by ste si so spolužiakmi (aj staršími) dobre sadli. Každoročne sa organizujú famózne PEVŠ Party pre nových študentov, ktorej sa zúčastňuje celá škola a kde spoznáš veľa študentov nielen zo svojej fakulty, ale aj z iných. V neposlednom rade ak sa chceš niečo podrobnejšie dozvedieť, neboj sa nám ozvať!

Autor: William Gevorg Urban

Dizajn médií – 1

<<< Späť