Blog

Ako inzerovať v Google Ads? Tipy ako neurobiť zásadné chyby

Pri každom vyhľadávaní sú používateľom k dispozícií tisícky webových stránok a každým dňom konkurencie pribúda. V súčasnosti nám Google ponúka rôzne možnosti inzerovania. Zrejme každý z nás už zahliadol klasickú vyhľadávaciu či obsahovú reklamu, ktorá sa zobrazuje napríklad na našich obľúbených weboch v podobe bannerov alebo  reklamu vo výsledkoch vyhľadávania v Google. Akým chybám by sme sa mali vyhnúť pri inzerovaní, aby nás reklamy nestáli aj tie najobľúbenejšie ponožky?

Čo majú spoločné Vyhľadávacia sieť a Google Nákupy?

Vyhľadávacia sieť funguje na princípe kľúčových slov. Používatelia zadávajú do vyhľadávača výraz, na ktorý sa mu následne zobrazujú výsledky vyhľadávania. Napríklad pri zadaní výrazu „Fakulta masmédií“ sa mu zobrazí reklama na Fakultu masmédií. V horšom prípade sa mu zobrazí niečo úplne iné.

Platené reklamy vytvárané pomocou nástroja Google Ads sa zobrazujú vo výsledkoch vyhľadávania,  na prvých 4 miestach a tiež na posledných miestach, pod takzvanými  organickými výsledkami vyhľadávania.  To aké výsledky sa vám zobrazia závisí od mnohých faktorov. Obecne je možné povedať, že  dôležitý je vyhľadávací výraz a samotné nastavenie reklamných kampaní. Napríklad sa jedná o  kvalitu reklám, rozpočet, ponúkanú cenu za klik a podobne.

Podobne fungujú aj Reklamy v Nákupoch, ktoré sú určené pre eshopy. Tieto reklamy sú závislé takisto od vyhľadávacieho výrazu resp. kľúčového slova a zobrazujú sa vo Vyhľadávaní Google formou obrázku produktu, názvu, ceny a odkazu na web stránku. Používateľovu cestu rozhodovania k nákupu ešte viac zjednodušujú. Tieto výsledky vyhľadávania nájdete nad platenými výsledkami tesne pod poľom, kde zadávate vyhľadávacie výrazy alebo vpravo vedľa prvých výsledkov vyhľadávania.

Čo je kľúčové slovo?

Kľúčové slovo nie je šťastné pomenovanie. Lepšie by bolo povedať, že je to slovo resp. frázy, ktoré za určitých okolností spúšťajú reklamu. Umožňujú priradiť každému používateľovi reklamu, na základe ním zadaného vyhľadávacieho výrazu v Google. Pri tvorbe reklám tieto kľúčové slová využívate a sú súčasťou reklamných skupín. Napríklad fakulta masmédií, následne používatelia zadávajú do Google fakulta masmédií a na základe toho sa zobrazí reklama na fakultu masmédií?  Ak je reklama inzerenta vytvorená ako má, čaká už len ako snajper a zasiahne koho potrebujete.

Ale čo, keď môj produkt nehľadajú?

Čo sa stane, keď máme produkt, ktorý ľudia nehľadajú? Novinky na trhu, dizajnové produkty, prípadne ak ide o sezónny produkt. Predstavte si, že máte servis lyží a potrebujete objednávky aj v lete. Problém je, ak  ľudia nehľadajú, vtedy reklama vo vyhľadávaní sa nemôže zobrazovať.

Riešenie je obsahová sieť. Obsahová sieť má zásah až 90% užívateľov internetu. Obsahová sieť je dôvod prečo Google potrebuje ponúkať rôzne služby zadarmo a zbierať údaje o používateľoch internetu. Obsahuje naozaj zaujímavé možnosti cielenia a formátov reklamy. Súčasťou obsahovej siete sú napríklad bannery. Netreba však vešať hlavu. V súčasnosti je oveľa viac možností inzerovania v obsahovej sieti ako tvoriť bannerové reklamy s textom a  cieliť  ich na naše publikum. Čo také inzerovanie na Youtube či remarketing?  Obsahová sieť je naozaj  bohatá na možnosti cielenia aj na samotné formáty reklamy.

Častá chyba aj pokročilých inzerentov!

Z vysvetlenia toho, čo je obsahová a vyhľadávacia sieť Google a ako funguje vychádza jasný záver. Reklama vo vyhľadávaní ponúka len to, čo užívateľ internetu hľadá. Nie je určená na presviedčanie. Obsahová sieť je práve určená na presviedčanie. Bežnou praxou však je, že inzerenti robia veľkú chybu v tom, že sa snažia presviedčať vo vyhľadávacej sieti. Nastavujú nerelevantné slová, nerelevantné reklamy a snažia sa užívateľa dostať na webovú stránku za každú cenu.

Nepodceňujte klikanie ľudí na reklamu!

Keď sa vrátime na začiatok a zopakujeme si, že pri PPC reklame sa platí za klik, tak vieme, že platíme za každého návštevníka, ktorého k nám privedie reklama. Preto je dôležité zbytočne neinzerovať vo vyhľadávacej sieti  to, čo návštevníci nechcú. Ľudia naše reklamy môžu vyklikať behom pár dní a náš rozpočet bude fuč bez toho, aby nám reklama priniesla objednávky. Návštevník musí nájsť na stránke to, čo zadával do vyhľadávača. Ak vytvoríme reklamu napríklad na Fakultu masmédií a v reklame využijeme URL smerujúcu na niečo nesúvisiace, návštevníka môžeme rýchlo stratiť.

Praktický tip

Praktický tip na záver znie: Reklamy vo vyhľadávaní  by mali poskytovať tie najlepšie a najrelevantnejšie informácie. Používateľ potrebuje nájsť to, čo hľadá a nie čo chceme, aby hľadal.

Online marketing je na Paneurópskej vysokej škole súčasťou štúdia na Fakulte masmédií alebo na Fakulte ekonómie a podnikania.

Ponuka bakalárskeho štúdia Ponuka magisterského a inžinierskeho štúdia Online prihláška

 

<<< Späť