Blog

Nové skrátené externé štúdium na Fakulte informatiky

fakulta informatiky

Novela Zákona o vysokých školách 131/2002 Z. z., ktorú poslanci NRSR schválili ešte v marci 2022 priniesla (okrem mnohých iných zmien) aj skrátenie trvania externého vysokoškolského štúdia. Kým doteraz bakalárske externé štúdium trvalo spravidla 4 roky a magisterské a inžinierske 3 roky, v súčasnosti sa celá dĺžka externého štúdia skracuje na 5 rokov, z toho 3 roky pre bakalárske a 3 roky pre druhý stupeň. Externé štúdium tak bude trvať rovnako dlho, ako denné. 

 

Skrátená doba externého štúdia – 3 roky

Hlavnou nevýhodou externého štúdia bola jeho väčšia dĺžka trvania. To mohlo podľa odborníkov odradiť mnohých potenciálnych vysokoškolských študentov, ktorí si kvôli zamestnaniu alebo podnikaniu nemohli dovoliť nastúpiť na denné štúdium, no neboli ochotní študovať externe 7 rokov. Tento neefektívny spôsob externého štúdia sa však mení a láka tak mnoho nových študentov na výrazne skrátené štúdium v obľúbenej externej forme.

 

Mám záujem o skrátené externé štúdium

 

Novozapísaní študenti na Fakulte informatiky a skrátené externé štúdium

Na Fakulte informatiky sa skrátenie externého štúdia týka až novozapísaných študentov, ktorí nastúpia na štúdium v akademickom roku 2023/2024. Študenti aktuálne študujúci externe dokončia svoje štúdium v štandardnej dĺžke podľa pôvodného rozvrhu študijného plánu a osnov optimalizovaného pre štvorročné štúdium. Samozrejme, skracuje sa aj externé magisterské štúdium v programe  Aplikovaná informatika, ktoré bude po novom trvať 2 roky.

 

Bakalárske štúdium informatiky externe – online prihláška

Študenti, ktorí sa zapíšu na externé bakalárske štúdium od septembra 2023 na Fakultu informatiky, si môžu vybrať študijný program Aplikovaná informatika buď bez zamerania, alebo so zameraním na Kybernetickú bezpečnosť, Informačné systémy pre Priemysel 4.0, ale aj Technológie virtuálnej reality a dizajn. Pošlite si jednoduchú online prihlášku ešte dnes. 

 

Pošlite si online prihlášku na Fakultu informatiky

 

<<< Späť