Blog

Kto je advokát a ako sa ním môžete stať?

kto je advokát

Advokát – atraktívne povolanie v právnickom prostredí, ktoré však väčšina ľudí pozná len z filmov alebo zo slovenských súdnych a politických káuz, s ktorými sa v poslednom období doslova roztrhlo vrece. Ako sa človek môže stať advokátom, čo všetko toto povolanie obnáša? Dá sa za advokáta vyštudovať aj na našej fakulte práva? Všetko sa dozviete v nasledujúcom článku, ktorý sme pre vás pripravili.

Kto je to advokát?

Advokát je vyštudovaný právnik s predpísanou praxou, ktorý pomáha – okrem iných – presadzovať právo osôb na obhajobu. Advokát zastupuje svojich klientov pred súdmi a inými subjektmi – nie však len pri obhajobe v trestnom konaní, ale aj pri rôznych iných aktivitách – ako je napríklad správa majetku. Advokáti sú často vyhľadávaní aj pre poskytovanie právnych rád. Výkon advokátskej činnosti prebieha za finančnú odmenu, ktorú si – vo väčšine prípadov – hradí klient.

Štúdium práva a advokáti

Ak sa chce človek stať advokátom, má pred sebou zaujímavú cestu. Ako prvé musí absolvovať bakalárske štúdium práva a následne magisterské štúdium. V ideálnom prípade sa odporúča absolvovať aj LL.M. štúdium a rigorózne konanie, ktoré právnikov veľmi rýchlo odlíšia od konkurencie. Vo svete práva sa absolvovanie rigorózneho konania a získanie titulu JUDr. považuje za samozrejmosť. Už po magisterskom štúdiu na našej fakulte sú však budúci právnici skvele pripravení na vstup do zamestnania.

Koncipientská prax

Získaním vysokoškolského vzdelania druhého stupňa však vaša cesta za povolaním advokáta ani zďaleka nekončí. Vašou ďalšou zastávkou bude zamestnanie u kvalifikovaného advokáta, ktorý sa stane vaším školiteľom. U neho absolvujete trojročnú koncipientskú prax. Viac koncipientskych miest je spravidla voľných vo väčších – často nadnárodných – advokátskych kanceláriách. Po skončení koncipientskej praxe je potrebné vykonať advokátske skúšky a zložiť advokátsky sľub. Advokáti majú svoju stavovskú organizáciu, ktorou je Slovenská advokátska komora.

Vlastná prax

Ak sa vám podarí úspešne absolvovať všetky vyššie uvedené procesy, môžete začať vykonávať činnosť ako advokát. Advokáciu môžete vykonávať samostatne, v združení s iným advokátom alebo aj v podobe niektorých obchodných spoločností. V zásade sa čerství advokáti uberajú dvomi smermi – buď sa stanú advokátmi v kancelárii, v ktorej absolvovali koncipientsku prax alebo si založia vlastnú advokátsku prax. Vo všeobecnosti sa však odporúča pracovať aspoň nejaký čas pod dohľadom skúsenejšieho advokáta. Advokáti majú totiž disciplinárnu aj hmotnú zodpovednosť za svoje rozhodnutia, preto sú povinne poistení.

Ďalšia špecializácia v právnom vzdelaní

Okrem advokáta sa v právnom systéme Slovenska môžete stretnúť (alebo sa stať) aj s ďalšími špecializovanými povolaniami, ako sú napríklad notár, exekútor, sudca či prokurátor. O týchto povolaniach a ich špecifikách si povieme v ďalších článkoch, ktoré pre vás pripravujeme na našom blogu.

<<< Späť