Blog

Čo je šťastie a ako byť skutočne šťastný?

čo je šťastie

Byť šťastný je niečo, po čom túži asi každý z nás. Každý si však pod šťastím predstavíme niečo iné. Niekto za šťastie považuje výhru v lotérii, niekto zase čas strávený so svojou rodinou. Vo všeobecnosti však šťastie predstavuje radosť zo života, pocit, že nám nič nechýba, psychickú pohodu a spokojnosť. Ako možno docieliť pocit skutočného šťastia? A ako dlho môže tento pocit trvať?

Pocit šťastia trvá krátko

Pocit šťastia ako taký je záležitosťou určitej chvíle, ktorá pominie, niekedy po pár minútach, niekedy po pár hodinách – ak si teda pod pojmom šťastie predstavíme euforický stav, v ktorom máme pocit, že nám nič na svete nechýba, máme chuť tancovať a usmievať sa na celý svet. Na rozdiel od tohto pocitu šťastia je životná spokojnosť, resp. spokojnosť s kvalitou svojho života niečím, čo trvá dlhšie. Hoci nie je taká intenzívna ako prchavý pocit šťastia, je stálejšia. Šťastie často vnímame ako niečo, čo nevieme ovplyvniť a prichádza z vonku. Napríklad keď vyhráte v tombole alebo keď sa vyučujúca rozhodne odložiť písomku o týždeň neskôr. Takéto šťastie je ale veľmi nestabilné, pretože je závislé od vášho okolia a ak z okolia neprichádza žiadny podnet, ktorý by tento pocit vyvolal, tak šťastie nepociťujete.

Byť skutočne šťastný sa rovná byť spokojný so svojím životom

Oproti prchavému pocitu šťastia je významnejšie vnímanie kvality svojho života a spokojnosť s ním. Keď sa cítite spokojný so svojím životom, vnímate svoj podiel na tom, aký je a preberáte zaň zodpovednosť, potom dokážete vnímať vlastnú sebaúčinnosť (self efficacy) – teda si uvedomujete, že  viete veci ovplyvňovať, mať nad nimi určitú kontrolu a moc a všetko, čo urobíte, má svoje dôsledky. V tomto prípade si človek uvedomuje, že ak s niečím vo svojom živote nie je spokojný, je len na ňom, ako sa k tomu postaví a či s tým niečo urobí. Podnety z okolia totiž môžu byť rôzne – negatívne aj pozitívne – no spoliehať sa na ne a závisieť od nich je vyčerpávajúce a človek tak nadobúda pocit, že je len bábkou v rukách osudu. Keď vníma, že vie veci vo svojom živote ovplyvňovať, dáva mu to pocit väčšej slobody a môže sa rozhodnúť ako so svojím životom naloží.

Aj šťastní ľudia mávajú zlé dni

To, že je niekto šťastný alebo spokojný so svojím životom, ešte neznamená, že sa takto cíti stále. Aj ľudia, ktorí sa väčšinou cítia byť šťastní, občas mávajú zlé obdobie, kedy majú pocit, že sa im v ničom nedarí alebo že nič nemá zmysel. Môžu pociťovať frustráciu, hnev či smútok. Všetky tieto emócie patria do našej emočnej výbavy, ktorou disponuje každý človek a je v poriadku, ak ich cítite. Nebolo by v poriadku, ak by ste sa stále cítili len šťastne a nezažívali občas aj smútok či hnev v situáciách, v ktorých sú tieto emócie očakávané. Ide však o to, ako svoj život hodnotíte zo širšej perspektívy, ako sa naň pozeráte celkovo – či ho hodnotíte ako vo všeobecnosti dobrý, len máte momentálne zlé obdobie, alebo ho celkovo hodnotíte ako zlý, no občas zažívate chvíľky, kedy to nie je také hrozné.

Pri vnímaní šťastia je dôležitá psychická odolnosť

O psychickej odolnosti, resp. reziliencii, ste už možno počuli. Jedná sa o schopnosť zvládať záťažové a stresové situácie, je to v podstate akási nezdolnosť, ktorá človeku umožňuje zvládnuť aj náročné situácie bez toho, aby sa z tohto zážitku stala trauma. Pokiaľ v živote zažívame ťažké obdobie a nedarí sa nám v nejakej životnej oblasti, človek s vysokou mierou reziliencie toto obdobie zvládne bez ujmy na zdraví. Povie si, že síce je toto obdobie preňho ťažké, nakoniec ho zvládne, pretože disponuje účinnými kopingovými stratégiami a má zažité, že v minulosti podobné situácie už zvládol. Človek s nízkou mierou reziliencie bude pociťovať silnú frustráciu a veľký stres, ktorý môže vyústiť do chronického stresu, a ten mu spôsobí rôzne psychické alebo psychosomatické ťažkosti. Pozitívne je, že psychická odolnosť sa dá zvyšovať, dá sa trénovať. Ak budete mať vysokú mieru reziliencie a zažijete občas aj náročné životné obdobia, stále budete svoj život považovať za kvalitný a šťastný.

Poznaj sám seba a zisti čo ťa robí šťastným

Už Sokrates vedel, aké dôležité je poznať seba samého. Ak sami sebe nerozumiete a neviete, čo máte radi, ako môžete vedieť, čo vás spraví šťastnými? Niekto hovorí, že šťastie treba hľadať v maličkostiach. To je síce pravda, no nemusí vám to stopercentne zaručiť šťastie a životnú spokojnosť. Podstatné je poznať sa, vedieť, čo vám robí radosť, čo je pre vás dôležité, na čom vám záleží. Keď to zistíte, snažte sa venovať energiu do týchto oblastí a starajte sa o ne. Dôležité je tiež vedieť postarať sa sám o seba – o svoje psychické aj fyzické zdravie. Doprajte si pokoj, robte činnosti, ktoré vás bavia a napĺňajú a trávte čo najviac času s ľuďmi, ktorých máte radi. Jedzte kvalitné potraviny, užívajte si kvalitný spánok, občas sa poprechádzajte po vonku a prečítajte si dobrú knihu či pozrite film. Hocičo, čo vám urobí radosť.

Baví ťa psychológia šťastia? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Paneurópska vysoká škola ponúka kvalitné štúdium psychológie, v rámci ktorej sa dozviete mnoho odborných poznatkov z oblasti klinickej, školskej, pracovnej psychológie, a mnohých ďalších. Mnoho pedagógov fakulty psychológie PEVŠ čerpá z pozitívnej psychológie, ktorej centrom pozornosti je práve skúmanie a opieranie sa o pozitívne životné skúsenosti a pozitívne emócie, vrátane šťastia. Ak sa chcete (nielen) o pozitívnej psychológii a o šťastí dozvedieť viac, podajte si prihlášku na štúdium psychológie už teraz, stačí kliknúť na tento odkaz.

 

<<< Späť