Blog

Druhy motivácie – aká z nich motivuje vás?

druhy motivácie

Motiváciu možno považovať za akúsi vnútornú silu, ktorá nás ženie vpred a dáva smer nášmu správaniu. Každého z nás môže motivovať niečo iné, takže existuje viacero druhov motivácie. Záleží to vždy od toho, aké sú naše hodnoty, potreby, a čo je pre nás v danej chvíli dôležité. Ktorý druh motivácie poháňa vás?

Motivácia na základe pudov

Teórií motivácie je viacero, medzi najznámejšie patrí Freudova pudová teória, ktorá vychádza z toho, že naše správanie ovplyvňujú nevedomé sily, ktoré ukrýva naše nevedomie. Obsahom nášho nevedomia sú rôzne skryté túžby, ktoré sú z vedomia vytesnené, pretože sú v konflikte s požiadavkami spoločnosti, v ktorej žijeme. Pudovou teóriou sa nazýva preto, lebo najsilnejšími motívmi, ktoré ovplyvňujú naše správanie je sexuálny pud, tzv. Eros, a agresívny pud, tzv. Thanatos. Tieto pudy však kvôli výchove, mravom a požiadavkám spoločnosti veľakrát vytesňujeme do nevedomia, kde potom vďaka svojmu silnému náboju zasahujú do nášho správania v podobe chybných úkonov a prerieknutí.

V práci vás môžu motivovať hygienické alebo motivačné faktory

S touto teóriou prišiel Frederick Herzberg, ktorý tvrdil, že naše správanie a spokojnosť v práci ovplyvňujú dva faktory: hygienické faktory a tzv. motivátory alebo motivačné faktory. Hygienické faktory sú tie, ktoré ak nie sú v práci prítomné, vyvolávajú v nás nespokojnosť. Jedná sa napríklad o mzdu, dobré medziľudské vzťahy, pocit bezpečia, či prestávku na obed. Ak sú tieto faktory prítomné, nevyvolávajú v nás spokojnosť, no ak prítomné nie sú, pociťujeme nespokojnosť. Oproti tomu motivačné faktory môžu posilniť našu motiváciu a spokojnosť. Sú to napríklad úspech, uznanie, pochvala, profesijný rast, a podobne. Ak nie sú motivačné faktory naplnené, nemusí to v nás nutne vyvolať nespokojnosť, no ak naplnené sú, môže to viesť k lepším výkonom.

Kategórie X a Y a ich druhy motivácie

Douglas McGregor zase tvrdil, že ľudia sa delia do dvoch kategórií – X a Y. Ľudia z kategórie X sú vo svojej prirodzenosti neochotní pracovať, majú odpor k práci, sú leniví a vyhýbajú sa zodpovednosti. Ľudia, ktorí patria do kategórie Y sú tvoriví, ochotní, pracovití, majú radi výzvy, radi sa učia a sú schopní prijať zodpovednosť. Každá z týchto kategórií si, samozrejme, vyžaduje odlišný prístup od svojho zamestnávateľa či nadriadeného a rovnako tiež iný spôsob ich motivovania. Teória X a Y spolu s Herzbergovou teóriou sa týkajú skôr pracovnej motivácie (dajú sa, samozrejme, aplikovať aj na školské prostredie), existujú však aj motivačné teórie, ktoré možno aplikovať na všetky oblasti života, nie len na tú pracovnú.

Motivácia na základe našich potrieb

Jednou z takých teórií je aj tá od Abrahama Maslowa. Jedná sa o teóriu potrieb alebo  tzv. Pyramídovú schému, v ktorej Maslow predstavil základné ľudské potreby, ktoré tiež odstupňoval podľa toho, ktoré sú pre človeka nevyhnutnejšie. Ľudské správanie je podľa neho motivované k naplneniu týchto potrieb, pričom potrebu, ktorá sa v pyramíde nachádza vyššie, možno naplniť až po naplnení potreby nižšie, ktorá jej predchádza. Úplne najzákladnejšími potrebami sú tie fyziologické ako napr. potreba jedla, pitia, spánku, vylučovania, atď. Nad fyziologickými potrebami je potreba bezpečia, ktorú keď má človek naplnenú, môže túžiť po potrebe blízkosti a lásky či potrebe niekam patriť. Ak má aj tieto potreby naplnené, posúva sa vyššie k potrebe uznania, rešpektu a úcty od druhých ľudí, a ak sa naplní aj táto potreba, potom je správanie nasmerované k potrebe sebarealizácie. Maslow tvrdil, že potreby, ktoré sa nachádzajú v pyramíde vyššie, možno dosiahnuť až po naplnení tých nižších, čo neskôr bolo tejto teórii vyčítané, pretože sa to nepotvrdilo.

Chceš sa o motivácii dozvedieť viac? Poď študovať na PEVŠ!

O motivácii sa môžeš dozvedieť ďalšie zaujímavé informácie v rámci štúdia psychológie na Paneurópskej vysokej škole. Bakalársky stupeň štúdia ponúka predmet Základy psychológie, ktorého náplňou sú tiež motivačné teórie, a rovnako v rámci predmetu Pracovná a organizačná psychológia sa vyučujú známe teórie motivácie, predovšetkým čo sa týka motivácie v pracovnej oblasti. Ak ťa táto téma zaujíma, môžeš si podať prihlášku na štúdium psychológie po kliknutí na tento odkaz a získať odborné vedomosti nie len o motivácii.

<<< Späť