Blog

Štúdium psychológie – príprava na povolanie aj na celý život

Psychológia je mimoriadne lákavý vedný odbor, ktorý sa aj u nás na Slovensku v posledných rokoch dostáva viac a viac do povedomia. V západnom svete nie je ničím zvláštnym, že takmer každý človek má svojho psychológa, s ktorým konzultuje osobné problémy a hľadajú spoločne riešenie. Na Slovensku je návšteva psychológa stále považovaná za akúsi stigmu či hanbu, čo sa však, našťastie, postupne vytráca. 

Štúdium psychológie

Bakalárske štúdium psychológie môžete absolvovať na našej Fakulte psychológie v dennej aj externej forme so všeobecným zameraním. Pokračovať môžete na magisterskom štúdiu opäť vo všeobecnom odbore psychológia.  Samozrejmosťou je možnosť absolvovania rigorózneho konania, ale aj doktorandského štúdia v dennej aj externej forme.

Psychológ aj v bežnom živote

Psychológia vás naučí veľa o vás samotných, ale aj o ľuďoch vo vašom okolí. Zistíte, že riešenie konfliktov v rodine či medzi priateľmi môže vyzerať úplne inak, než na čo ste boli zvyknutí z domu podľa vašej výchovy. Psychológia vám pomôže zlepšiť si komunikáciu s každým jednotlivcom, prispôsobiť vaše vyjadrovanie pre konkrétne situácie či nálady v skupine ľudí a takmer určite sa stanete akýmsi hasiacim prístrojom na problémy a nedorozumenia.

Školská a pracovná psychológia

Po vyštudovaní psychológie sa vám otvárajú brány naozaj prestížnych zamestnaní. Školský či pracovný psychológ je výbornou voľbou, ako sa hneď upratať do stabilného zamestnania, no asi vás viac bude zaujímať otvorenie vlastnej psychologickej ambulancie. Psychológovia okrem iného vydávajú povolenia po absolvovaní psychotestov napríklad na zbrojné preukazy, vodičské oprávnenia pre rôzne skupiny a iné.

Klinická psychológia

Klinická psychológia je jednou zo špecializácií psychológie, ktorá sa sústredí na ďalšie rôzne oblasti ľudskej psychiky. Najčastejšie sa táto vedná disciplína zaoberá duševnými poruchami ľudí. O poruchách komunikačných schopností sme sa porozprávali aj s odborníčkou na klinickú psychológiu, pedagogičkou Fakulty psychológie PEVŠ, prof. PhDr. Marínou Mikulajovou, CSc.. Ak vás klinická psychológia zaujíma, odporúčame vám prečítať si celý rozhovor na tomto odkaze.

A čo psychiater?

Psychiatria je medicínsky odbor, ktorý sa študuje priamo na lekárskych fakultách. Psychiatria je už len konkrétne zameranie absolventa štúdia medicíny. Štúdium psychiatrie nemáme v ponuke na žiadnej fakulte, ak máte oň záujem prezrite si ponuku lekárskych fakúlt na Slovensku.

 

Ak máte záujem o štúdium psychológie na našej fakulte, pošlite si elektronickú prihlášku.

 

 

<<< Späť