Blog

Rozhovor s našou absolventkou, zakladateľkou a majiteľkou úspešnej spoločnosti ADVANCA

Naša absolventka a zároveň zakladateľka a majiteľka úspešnej spoločnosti ADVANCA Aneta Vančová nám v rozhovore prezradila viac o svojej ceste za vysnívanou prácou. Dozvedeli sme sa, čo obnáša jej práca, aké bolo jej štúdium na PEVŠ a či ovplyvnilo jej cestu ísť si za svojím snom.

Predstavte nám, čomu sa denne v práci venujete, čo Vaša práca obnáša.

Som zakladateľkou a majiteľkou spoločnosti ADVANCA zameranej na výber a rozvoj manažérov, tímov a tvorbu firemnej kultúry. Vo svojej praxi pôsobím ako psychológ, kouč, lektor a konzultant pre jednotlivcov a spoločnosti a ako mentor pre budúcich koučov.

Venujem sa výberu správnych ľudí do tímov a spoločností, tvorím rozvojové programy nielen pre manažérov a som autorkou knihy Manuál (ne)manažéra. Taktiež sa venujem aplikácii osobnostnej a výkonovej psychodiagnostiky v procese výberu a rozvoja ľudských zdrojov. Som medzinárodne certifikovaný používateľ Hoganovej diagnostiky a medzinárodne certifikovaný kouč pre jednotlivcov a tímy (PCC – Professional Certified Coach, ICF – International Coach Federation).

Zdroj: Aneta Vančová


Ako ste našli/získali svoju prácu?

Počas magisterského stupňa štúdia som vypomáhala v konzultačnej spoločnosti, ktorá sa zaoberala výberom a rozvojom ľudí. Pamätám si ako bolo skúškové obdobie a ja som zvažovala, či idem alebo nejdem na výpomoc do danej spoločnosti. Nakoniec som šla a urobila som dobre. Po škole som sa u nich hlásila do práce, prešla som výberovým procesom, ktorý Vám poviem, bol naozaj náročný. Teraz také výberové procesy tvorím a vediem.😊

Čo Vás na svojom povolaní najviac baví?

Vidieť progres u ľudí, s ktorými pracujeme. Ako sami nachádzajú cesty k riešeniu svojich situácií. Posúvajú sa, rastú, kvitnú. Uvedomujú si, pre seba samých sa stávajú lepší. Nachádzame v nich potenciál.

Kam by ste sa chceli posunúť? Kde vidíte svoju budúcnosť?

Búrať mýty, že psychológia „škatuľkuje“, ukázať, že nie je nutné sa jej báť. Zároveň rozširovať povedomie o kritériách kvality rozvoja ľudí, podľa čoho si vybrať kouča, psychológa, povoliť trochu skostnatený prístup. Zároveň budiť povedomie, aby  ľudia vedeli identifikovať, kto je naozaj odborník a kto má len kurzy a trúfa si robiť veci, ktoré majú robiť psychológovia.

Zdroj: Aneta Vančová

Ako Vám pomohlo vzdelanie/škola pri hľadaní tejto práce?

Počas štúdia som si uvedomila, že chcem pracovať s dospelou pracujúcou populáciou, objavovať v nich potenciál, rozvíjať a tvoriť. Zistila som, že práca musí byť pre mňa zážitkom, musí ma baviť a napĺňať. Prepojenie odborných vedomostí s realitou bola moja voľba.

Nezabudnem na prvú prednášku s mojim obľúbeným prednášajúcim. Dal nám napísať, prečo sme sa rozhodli ísť študovať psychológiu. Odpovede zozbieral a vraví, ak sme prišli študovať psychológiu, aby sme pomáhali ľuďom, sme tu zle. Táto myšlienka ma „prenasleduje“ odvtedy a veľmi rada si ju pripomínam. Je v nej kus pravdy. Paradoxne tento človek sa mi stal neskôr na doktorandskom štúdiu veľkou oporou a kritikom zároveň.

Bola už počas školy toto Vaša práca snov? Čo ste si počas školy predstavovali, že budete robiť?

Počas doktorandského štúdia som založila svoju vlastnú spoločnosť, v rámci ktorej som sa zamerala na výber a rozvoj ľudí – jednotlivcov a v spoločnostiach. Vedela som, že chcem zostať v oblasti, kde môžem uplatniť vedomosti zo školy. A vlastná spoločnosť bola voľba, kde sa všetko skĺbilo dokopy – práca s dospelou populáciou, práca s diagnostikou, rozvíjanie ľudí, hľadanie potenciálu v nich. Doktorandské štúdium ma utvrdilo v tom, že som sa vybrala správnym smerom.

Ktoré predmety Vás v škole najviac bavili a prečo?

Počas štúdia ma zaujímala osobnosť a preto som sa tešila predmetom ako bola diagnostika osobnosti, diagnostika dospelých, manažment sociálnych systémov a pod. Preferovala som skôr informácie z oblasti pracovnej, organizačnej psychológie, ktorej sa venujem aj teraz. Aj dopravná psychológia bola pre mňa celkom zaujímavá, ktorá v sebe spája diagnostiku a prácu s dospelou populáciou.

Čo by ste odporučili súčasným a budúcim študentom PEVŠ?

Aby sa zaujímali o prepojenie teórie s praxou a zároveň nepodceňovali, že teória a výskum sú zbytočné. Z praxe viem, že nie sú. Práve v teóriách a výskumoch dokážete nájsť argumenty, ktoré Vaše okolie nemá. Môžete sa o ne oprieť a vychádzať z poznatkov, ktoré Vaše okolie nemá. Prečo? Lebo neštudovali psychológiu a neprešli si niekoľkoročným štúdiom niekedy viac, inokedy menej zaujímavými predmetmi. A ešte jedna vec, neprestavajte sa vzdelávať. Nech je už forma akákoľvek a keď sa Vám niečo nepáči, tak to zmeňte, resp. prineste návrh ako to robiť inak, ktorý je reálny.

Zdroj: Aneta Vančová

 

ADVANCA, s.r.o. môžete sledovať na LinkedIn, Instagrame a Facebooku.

<<< Späť