Blog

Čo je to softvér a kto ho vlastne vyvíja?

softvér

Dnes sa povenujeme problematike softvéru a rôznych typov programových riešení. Čo je to vlastne softvér, aké druhy softvéru poznáme a kto sa venuje vývoju softvérových riešení? V závere článku sa dozviete aj o možnosti štúdia informačných technológií na našej Fakulte informatiky Paneurópskej vysokej školy.

Čo je to softvér?

Softvér, z anglického slova software, je program alebo súhrn viacerých programov, ktoré bežia na konkrétnom zariadení – teda na hardvéri. Jednoducho povedané, hardvér je počítač, tablet, smartfón či iné zariadenie, softvér je napríklad operačný systém, programy, aplikácie, ale aj hry. Softvér sa rozdeľuje na systémový a aplikačný. Skratkou sa softvér označuje ako SW.

Softvér v každodennom živote

Softvér v rôznych podobách používate naozaj v každodennom živote, často hneď po prebudení. Operačný systém vášho mobilného telefónu je softvér, všetky aplikácie v telefóne sú softvér, no vďaka softvéru funguje aj riadiaca a ďalšie jednotky v aute, výťahy a ďalšie prístroje. V podstate takmer každý malý prístroj potrebuje softvér, ktorý riadi a koordinuje chod samotného hardvéru. Softvér nemusí byť nainštalovaný priamo na vašom zariadení – napríklad na počítači. V dnešnej dobe môžete softvér využívať aj na diaľku prostredníctvom internetu – napríklad v podobe cloudu, streamovacích služieb a podobne. Váš počítač sa stáva už len akýmsi zobrazovacím zariadením.

Vývoj softvérových riešení

Za vývoj softvéru sú zodpovední šikovní programátori a softvéroví inžinieri. Pre vývoj akéhokoľvek, aj toho najjednoduchšieho softvéru, je potrebná znalosť programovania. Pri vývoji rôznych nových softvérov na už existujúce zariadenia (ako je napríklad nejaký nový program na počítač či aplikácia do telefónu), sa nevyžaduje dokonalá znalosť samotného hardvéru. Avšak, pri vývoji softvéru pre úplne nové zariadenie či prístroj musia softvéroví vývojári úzko spolupracovať s inžiniermi, ktorí projektujú a montujú samotné zariadenie.

Kde sa rodia softvéroví inžinieri?

Napríklad aj na našej Fakulte informatiky. Vedeli ste, že práve naši absolventi sa umiestnili na prvom mieste, ako najlepšie zarábajúci absolventi vysokých škôl? Nadštandardne ohodnotená práca láka do sféry IT čoraz viac šikovných ľudí. Chceli by ste sa živiť ako „ajťák“? Počas štúdia u nás vám radi odovzdáme všetko potrebné know-how.

Študujte IT na Fakulte informatiky

V ponuke bakalárskeho štúdia na našej Fakulte informatiky nájdete študijný odbor aplikovaná informatika, ktorú môžete študovať v dennej, ale aj v externej forme. Vybrať si môžete aj niektoré z rôznych špecifických zameraní, ako je napríklad kybernetická bezpečnosť, informačné systémy pre Priemysel 4.0, ale aj technológie virtuálnej reality a dizajn kde sa naučíte všetko o funkciách softvéru najmodernejších zariadení virtuálnej či rozšírenej reality. Pokračovať, samozrejme, môžete aj na magisterskom stupni a po ňom sa prihlásiť na rigorózne konanie. Pošlite si online prihlášku ešte dnes.

<<< Späť