Blog

Pedagogická a školská psychológia: Výchova a vzdelávanie detí

školská psychológia

Psychológia preniká do rôznych oblastí a smerov a má významnú, dôležitú úlohu aj v prostredí školy a vzdelávacích inštitúcií. Keďže škola formuje osobnosť človeka už od útleho detstva, je veľmi dôležité, aby pedagógovia a ministerstvo školstva pri tvorbe osnov a voľbe učebných metód brali do úvahy poznatky zo psychológie, najmä z oblasti vývinovej a školskej psychológie. Pedagógovia deti a dospievajúcich nie len vzdelávajú, ale aj vychovávajú, preto sa jedná o výchovno-vzdelávací proces. To, ako sa pedagógovia k žiakom a študentom správajú a akým spôsobom ich učia, významne vplýva na ich vzťah k učeniu, ale tiež na ich sebaobraz. Potom teda možno povedať, že úlohou pedagogickej a školskej psychológie je skúmanie osobnosti žiaka a učiteľa, ale aj výchovno-vzdelávacieho procesu, ktorý sa v školách uskutočňuje. Rovnako tiež dbá na duševné zdravie pracovníkov školy, ako aj jej žiakov.

Školský psychológ a jeho úloha v škole

Zo školskej a pedagogickej psychológie nečerpajú len pedagógovia a ministerstvo školstva. Dôležitou osobou v škole je tiež školský psychológ, ktorý sprostredkúva informácie zo psychológie v školách, teda poskytuje edukáciu z oblasti psychológie, rovnako vytvára a realizuje preventívne programy, ktoré môžu byť zamerané na prevenciu proti rôznym sociálno-patologickým javom ako je napríklad šikanovanie či užívanie drog. Činností, ktoré školský psychológ v škole vykonáva je mnoho, patrí sem tiež poradenstvo pre žiakov, učiteľov a rodičov, snaží sa o vzájomnú komunikáciu medzi vedením školy, pedagógmi, žiakmi a rodičmi, taktiež sa snaží o to aby bola v škole pozitívna klíma a usiluje sa o vytváranie dobrých a zdravých vzťahov v triedach jednak medzi žiakmi, ale aj medzi pedagógmi.

Otázka školskej úspešnosti z pohľadu školskej a pedagogickej psychológie

Keďže je naša spoločnosť značne orientovaná na výkon a dobré výsledky v škole, často môžu rodičom aj pedagógom unikať ďalšie dôležité aspekty vzdelávania ako je napríklad spokojnosť v škole, sebahodnota žiaka a to ako vníma sám seba, ale tiež schopnosť žiaka vytvárať kvalitné vzťahy so svojím okolím. Žiaci mnohokrát zápasia s náročnými vecami vo svojom živote, nachádzajú sa napríklad v období dospievania, ktoré je samo o sebe náročné, často riešia rodinné problémy alebo sú šikanovaní spolužiakmi. Ak sa žiak necíti v škole dobre, ak má vo všeobecnosti náročné obdobie a rieši rôzne problémy, nie je ani schopný podať v škole dobrý výkon a učiť sa. Aby sa človek dokázal učiť a mal dobré výsledky, potrebuje k tomu pocit bezpečia. V prípade, že sa bezpečne necíti a jeho myseľ je zamestnaná rôznymi problémami, ktoré ho momentálne trápia, nedokáže sa sústrediť a jeho mozog nedokáže spracovať nové informácie a udržať ich v pamäti. Dôležité je preto starať sa o duševné zdravie a psychickú pohodu žiakov aj pedagógov, aby sa v škole predovšetkým cítili dobre a mali v nej pocit bezpečia. Vzdelanie a dobré výsledky sú určite dôležité, no dôležitejšie je psychické zdravie človeka a jeho schopnosť vytvárať a udržať si kvalitné a blízke vzťahy s druhými.

Duševné zdravie a spokojnosť v škole je na prvom mieste

Ako už bolo spomenuté, najdôležitejšou úlohou školského psychológa v školách je snaha o to aby sa žiaci a pedagógovia cítili v škole spokojne a bezpečne. Učí ich napríklad aj to ako riešiť konflikty a empaticky komunikovať, aké temperamentové typy osobnosti existujú a ako s ktorým typom komunikovať. Snaží sa tiež zvyšovať ich psychickú odolnosť, resp. rezilienciu, aby vedeli zvládať aj náročnejšie životné situácie a záťaž, a dôležitú úlohu zohráva aj pri edukácii v oblasti sexuality a sexuálnej výchovy, môže žiakom pomáhať aj v oblasti kariérového poradenstva, a tak ďalej. Školský psychológ významne zlepšuje celkovú atmosféru v škole, pomáha aj pri rôznych tragických a stresových udalostiach a zabezpečuje krízovú intervenciu, takže jeho prítomnosť v škole je nesmierne dôležitá a prínosná.

školská psychológia

Vzdelávací proces na mieru

Každý žiak má iný učebný štýl, niekto sa dokáže viac naučiť keď informácie počúva, niekto zase keď si ich číta. Ďalší žiak sa zase môže najviac naučiť ak pri učení využívajú pohyb. Všetci máme viacero druhov inteligencie: lingvistickú, logicko-matematickú, priestorovú, muzikálnu, telesne-kinetickú, intrapersonálnu a interpersonálnu. U každého však majú jednotlivé druhy inteligencie rôzne zastúpenie a určité druhy sú v popredí pred ostatnými. Na základe toho, ktorý druh inteligencie u človeka prevažuje, môžeme hovoriť o učebnom štýle, ktorý je preňho najefektívnejší, najlepší. Tento štýl potom človek uprednostňuje a najviac sa pomocou neho naučí. Vzdelávací proces by mal byť teda v ideálnom prípade prispôsobený jednotlivým učebným štýlom žiakov, teda každý žiak by mal mať možnosť učiť sa danú tému spôsobom, ktorý mu proces učenia čo najviac zjednoduší a bude ho najviac zaujímať, teda sa vďaka nemu aj najviac naučí.

Poďte sa o pedagogickej a školskej psychológii naučiť viac ako študent psychológie na PEVŠ!

Ak vás zaujímajú psychologické disciplíny ako je pedagogická a školská psychológia, prihláste sa na štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole! Ako študent psychológie tak prídete do kontaktu s rôznymi zaujímavými témami (nielen) z oblasti pedagogickej, školskej a edukačnej psychológie a neskôr sa aj vy môžete stať školským psychológom. Stačí si podať prihlášku na štúdium, ktorú nájdete na tomto odkaze.

 

<<< Späť