Blog

Štúdium na PEVŠ – TAKÁTO bola moja skúsenosť ako študentky!

Jedna vec je fantazírovať o práci s deťmi, vysnívať si dokonalý svet s dokonalou prácou a dokonalými drobcami. Druhá je ponoriť sa do hlbín štúdia detskej duše, začať chápať súvislosti, zákonitosti a skutočný život.

Téma štúdia ma na vysokej od začiatku oslovila

Náš príbeh sa začal písať v roku 2015, keď sme začali študovať na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave, odbor psychológia. Semester po semestri sme sa ponárali hlbšie a hlbšie do jednotlivých vrstiev vedného odboru, ktorý sme si zvolili a zisťovali sme, že to až také jednoduché nebude.

Hlavné výhody, ktoré vidím pri našom štúdiu boli:

1. Prezenčné štúdium

Po prvé, že nás minula pandémia koronavírusu a nemuseli sme absolvovať štúdium dištančne. Je nám úprimne ľúto študentov, ktorí nemôžu nasávať poznatky v laviciach posluchární a sú oklieštení aj o možnosť každodenného živého kontaktu s prednášajúcimi či kolegami z ročníka.

2. Profesori a učitelia

Za druhú priaznivú okolnosť nášho štúdia považujeme to, že sme mali veľké  šťastie na skvelých profesorov a učiteľov. A v čom boli takí výnimoční? Nielen vtedy, ale aj dnes oceňujeme najmä to, že nešlo o teoretikov, ale o odborníkov s mnohoročnou praxou v odbore. Vďaka tomu nám netĺkli do hláv iba teóriu, ale vyžadovali aj praktickú skúsenosť. Pretože iba tak si môže mladý človek overiť, či naštudované vedomosti z haldy kníh, skrípt a poznámok sú naozaj aplikovateľné v reálnom živote alebo to bol zle minutý čas. Nám sa potvrdilo, že noci prebdené bifľovaním neboli márne, pretože sme nadobudnuté znalosti dokázali uplatniť napríklad počas praxí. Tieto skúsenosti boli veľmi obohacujúce a o to viac sme sa vždy tešili do školy.

Dvaja pedagógovia však vyčnievali nad ostatnými

Našu špeciálnu vďaku by sme chceli vyjadriť Prof. PhDr. Eve Gajdošovej, PhD., vedúcej Ústavu školskej a pracovnej psychológie, ktorá nám prednášala o školskej psychológii. Robila to s takou láskou a zanietením, že sme jej doslova viseli na perách. Každá jej myšlienka, rada či odporúčanie vychádzali z jej bohatého pracovného života, zo skúseností z praxe, a preto mali pre nás cenu zlata. Vždy bola ochotná odpovedať na naše otázky, pomôcť, poradiť, usmerniť… A to nielen v rámci vymedzených konzultačných hodín! Jej telefónne číslo nám bolo k dispozícii 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Samozrejme sme túto možnosť nezneužívali, ale bolo príjemné vedieť, že keby bolo najhoršie, stále vieme komu zavolať, kde nájdeme ideálne riešenie. A čo je úplne neuveriteľné, táto „nonstop linka“ funguje dodnes😊 Pre nás neoceniteľná „služba“, bez ktorej by sme neraz boli stratené.

Druhé obrovské ďakujem patrí aj PhDr. Henriete Roľkovej, PhD., odbornej asistentke z Ústavu školskej a predškolskej psychológie, s ktorou nás viažu nezabudnuteľné spomienky na povinnú školskú prax.  Vďaka nej sme tieto praktické lekcie nikdy nevnímali ako povinné, skôr naopak. Vždy nás totiž zaviedla do atraktívneho školského prostredia, ktoré by zaujalo aj najväčšieho frfloša😊 Rovnako vyzerali aj jej prednášky. Teória prešpikovaná množstvom vlastných skúseností zo života. Takéto prednášky sme si doslova užívali a odniesli sme si z nich najviac vedomostí.

Po štúdiu na PEVŠ priamo do praxe

Vďaka tomu všetkému sa nám podarilo uskutočniť náš veľký sen a naše fantazírovanie nevyšlo navnivoč. Promovali sme (dištančne z dôvodu pandemických opatrení☹) v máji 2020 a už 1.4.2021 sme otvárali v Bratislave našu prvú materskú škôlku OFFLANDIA (www.offlandia.sk) s projektom eDetox. Je to náš vlastný program, ktorého hlavným cieľom je prevencia vzniku závislosti na mobilných technológiách. Hravou a zábavnou formou učíme deti, ako využívať výdobytky modernej techniky tak, aby im čo najviac pomáhali a čo najmenej ubližovali. Veríme, že náš projekt zaujme mnohých rodičov a nezostaneme len pri jednej materskej škôlke s týmto programom. Sme si vedomé toho, že už dnes si nejeden rodič uvedomuje, akým rôznorodým hrozbám  a nástrahám je vystavené jeho dieťa pri nadmernom a nekontrolovanom užívaním elektronických zariadení.

Aká bola naša cesta k vlastnému projektu?

  1. správna voľba vysokej školy
  2. štúdium v období pred COVID-om
  3. skvelý tím prednášajúcich
  4. naše odhodlanie a presvedčenie
  5. originálny nápad v podobe projektu eDetox

To všetko nám dopomohlo k tomu, aby sme dnes robili deti šťastnými. A vďaka nim sú šťastní aj ich rodiča a my dvojnásobne😊

Autor: Mgr. Vasilija Jovanovič, Materská škola OFFLANDIA

<<< Späť