Blog

CSc. je titul, ktorý sa vám nepodarí získať. Prečo?

csc titul

Videli ste pri mene niektorého z vašich vyučujúcich titul CSc. a neviete, ako by ste tento titul mohli získať? Hneď v úvode článku vás musíme sklamať – titul CSc. sa už na Slovensku nedá získať žiadnym spôsobom. Radi by sme vám v dnešnom článku ozrejmili zopár základných informácií o tomto titule, no zároveň predstavili aj  iné možnosti štúdia, vďaka ktorým môžete získať iný ekvivalent rovnakého stupňa vzdelania.

Čo je to vlastne CSc.?

Držiteľ vedeckej hodnosti CSc. sa bežne označuje ako kandidát vied (latinsky candidatus scientiarum, anglicky Candidate of Sciences). Tento titul sa prestal udeľovať v roku 1996 a nahradili ho tituly doktorandského štúdia, ktoré môžete získať aj na našej fakulte. Pred svojim zrušením bol titul CSc. akoby predstupňom titulu DrSc. (doktor vied). Oba tieto tituly sú vedecké hodnosti, pričom  titul DrSc. sa udeľuje dodnes na základe rôznych významných vedeckých výsledkov. Ak sa chcete stať doktorom vied, mali by ste predtým získať tieto dva tituly:

Rigorózne konanie

Vďaka rigoróznemu konaniu môžete získať tituly ako PhDr., JUDr., RNDr., PaeDr. a iné. Rigorózne konanie dokážete absolvovať za menej ako rok. Malý doktorát, ako sa titul získaný absolvovaním rigorózneho konania nazýva, vám otvorí dvere k získaniu lepšieho zamestnania. Vo vedeckých kruhoch sa získanie malého doktorátu považuje ako za prvý stupeň k získaniu veľkého doktorátu, a teda titulu PhD..

Doktorandské štúdium

Za plnohodnotnú náhradu titulu CSc. sa všeobecne uznáva titul PhD.. Ten môžete získať po absolvovaní doktorandského štúdia aj na našich fakultách. Získaním titulu PhD. dosiahnete vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa, ktoré sa vyrovná dnes už nevydávanému titulu CSc..

Prezrite si našu ponuku študijných programov

Ponúkame vám možnosť absolvovať všetky stupne vysokoškolského vzdelania priamo na našej škole. Študijné programy na jednotlivých fakultách na seba logicky nadväzujú a každý ďalší stupeň rozvíja dosiahnuté znalosti toho predchádzajúceho. Prezrite si celú našu ponuku študijných programov na všetkých fakultách Paneurópskej vysokej školy.

Radi vás uvidíme na našej škole

Chceli by ste sa pridať medzi množstvo úspešných absolventov našej školy a stať sa uznávaným vedcom? Radi vás uvidíme na zápise do bakalárskeho, magisterského, doktorandského štúdia, ale aj na rigorózne konanie. V ponuke máme aj možnosť štúdia MBA a LL.M.. Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia, neváhajte nás, prosím, kontaktovať.

<<< Späť