Blog

Do čoho sa oplatí investovať? Prehľad TOP 5 obľúbených typov investovania

investovanie

Investície sú jednou z najspoľahlivejších možností zhodnocovania majetku v prípade, že viete, do čoho bezpečne investovať. Kam sa v tejto dobe najviac oplatí investovať? Prečítajte si TOP segmenty, ktoré ponúkajú relatívne bezpečné možnosti zhodnocovanie peňazí.

Dividendy a investície

V tomto prípade je podielový príjem fixný – schvaľuje ho valné zhromaždenie akcionárov. Dividendy vám budú vyplácané štvrťročne, polročne alebo ročne. Čím viac akcií vlastníte, tým vyšší je príjem z dividend; na nákup a predaj. Ceny akcií neustále kolíšu. Ak ich kúpite za jednu cenu, po čase ich môžete predať za vyššiu cenu – ide o príjem investora. Za vedenie maklérskeho účtu je vždy provízia (sprostredkovatelia účtujú ďalšie poplatky za výbery, konverzie, služby depozitára a pod.).

Výhody:

Ak sa vám podarí získať peniaze z investičných fondov, máte na výber z rôznych možností. Existuje mnoho spôsobov, ako na akciách zarobiť: mnohí investori napríklad uprednostňujú pasívny príjem z dividend. Alebo si môžete vybrať správny čas a kúpiť aktíva perspektívnej spoločnosti za nízku cenu – potom bude príjem mnohonásobne vyšší. Na akciách je dobré to, že nemajú stanovený strop zisku.

Drahé kovy

Svoje peniaze môžete investovať do štyroch kovov – zlata, striebra, platiny a paládia. Ide o jednu z najbezpečnejších foriem investícií, pri ktorom ani pri kolísaní finančných trhov nehrozí veľký prepad v cene. Rovnako však môže tento fakt pre niektorých ľudí pôsobiť negatívne, keďže pri drahých kovoch nemôžete očakávať veľký krátkodobý zisk. Drahé kovy sú vhodné pre tých, ktorí chcú svoje financie uchovať a ochrániť ich pred prípadnou infláciou, no neočakávajú zárobok, ako pri investovaní napríklad do kryptomien (kde je však aj oveľa väčšie riziko straty). 

Platina a Paládium

Posledné dva vzácne kovy sa dostali do obehu len nedávno a začínajúci investori ich investujú len zriedka. Zlato a striebro sú už klasické aktíva. Môžete doň investovať tromi spôsobmi: kúpiť zlaté tehličky v banke, kúpiť mince, otvoriť MMS – anonymný kovový účet.

Výhody:

Drahé kovy sú najistejším spôsobom investovania: aj v časoch vojny a krízy zostávajú cenné. Na rozdiel od cenných papierov, zlato, striebro, platina a paládium nemôžu úplne znehodnotiť hodnotu. Veľkým pozitívom je, že ceny kovov, najmä zlata, v posledných rokoch rastú.

Investícia do nehnuteľností

Keď je ekonomika stabilná alebo prosperujúca, ceny nehnuteľností na bývanie rastú. Platí to najmä pre veľké mestá: najdrahšie sú metre štvorcové nachádzajúce sa pozdĺž liniek metra, v blízkosti hlavných diaľnic alebo v rušných (centrálnych) oblastiach.

Výhody:

Na nehnuteľnostiach zarábajú nasledujúcimi spôsobmi: kúpia/postavia si bývanie za štartovací kapitál – byt, mestský dom alebo súkromný dom, následne nehnuteľnosť prenajímajú – mesačne zarábajú pasívny príjem. Najmä udalosti spojené s rokmi 2022 a 2023 nám ukázali, ako raketovo môže vystreliť cena nehnuteľností v súvislosti s rastom cien energií, práce či pohonných hmôt, ktoré sa odrážajú do cien stavebných materiálov. Dokonca ani nárast úrokových sadzieb hypotekárnych úrokov nestlačil ceny nehnuteľností výrazne nižšie, čo robí z nehnuteľností jednu z najlepších foriem investícií. Nehnuteľnosť, napríklad byt na prenájom, je však vždy vhodné poistiť, aby ste o ňu neprišli v prípade živelnej pohromy či iných udalostí.

Malý podnik a investícia do neho

Môžete si založiť vlastný biznis alebo investovať do projektov iných ľudí. Kľúč k úspechu je len jeden – musíte nájsť sľubný nápad. Dnešné veľké mestá oceňujú pohodlie: zákazníci chcú dostávať tovar a služby pohodlne, najlepšie online. Občania si cenia aj čas, preto sú ochotní zaplatiť za rozvoz alebo návštevu špecialistu. Móda – zdravý životný štýl, šetrnosť k životnému prostrediu a DIY.

Výhody:

Firmy dnes generujú príjmy pre desiatky miliónov ľudí. Prosím, ak rozbehnete úspešný projekt, môžete skutočne zbohatnúť (podnikanie nemá strop na zisk). S peniazmi dostane podnikateľ svoje celoživotné dielo a nový prostriedok pre svoj rozvoj. Do existujúcich podnikov môžete investovať rôznymi formami, či už kúpou akcií, podielu vo firme, ale aj formou zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov na konkrétny projekt, zákazku či výskum danej firmy, ktoré sa následne zhodnotia. Investovať môžete do konkrétnej spoločnosti alebo do viacerých naraz, napríklad prostredníctvom ETF fondov.

Investovanie do online projektov

Môžete podnikať výlučne na internete – bez toho, aby skutočne poskytovali služby a predávali tovar. Vytvoríte informačný portál a naplníte ho jedinečným obsahom – článkami, fotografiami, videami alebo iným. Príjmy budú generované z návštevníkov, ktorí na web privedú inzerentov. verejné a účtovné. Najnavštevovanejšou platformou je Facebook. V prvej fáze musíte prilákať predplatiteľov a potom vám inzerenti zaplatia za uverejňovanie reklám. Ak chcete spustiť svoj kanál YouTube, budete potrebovať nejaké vybavenie – aspoň fotoaparát (profesionálny alebo smartfón).

Naučte sa investovať na Paneurópskej vysokej škole

Chceli by ste sa stať odborníkom na investície a prácu s financiami? Prihláste sa na štúdium na Fakulte ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy. V ponuke máme denné aj externé bakalárske štúdium na študijnom programe Ekonomika a manažment podnikania,  na ktoré nadväzuje inžinierske štúdium s programom Ekonomika a manažment medzinárodného podnikania. Pokračovať môžete následne aj na doktorandskom štúdiu, ale napríklad aj v novom študijnom programe BBA

Zdroje:

1. DEBNÁROVÁ, Nikol. Investice do drahých kovů. Dostupne na: https://theses.cz/id/8b3jeo/STAG95121.pdf

2. MAJKOVÁ, Monika. Možnosti financovania malých a stredných podnikov v SR. Librix. eu, 2008. Dostupne na :

https://books.google.sk/books?hl=sk&lr=&id=FlTWjCwrUhUC&oi=fnd&pg=PA7&dq=Mal%C3%BD+podnik+investovanie+&ots=SnAp4xDK70&sig=1f-jUdz3Jq3BKDussNICQjup4_c&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

3. MÔŤOVSKÁ, Mária. 1. Teoretická část: Vliv product placementu v prostředí Youtube 2. Praktická část: Audiovizuální dílo nebo

tematický soubor audiovizuálních děl, délka minimálně 10 min., produkce. 2015. Dostupne na :

http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/37090/m%c3%b4%c5%a5ovsk%c3%a1_2016_dp.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

Kľúčové slová:

Typy investovania, Kam investovať, Spravne investície, TOP 5 investíci, Vyhody investovať, Akcie investovať Invostovať fondy, Dividendy investicia vyhody, Vyhody akcii, Drahe kovy investicia, Zlato investovať, Zlato vyhody investovania, Striebro stoji toho investicia, Platina či stoji investovať, Paládia Vyhody investovania, Byty investicia, Nehnutelnosť investovať, Nehnutelnosť vyhody investovania, Byty stoji toho investovať, Budovy investovať, Maly biznis investicia, Pondnik ako investovať, Móda vyhody investovania, Zdravý životný štyl stoji toho investovať, DIY podnik ako investícia, Online projekty investicia, Youtube kanal ako investovať, Ako s telefonom začať investovania, Blog stoji toho investovať, Investicie cez internet

 

<<< Späť