Blog

Psychológia práce má svoje uplatnenie v pracovnej činnosti

psychológia práca

Psychológiu môžeme nájsť takmer všade okolo seba. Preto vás asi neprekvapí, že existuje aj odvetvie psychológie, ktoré sa venuje pracovnej oblasti. Psychológia práce a organizácie je aplikovanou psychologickou disciplínou, ktorá skúma človeka v pracovnom prostredí, venuje sa témam ako je pracovná motivácia, pracovný výkon, pracovná spokojnosť, pracovná angažovanosť, vzťahy na pracovisku, firemná kultúra, a mnohým ďalším. Čím všetkým psychológia práce a organizácie prispieva k zlepšovaniu pracovných podmienok a k väčšej pracovnej spokojnosti ľudí v práci?

Psychológia práce vám pomôže pri výbere zamestnancov

Proces výberu zamestnancov môže byť veľakrát zdĺhavý a náročný. Ako zistiť, ktorý človek je vhodný na dané pracovné miesto? Spĺňa požiadavky, ktoré so sebou daná pracovná pozícia nesie? Aj na tieto otázky ponúka odpoveď psychológia práce. V prvom rade je dôležité identifikovať, aká je náplň práce na danej pracovnej pozícii a aké sú špecifiká konkrétneho pracovného miesta. Následne charakterizovať, aké vlastnosti by mal mať človek, ktorý do nej bude obsadený, aké by mal mať kompetencie, a podobne. V ďalšom kroku zistíte, akú osobnosť má uchádzač o pracovné miesto, aké má skúsenosti, vlastnosti, a teda či bude napĺňať požiadavky daného pracovného miesta. Zároveň je dôležité zvážiť, či zapadne do vašej firemnej kultúry a do pracovného kolektívu, a či zdieľa hodnoty vašej organizácie. Všetky tieto odpovede vám pomôže získať psychológia práce, ktorá úzko špecifikuje všetky kroky potrebné k tomu, aby ste našli „správneho“ človeka na dané pracovné miesto, a ponúka metódy, pomocou ktorých viete tieto informácie o človeku získať.

Hodnotenie zamestnancov ako súčasť psychológie práce

Hodnotiace pohovory sú v pracovnej sfére taktiež dôležité. Vďaka nim viete dať spätnú väzbu zamestnancom o ich pracovnom výkone, a zároveň získať informácie od zamestnancov o tom, ako sú v práci spokojní, prečo ich výkon možno nezodpovedá ich potenciálu alebo vašim očakávaniam. Je viacero spôsobov, akými je možné získať spätnú väzbu od zamestnancov, jedným z nich je takzvaná 360°spätná väzba, kedy všetci zamestnanci aj vedenie organizácie dáva spätnú väzbu konkrétnemu zamestnancovi. Má svoje pravidlá, ktoré bližšie popisuje psychológia práce a organizácie. Vďaka hodnoteniu viete so zamestnancami ďalej pracovať na tom, aby boli v práci spokojnejší, aby podávali lepší výkon a aby sa napĺňali ciele organizácie.

Vďaka psychológii práce viete zvyšovať pracovnú spokojnosť a angažovanosť

Pracovná spokojnosť je chápaná dvojakým spôsobom, jednak ako spokojnosť s prácou, a tiež ako spokojnosť v práci. Spokojnosť v práci je širším pojmom, ktorý obsahuje všetky pôsobiace zložky v konkrétnej pracovnej činnosti, ako sú napríklad hodnoty človeka alebo fyzikálne činitele, ktoré na pracovisku pôsobia. Spadá do nej aj spokojnosť s prácou, teda s danou činnosťou, ktorú zamestnanec vykonáva, viaže sa už ku konkrétnej pracovnej činnosti. Človek tiež môže hodnotiť mieru svojej pracovnej spokojnosti ako celku alebo ako spokojnosť s čiastkovými pracovnými faktormi. Na základe toho, čo je pre daného človeka dôležité a aké má hodnoty, vie psychológia práce ďalej pracovať s jeho pracovnou motiváciou a zvýšením pracovnej spokojnosti a angažovanosti.

Chceš sa o psychológii práce a organizácie dozvedieť viac? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Ako študent psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa už počas bakalárskeho stupňa štúdia naučíš mnoho odborných poznatkov z oblasti psychológie práce a organizácie, na ktoré môžeš neskôr nadviazať a bližšie ich študovať aj na magisterskom stupni štúdia. Ako pracovný psychológ tak budeš môcť po skončení štúdia napríklad pomáhať ľuďom rozvíjať ich pracovný potenciál, zvyšovať ich pracovnú spokojnosť a pomáhať organizáciám hľadať kompetentných zamestnancov. Stačí si podať prihlášku na štúdium po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť