Blog

Motivačný list: Čo to je a ako sa píše?

Pri prihláške do zamestnania alebo na vysokú školu si možno medzi podmienkami pre uchádzačov všimnete aj povinnosť zaslať motivačný list. Ak neviete čo to je a ešte ste nikdy žiadny nepísali, môže vás jeho písanie trochu zmiasť. My vám dnes ukážeme, že sa ho netreba báť a povieme si, čo všetko by mal obsahovať.

Čo je to motivačný list

Motivačný list je krátky textový formát s rozsahom, ktorý zvyčajne neprekračuje dĺžku jednej normostrany (čo je 1 800 znakov vrátane medzier). Autor v ňom v krátkosti opíše svoju motiváciu, ktorá ho viedla k výberu daného odboru pre bakalárske štúdium na vysokej škole alebo prečo sa uchádza o konkrétne zamestnanie, spomenie pár predchádzajúcich skúseností s daným odborom a načrtne aj svoju víziu, kde sa vidí o pár rokov.

Kde všade od vás budú pýtať tento list?

Ako sme spomínali vyššie, motivačný list sa najčastejšie posiela spolu s prihláškou na VŠ alebo pred pracovným pohovorom do nového zamestnania. Pýtať ho však od vás môžu aj pri hlásení sa na zahraničnú školu v rámci programu erazmus, ale napríklad aj v prípade, že chcete rigorózne štúdium absolvovať na inej škole, než kde ste získali svoj magisterský titul. Motivačný list od vás môžu žiadať aj predstavitelia politickej strany v prípade, že sa do nejakej rozhodnete vstúpiť.

Aký má motivačný list význam?

Táto jedna krátka strana o vás rozpovie čitateľovi viac, než by ste si na prvý pohľad mysleli. Váś spôsob vyjadrovania, skúsenosti, ale aj ciele okamžite prezradia, či sa na danú pozíciu skutočne hodíte. Mierne premotivovaný alebo horlivý tón či trochu chválenkárstva nie je v motivačnom liste až tak na škodu. Ukážete tak, že máte o dané miesto skutočný záujem a po jeho získaní budete v štúdiu či práci naozaj aktívni.

Vzor pre napísanie motivačného listu

Motivačný list by mal obsahovať niekoľko častí. V úvode sa v krátkosti predstavte, napíšte, prečo ste si vybrali dané miesto alebo odbor, čo ste už v minulosti v podobnom segmente robili, čo od svojho nového miesta alebo titulu očakávate, ale aj to, čo plánujete robiť v prípade, že uspejete. Veľmi oceňovanou informáciou v motivačných listoch je nejaká vlastná iniciatíva na zmenu, zlepšenie alebo ďalší výskum v danom odbore.

Najčastejšie chyby v motivačnom liste

Príliš strohé vety, z ktorých doslova srší nezáujem a len akási povinnosť list napísať vôbec nepôsobia dobre. Rovnako dobre nepôsobí ani množstvo preklepov a gramatických chýb.Takýto krátky text si môžete sami skontrolovať 10-krát a ešte o to niekoho požiadať, a aj tak vám to zaberie len pár minút. Keď nemáte chuť si po sebe skontrolovať pár viet, ako môžete mať chuť do nového zamestnania alebo na 5 rokov trvajúce vysokoškolské štúdium?

<<< Späť