Blog

Aktuálna situácia na trhu práce na Slovensku

ľudia majú poradu v práci

Trh práce je v posledných rokoch ovplyvňovaný rôznymi neekonomickými faktormi. Najzásadnejším dopadom na slovenský trh práce bolo vypuknutie pandémie COVID-19 a vojna na Ukrajine. (1)   

To však nezastavilo minuloročný rast pracovných miest (1,7 %), ktorý zostal pozitívny vďaka nárastu počtu robotníkov v stavebníctve. Naopak, v priemysle, najväčšom odvetví hospodárstva, počet pracujúcich za rok klesol, pričom došlo k strate viac ako 64 000 pracovníkov.(4)

Trendy trhu práce

Jeden z trendov bola prognóza do roku 2025 kde sa očakávalo, že absolventi stredných a vysokých škôl pokryjú približne ¾ dodatočnej potreby pracovných síl na trhu práce. Prognóza hovorí o tom, že približne 270 000 absolventov stredných škôl (64%) a vysokých škôl (36%) by sa malo prísť na trh práce v časovom období rokov 2020-2025. (3)

V scenári kde by sa na Slovensku pandémia COVID-19 zvládla do 3 mesiacov tak by sa dalo očakávať, že celkový počet absolventov by uspokojil trh práce len na 75% v prípade, že by sa všetci zamestnali. (5) To znamená, že napriek tomu, že by sa všetci absolventi zamestnali tak by neboli schopný pokryť celkový dopyt trhu práce. V tomto scenári stredoškolské pozície by neboli schopné byť obsadené z dôvodu nízkeho počtu pracovných síl (približne 36 tisíc osôb). Ale v druhom scenári kde dĺžka opatrení trvala 6 mesiacov tak by stredoškolský absolventi boli schopný obsadiť všetky stredoškolské pozície. V scenári dĺžky opatrení 3 mesiacov by celkový absolventov vysokých škôl prevyšoval počet pozícií pre vysokoškolákov. V prípade druhého scenáru (dĺžka opatrení 6 mesiacov) by to pre trh práce znamenalo opak predchádzajúceho scenáru kde by počet absolventov (19 000 osôb) do roku 2025 bol nedostačujúci. (3)

Nový trend: Home Office

Ďalším trendom, ktorý sa objavil v dôsledku pandémie COVID-19, je takzvaný Home Office. Pred pandémiou bola práca z domu len výhodou alebo dohodou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, keď to pracovná zmluva umožňovala.

Jedným z opatrení zameraných na výrazné zmiernenie ekonomických dopadov pandémie je Program prvej pomoci, ktorý nahradí návrh zákona 1. 215/2021 Z poskytuje podporu pri práci na kratší pracovný čas, takzvaný Kurtzarbeit. Zavedenie trvalého Kurtzarbeit je opatrením pre podnikateľov, keď sú aktívne obmedzený vonkajšími faktormi. 

To znamená, že zamestnávateľ musí obmedziť svoju činnosť za nepriaznivých okolnosti, ktorým nemôže zabrániť ani predvídať. Je to spôsob, ako pomôcť zamestnávateľom udržať pracovné miesta bez toho, aby museli prepúšťať. Kurtzarbeit má pomôcť aj zamestnávateľom v ťažkých ekonomických situáciách, napríklad pri znižovaní dodávok výroby, najmä pri raste cien energií. (1) 

Ekonomická migrácia nových uchádzačov o zamestnanie na Slovensku

Najmä v súvislosti vojnového konfliktu u našich východných susedov sa v posledných rokoch stretávame s masívnym nárastom počtu ekonomických migrantov hľadajúcich lepšie pracovné podmienky. Prebytok voľných pracovných miest na Slovensku z dôvodu starnutia obyvateľstva a odchodu mladých absolventov stredných a vysokých škôl za lepším finančným ohodnotením do zahraničia vytvára v mnohých mestách problém nedostatočného počtu špecialistov na obsadenie celej škály pracovných pozícií. Na Slovensku tak chýbajú rušňovodiči, vodiči autobusov, ale aj lekári. Prísun nových ľudí utekajúcich pred vojnou tak otvára Slovensku možnosť obsadiť tieto voľné pracovné pozície a zaplátať tak diery kvalifikovanou pracovnou silou, ktorá je nám navyše kultúrne a jazykovo mimoriadne blízka. Štát postupne podniká kroky na zjednodušenie prijímania takýchto záujemcov o zamestnanie v štátnych aj súkromných podnikoch. Po prípadnom vstupe Ukrajiny do Európskej Únie, ktorý sa v médiách a na rokovaniach krajín skloňuje čoraz častejšie, by sa celý proces výrazne zjednodušil a urýchlil. 

Vývoj počtu zahraničných zamestnávateľov

V súvislosti s transformáciou ekonomík je len ťažké predpokladať, ako sa bude nasledujúce desaťročie vyvíjať situácia ohľadom zahraničných zamestnávateľov. Napríklad v súvislosti s premenou automobilového priemyslu na výrobu elektromobilov môže dôjsť k poklesu, ale aj k nárastu pracovných miest na Slovensku podľa toho, ako dokáže štát stimulovať výrobcov, aby nové automobily vyrábali aj naďalej na Slovensku.

Pokles nezamestnanosti 

Čo sa týka poklesu nezamestnanosti, vieme, že celková miera po sebe už 16 mesiacov klesá. Keby to porovnáme s decembrom 2021 tak vieme, že celková miera nezamestnanosti klesla o 0,86% bodu. Taktiež vieme, že zároveň zo stratou zamestnania klesol aj počet uchádzačov o zamestnanie, to sa ukázalo v roku 2022 kde došlo k poklesu 11,03% uchádzačov (22 082 osôb). Zpozorovali sme taktiež výrazný pokles od začiatku roku uchádzačov o zamestnanie ktorí ostali bez zamestnania viac ako 12 mesiacov. Sem zaradujeme uchádzačov nad 50 rokov a do 29 rokov. (2)

Taktiež sme si všimli, že miera evidovanej nezamestnanosti a počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie sa znížil. U nezamestnanosti bolo zníženie 0,81% a u uchádzačoch to je zníženie o 27 116 osôb. (2)

V období rokov 2021 a 2022 pozorujeme to úbytok ľudí ktorý sú bez práce, číslo sa pohybuje okolo 22 000 ľudí. V roku 2022 ministerstvo práce a sociálnych veci vyčlenilo 178 miliónov eur na aktívne opatrenia na trhu práce. Tieto opatrenia pomohli nájsť zamestnanie približne 25 tisíc ľudom, z čoho sa uchádzalo 35 tisíc ľudí.(2)

Ak vás zaujíma vývoj ekonomiky a chcete sa o nej naučiť viac, neváhajte a pošlite si online prihlášku na bakalárske štúdium na Fakulte ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy.

Zdroje:

https://monitoringmsp.sk/2022/10/12/vyvoj-na-trhu-prace-v-poslednych-troch-rokoch/ (1)

https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka/informacie-media/aktuality/rok-2022-nezamestnanost-klesala-11-mesiacov-slovensko-ma-22-tisic-ludi-bez-prace-menej.html (2)

https://www.trendyprace.sk/sk/trendy-trhu-prace/sk-trendy/nesulad (3)

https://slovak.statistics.sk/wps/portal/ext/products/informationmessages/inf_sprava_detail/1110dcef-9bde-4c43-bce9-1ea2cd55a7c2/!ut/p/z1/tVLNUsIwGHwWDz2m-dq0pHgrjPJjcQYZBHJx0hBoLW1KG1vx6Q2MF2cE8WAuyTfZ3dnNBjO8xKzgTbrlOlUF35l5xTovUzoKej0nBOhFBEbjh9njsH_vDuY-fsYMM1HoUid4peKaJ6jOUFpsEM-0BeagqtyoNYVEdVnx5mBBU0udmd1xHFgLuUHdeC2RJzyCYiG7yJHcFWvf51S4R_lSpGu8ugq9-M0vM9dwZoVg-OwE6Q_CoUcjgCAa-DAKh_On7pQQCMkX4ILGynigZz04FC-aVLZ4XhxfZodnf4w4BDw-WbiQ0tTmVpP-ZGuUuU6OfSi8vEreUNPX_Z6FplZVaPmu8fI_ejUZ0ji3W5HbYNOAAqE08Fyv2_EJOboIi5gEJkAlN7KSlf1Wme-YaF3WtxZY0LatvVVqu5O2ULkFP1ESVRv335G4zPOAHFC2mdwRj8UH8hHJRXhz8wnCFtef/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/ (4) 

https://www.trendyprace.sk/sk/trendy-trhu-prace/sk-trendy/slovensko (5)

<<< Späť