Blog

Marketingová stratégia je polovicou úspechu podniku

marketingova strategia

Úspešné podnikanie je podmienené mnohými faktormi. Medzi tie najdôležitejšie patria kvalita produktu, istá dávka šťastia a dobrá marketingová stratégia. Aj s tým najkvalitnejším produktom a priaznivými podmienkami nemusíte v podnikaní (alebo inom cieli) uspieť, keď o vás nebude nikto vedieť. V dnešnom článku si ukážeme, ako pristupujú k tvorbe marketingovej stratégie profesionáli.

Marketingová stratégia

Marketingovú stratégiu môžeme definovať ako súbor reklamných činností a ekonomických rozhodnutí, od ktorých očakávame zvýšenie záujmu o konkrétny produkt alebo službu. Marketingová stratégia se niekedy zamieňa s mediálnou komunikáciou či reklamnou kampaňou. Z časti môžeme tvrdiť, že sa v niektorých bodoch zhodujú, no každá má aj svoje špecifiká. Z akých bodov sa skladá tvorba marketingovej stratégie?

Stanovenie cieľa

Na úplnom začiatku si musíte stanoviť, čo od vašej stratégie alebo kampane vlastne očakávate. Mohlo by sa zdať, že každá kampaň má za cieľ to isté – zvýšiť zisky. Teoreticky je to pravda, no čiastkovými cieľmi môžu byť napríklad zvýšenie povedomia o značke alebo produkte, upozornenie zákazníkov na zľavy či dokonca „vypredať sklady“ sklady pred ukončením podnikania. Iné nástroje sa používajú na zvýšenie návštevnosti kamennej prevádzky, iné zase naopak na podporu online predaja.

Určenie publika

Ďalšou dôležitou úlohou je určenie správneho publika pre vašu stratégiu. Publík môže byť samozrejme niekoľko a pre každé publikum môžete zvoliť inú formu komunikácie a iné komunikačné kanály. S výberom publika je dôležité aj správne načasovanie. Nespustíte reklamu na dokonalý vianočný darček pre mužov po šesťdesiatke vo februári, však? 

Návrh konkrétnej stratégie

V tomto bode nastupuje tá pravá kreatíva. Vznikajú claimy, názvy produktov, logá, bannery, pútavé spoty či melódie. Na najväčších stratégiách a kampaniach pracujú často celé tímy ľudí s obrovskými dátami, metrikami a analýzou trhu aj konkurencie pre vytvorenie naozaj dokonalej  komplexnej stratégie. Pri jej tvorbe sa kladie veľký dôraz aj na psychológiu – prečo by sme inak boli tak ľahko ovplyvniteľní práve reklamou? Tá nás predsa má donútiť, že bez daného produktu alebo služby neprežijeme.

Výber správnych komunikačných kanálov

6–sekundový spot o najnovšom modeli bluetooth slúchadiel osloví mladých na Tik-Toku, televízna reklama na nové auto v hlavnom vysielacom čase ľudí v strednom veku, pekný obrázok alebo banner v novinách alebo v inom printovom výstupe na pobyt v kúpeľoch zase najstaršiu generáciu. Práve pri výbere kanálov oceníte predchádzajúcu analýzu ich sledovanosti, aby ste zbytočne nevynaložili veľkú časť rozpočtu napríklad do niektorých sociálnych sietí, z ktorých sú v posledných rokoch naozaj minimálne konverzie.

Vyhodnotenie úspešnosti

Všetky aktivity pred aj po spustenej kampani musíte dôkladne monitorovať. Najjednoduchšie je to pri online marketingovej komunikácii, kde môžete presne zistiť napríklad aj to, odkiaľ vaši zákazníci prišli na e-shop (z Facebooku, cez vyhľadávanie v Google a i.) a koľko tam minuli peňazí. Nejaký čas po skončení kampane si môžete zrátať náklady a výsledný zisk a ľahko si vypočítať, či bola kampaň úspešná.

Kde sa naučíte tvoriť dobré marketingové stratégie?

Na našej Fakulte masmédií nájdete ponuku bakalárskeho aj magisterského štúdia, ktoré vás dokonale pripraví na budúcu tvorbu marketingových stratégií, reklamných kampaní, ale aj výkony povolaní v médiách od kameramana cez režiséra až po moderátora. Na Bc. stupni môžete študovať Mediálnu komunikáciu alebo Dizajn médií, na Mgr. vás čaká Masmediálna a marketingová komunikácia. Počas štúdia získate obrovské množstvo praktických zručností pri spolupráci s našimi partnermi, ale aj v našom modernom mediálnom centre. Podajte si prihlášku na štúdium ešte dnes.

<<< Späť