Blog

Najpoužívanejšie písma, ktoré sú vhodné na web aj na plagát

písmo

Ako mám zaujať plagátom keď nemám fotku ani grafiku? No predsa PÍSMOM! Výber vhodného fontu je jedna z najvýznamnejších prác dizajnéra. Vhodný font pre vhodný obsah je základ, nemôžeme napríklad vytvoriť webstránku na ktorej je veľa textu a využiť iba nadpisový font ako Great Vibes,[1] ale vhodnejší bude mix napríklad s klasickejšími Times New Roman alebo Baskerville.[2]

Pozrieme sa na najvhodnejšie a možno aj trochu netradičné písma pre vaše projekty. Povieme si kde sa hodia a vysvetlíme podľa čoho si vyberáme vhodný font.

„Písmo je natoľko súčasťou nášho každodenného života, až je prehliadnuteľné, avšak veľmi významné.“ – Steven Heller

[1] https://fonts.google.com/specimen/Great+Vibes?query=Great+vibes

[2] https://fonts.google.com/specimen/Libre+Baskerville

Písmo ako nositeľ pocitu

Ak je text online alebo na plagáte náš jediný verbálny prostriedok, tak jeho font je emócia, ktorou rozpráva. Fonty na nás pôsobia kontextuálne s obsahom. Tak ako v detskej knihe očakávame jednoduché písmená bez ozdobných fajočiek a háčikov, aby ich deti ľahšie identifikovali, tak si nevieme predstaviťani odbornú literatúru bez klasických fontov nápadne pripomínajúcich písací stroj.

Písma zohrávajú kľúčovú úlohu pri vytváraní dojmu a komunikácii s divákom. Výber písma by mal závisieť od charakteru vášho projektu a obsahu, ktorý vytvárate. Experimentujte s kombináciami písiem a nebojte sa prispôsobiť výber písma konkrétnym potrebám každej úlohy. Použitie správneho písma môže výrazne ovplyvniť vnímanie vašich komunikačných materiálov a prispieť k silnému vizuálnemu dojmu vo svete online aj offline.

Vznik tlačeného písma

Fontom môžeme zjednodušene nazvať druh tlačeného písma, ktorý má presné tvary a pravidlá. Prvé fonty vznikli už okolo roku 100 nášho letopočtu. Objavili sa najmä v Grécku a v Ríme. Jednotlivé písmená boli namaľované na kameň. Kameň bol následne otesaný do tvaru požadovaného písmena. Tento otesaný kameň v tvare konkrétneho písmena sa následne namáčal do farby a otláčal sa na materiál. Druhým veľkým zlomom unifikovaného tlačeného písma bol vynález kníhtlače v 15-tom storočí.

Počítačové fonty

Prvý počítačový font sa nazýva Digi Grotesk a vytvoril ho v roku 1968 dizajnér menom Rudolf Hell. Množstvo digitálnych fontov, ktoré dnes denne používame pri práci v kancelárskych programoch však vzniklo oveľa skôr ešte v časoch klasických tlačiarenských strojov či dokonca pred nimi. 

Vznik a dostupnosť digitálnych fontov

S rozvojom počítačových technológií prirodzene prišlo aj k rozvoju množstva fontov. Napríklad font Garamont vznikol v roku 1540, Serif v roku 1757, Times New Roman v roku 1931, Helvetica v roku 1957. Arial vznikol v roku 1982, známy symbolový font Wingdings v roku 1990 a Comic Sans v roku 1994. Jeden z posledných svetoznámych vytvorených fontov je Verdana z roku 2011.

Ktoré fonty sú najobľúbenejšie?

V súčasnosti existujú pravdepodobne stovky tisícov rôznych fontov. V dobe, kedy si človek môže stiahnuť, vytvoriť alebo upraviť akýkoľvek font je prakticky nemožné, aby ste nenašli vyhovujúci font pre akúkoľvek situáciu. Nižšie si môžete prezrieť zoznam tých najlepších univerzálnych fontov.

1. Helvetica & Arial

Helvetica je jedným z najuniverzálnejších a najpoužívanejších písiem vôbec. Svojím čistým švajčiarskym dizajnom je ideálne pre všetko. Pôsobí neutrálne ale dôležito. Je ľahké na čítanie a má nestarnúci vzhľad, čo ho robí všeobecne obľúbeným. Medzi firmy, ktoré používajú Helveticu ako ich primárny font patrí napríklad Lufthansa, Panasonic, Toyota či BMW alebo aj Nestlé.

V rodine písma Helvetici je veľká variácia a skoro zaručene nájdete verziu, ktorá bude pre vás tá vhodná. Avšak je licencovaná.

Podobné písmo ako Helvetica je napríklad Arial, ktoré možno spoznávame z častého použitia vo Word dokumentoch. Arial a Helvetica majú mnoho podobností, kde Helvetica je ale viac oblé písmo.

2. Futura

Nenechajte sa popliesť názvom, Futura bude mať v roku 2027 sté výročie! Avšak jeho meno sedí dodnes. Je to geometrické písmo so sans-serifmi (to sú tie estetické zakončenia na vrcholoch písmen). Dodnes sa komerčne používa na všetko od brandingu po font pre blogy či životopisy. Je to jeden z nestarnúcich fontov.

Futura je font, ktorý je použitý tiež na pamätnej doske na mesiaci, ktorú tam nechala misia Apollo 11.

3. Poppins [3]

Naše top tri hlavné fonty zakončíme skutočným švajčiarskym nožíkom fontov. Poppins je písmo, ktoré získalo popularitu v posledných rokoch pre jeho modernú a hravú estetiku. Je geometrické vzdušné a čisté, bez zbytočného balastu, ale s mierne oblejšími tvarmi. Je výborné pre tlač, web, aj plagáty. Na prvý pohľad zaujme diváka a ani po dlhšej dobe ho neunavý.

Poppins je univerzálne písmo, ktoré môže byť použité pre rôzne typy obsahu. Toto 10 rokov staré písmo je jedno z najsympatickejších fontov, ktoré môžete použiť a oproti napríklad Helvetice je voľné pre komerčné použitie (čiže nemusíte platiť licenciu za použitie).

4. Iné Fonty

Samozrejme, zoznam fontov vhodných pre vaše projekty je dlhý, za vhodné fonty sa dajú považovať aj Montserrat, Gotham (ktorý zvykol používať NETFLIX), Roboto a Open Sans (jedny z najpopulárnejších fontov Google Fonts knižnice[4])

Pri výbere fontu na komerčné projekty musíte myslieť ale aj na ich spoplatnenie. Mnohé fonty sú licencované a treba nájsť vhodné stránky odkiaľ si ich licencie môžete kúpiť. Prípadne nájsť voľné alternatívy, ktorými sú napríklad aj fonty zo spomenutej Google fonts knižnice.

Za časté použitie licencovaného písma môže firma poriadne zaplatiť. Ako v prípade NETFLIX-u, ktorý až do roku 2018 platil za licenciu písma Gotham údajne v miliónoch dolárov ročne. V roku 2018 si vyvinuli vlastný font NETFLIX Sans, ktorý aktuálne používajú.

5. Vytvorte si sami

Ako aj v prípade NETFLIX-u, vytvorenie si vlastného fontu môže byť to najlepšie riešenie pre vás. Jasne sa ním vyčleníte od ostatných. Ak máte viac produktov, môžete ich zjednotiť pod jednu vašu vlastnú písmovú rodinu a jasne si ho sami prispôsobujete podľa potrieb. Avšak, je rozdiel mať svoje písmo, a vedieť ho tiež správne používať. Ako každé iné písmo, aj to vaše potrebuje jasné inštrukcie na použitie, treba sa ním chváliť, ale aj s ním premyslene pracovať.

Záver

Je dôležité poznamenať, že, pri výbere písma pre web je najdôležitejšie aby bolo responzívne a dobre zobraziteľné v rôznych formátoch. Pri tlači si dávajte pozor na detaily, pretože niektoré písma môžu byť na papieri odlišné od toho, ako vyzerajú na obrazovke.

Experimentujte s rôznymi písmami a ich kombináciami, aby ste našli ten správny vizuálny štýl pre vašu značku. Dobrý dizajn s dobrým výberom písma môže posilniť identitu vašej značky a prilákať a udržať pozornosť divákov.

Chcete sa rozumieť do typografie a stať sa špičkovým mediálnym dizajnérom? Poďte študovať na masmediálnu fakultu PEVŠ!

Na Paneurópskej vysokej škole ponúkame možnosť študovať široké spektrum odborov od psychológie a práva po masmédia, informatiku a ekonómiu. Študujeme hlavne na praktických príkladoch, ale aj s klasickým mixom teórie. Grafický dizajn na našej škole je jeden z najkvalitnejších. S našimi profesormi a partnermi vieme dať správne rady a zabezpečiť stáž v grafickom sektore.

Na fakulte masmédií vyučujeme základy grafického dizajnu a typografie. Ako rozumieť a správne používať rôzne prvky typografie a základy kvalitného poster dizajnu. Urobíme z vás skvelého grafického dizajnéra a naštartujeme vašu kariéru.

Študijné programy na Fakulte masmédií

V súčasnosti sa môžete na Fakulte masmédií prihlásiť na dva študijné programy na bakalárskom stupni, a to konkrétne Dizajn médií alebo Mediálna komunikácia, oba v dennej forme. Na magisterskom stupni na vás čaká študijný program Masmediálna a marketingová komunikácia. Pre záujemcov máme v ponuke aj nadväzujúce rigorózne konanie a doktorandské štúdium.

Poďte študovať na PEVŠ!

[1] https://fonts.google.com/specimen/Great+Vibes?query=Great+vibes

[2] https://fonts.google.com/specimen/Libre+Baskerville

[3] https://fonts.google.com/specimen/Poppins?sort=popularity

[4] https://fonts.google.com/?sort=popularity

<<< Späť