Blog

Akademické tituly – aké môžete získať?

akademické tituly

Získanie akademického titulu je jednou z motivácií, ktoré môžu presvedčiť človeka, aby si podal prihlášku na vysokú školu. Získanie vedomostí, lepšieho finančného ohodnotenia či zručností potrebných pre výkon povolania nie je vždy garantované absolvovaním vysokoškolských programov (teda ak sa nerozhodnete študovať u nás. Naša výuka zahŕňa množstvo praktických zručností a naši absolventi patria medzi tých najlepšie zarábajúcich). Titul pred alebo za menom vám však len tak niekto neodoprie. Aké tituly sa dajú na Slovensku získať?

Akademické tituly prvého stupňa

Akademický titul prvej úrovne získaný na vysokej škole je na Slovensku známy ako bakalár so skratkou Bc.. Pre jeho získanie je potrebné absolvovať bakalárske štúdium. To je na mnohých fakultách možné absolvovať aj v externej forme. Bakalárske štúdium štandardne trvá 3 roky, v prípade toho externého 4. V súčasnosti sa čaká na skrátenie externého štúdia na rok, čo má motivovať pracujúcich ľudí k vzdelávaniu popri práci.

Akademické tituly druhého stupňa

Akademických titulov druhého stupňa máme na Slovensku viac. Absolvovaním magisterského alebo inžinierskeho štúdia môžete získať titul magister alebo inžinier, a teda Mgr. alebo Ing.. Do tejto úrovne patria aj Mgr. art. (magister umenia), Ing. arch. (inžinier architektúry), ale aj doktori všeobecného, zubného a veterinárneho lekárstva (MUDr., MDDr., MVDr.). Do druhého stupňa zaraďujeme aj všetkých absolventov rigoróznej skúšky, a teda tituly ako RNDr., PharmDr., PhDr., JUDr., PaeDr. Či ThDr..

Postgraduálne akademické tituly

Medzi postgraduálne tituly sa zaraďujú aj takzvané profesijné tituly, ako sú napríklad MBA a LL.M., ktoré nájdete aj v našej ponuke študijných programov. V tejto úrovni však nájdete aj titul doktor, s latinským názvom philosophiae doctor a skratkou PhD., ktorý môžete získať po absolvovaní doktorandského štúdia. Tituly tejto tretej úrovne sa píšu za menom.

Čestné tituly

Počas štúdia na vysokej škole (alebo pri budovaní vlastnej kariéry) sa môžete stretnúť aj s ľuďmi (alebo sa nimi stať), ktorí nosia takzvané čestné tituly. Poznáme napríklad titul doctor honoris causa so skratkou Dr.h.c.. Ten udeľuje vedecká rada verejnej vysokej školy významným osobnostiam.

Vedecké hodnosti

Medzi vedecké hodnosti, ktoré sa píšu za menom, patrí napríklad doktor vied so skratkou DrSc.. V plnom znení sa tento titul nazýva doctor scientiarum. Zaniknutý titul, ktorý už nie je možné získať je takzvaný kandidát vied so skratkou CSc., v plnom znení  ako candidatus scientiarum.

Vedecko-pedagogické hodnosti

Vedecko-pedagogické hodnosti sa píšu pred akademickými titulmi. Poznáme dva tituly, ktoré pravdepodobne budú mať aj vaši vyučujúci na VŠ. Prvým je docent so skratkou doc., druhým je

profesor so skratkou prof.. Profesorov pravidelne vymenúva prezident alebo prezidentka republiky a nie, učitelia na vašom gymnáziu naozaj neboli profesormi. 🙂

<<< Späť