Blog

Motivácia žiakov a študentov k učeniu: ako si vypestovať zdravú sebadisciplínu?

motivacia-k-uceniu

Všetci to poznáme. Povinnosti v škole sa postupne hromadia, učitelia strašia nečakanými päťminútovkami a pri vyvolávaní na ústnu odpoveď sa v duchu modlíme, aby vyučujúci nevyvolal práve nás. Skúškam sa však nevyhneme a či už sme na základnej, strednej alebo vysokej škole, učiť sa musíme.

Ako si však vypestovať zdravú sebadisciplínu a chuť do učenia? Ako byť motivovaní sadnúť si ku knihe a začať sa učiť?

Niektorí študenti môžu mať odpor k učeniu

Každý deň sa učíme a veľakrát si to ani neuvedomujeme. Keď sa však máme úmyselne sústrediť a memorovať informácie, ktoré nás často ani nezaujímajú, ide to ťažšie. Veľa žiakov či študentov má priam odpor k učeniu, čo môže prameniť z toho, že ich rodičia v detstve nútili učiť sa alebo v nich vyučujúci vypestovali odpor k predmetu svojím správaním ku nim.

 

motivacia-k-uceniu

 

Motivácia k učeniu pomocou vizualizácie

Ak viete, že by ste sa mali začať učiť, no neviete sa k tomu „donútiť“, vizualizujte si svoj cieľ, čo by ste chceli dosiahnuť. Keď ste napríklad na vysokej škole a musíte sa učiť na skúšky či štátnice, predstavte si, ako držíte v ruke diplom, rodina vám nadšene gratuluje a vy si môžete pred meno písať nový titul. Mne veľakrát pomáha predstaviť si pocit po skúške, keď už si môžem vydýchnuť a odložiť učebnice, ako potom idem s kamarátmi von alebo plávam v mori na zaslúženej dovolenke. Potom sa začnem tešiť na tento vizualizovaný moment a hneď ma to popoženie k učeniu.

Niekedy vám pri učení môže pomôcť aj jednoduchá sugescia

Ak si pri učení budete sugestívne hovoriť, že tieto informácie v budúcnosti aj tak potrebovať nebudete, zbytočne si učenie znechutíte, a zároveň vám to nepomôže, pretože skúšku urobiť tak či tak musíte. Skúste si, naopak, sugestívne hovoriť, aké sú tie informácie zaujímavé. Vsugerujte si, ako vás daná téma zaujíma a baví, môžete si kľudne predstaviť, že ste hercom a v rámci prípravy na novú rolu učiteľa matematiky sa musíte naučiť algebraické rovnice.

Sebadisciplína? Dôležitý je time manažment

Zorganizovať si čas vám veľmi pomôže v tom, aby ste sa psychicky pripravili na časový úsek venovaný výlučne učeniu. Vytvorte si určitý rozvrh, v ktorom si určíte napríklad 2 hodiny denne, kedy sa budete učiť a zvyšný čas venujte príjemným, oddychovým aktivitám. Nie je dobré nepretržite sa učiť, pretože časom pozornosť klesá a mozog už nevládze vstrebávať ďalšie a ďalšie informácie.

 

motivacia-k-uceniu

 

Nezabudnite sa po učení odmeniť

Popri učení si teda nezabudnite robiť prestávky a odmeňte sa! Buď čokoládou, kávou s priateľmi alebo prechádzkou v lese. Výber odmeny už nechám na vás. Ak sa za učenie odmeníte, vytvorí sa tým tzv. pozitívne posilnenie, takže sa vám s učením bude spájať určitá odmena a príjemný pocit z jej dosiahnutia a k učeniu si vytvoríte pozitívnejší vzťah.

Chcel/a by si byť školským psychológom?

Ak sa chcete dozvedieť viac informácií o tom ako zvýšiť svoju motiváciu k učeniu alebo čomukoľvek inému, ak vás zaujíma školská psychológia a chceli by ste vedieť ako sa  v škole poznatky z nej dajú uplatniť, môžete si podať prihlášku na vysokoškolské štúdium psychológie. Okrem poznatkov zo školskej psychológie sa tam dozviete ďalšie zaujímavé informácie z oblasti ľudskej psychiky a správania.

 

<<< Späť