Blog

Najlepšie motivačné citáty, ktoré vás inšpirujú

motivačné citáty

Občas, keď sa cítime zle alebo si s niečím nevieme rady, nám môže pomôcť aj jedna jediná veta, ktorá v nás zarezonuje, a ktorá sa nás dotýka na hlbšej úrovni. Nám sa zrazu polepší, nadobudneme väčšiu sebadôveru a možno aj vyriešime situáciu, s ktorou si nevieme rady. Takúto moc má mnoho motivačných citátov, ktoré nás posilnia na duchu a dodajú nám odvahu čeliť aj rôznym nepríjemným veciam v našom živote. Ponúkame vám teda zopár motivačných citátov, ktoré vás môžu inšpirovať v tom, ako nazerať na svoj život a ako ho žiť čo najlepšie ako sa dá.

„Nenechaj svoju empatiu šliapať po svojej sebaúcte.“

Mnohokrát, z lásky k druhému človeku, mu dovolíme prekračovať naše hranice. Máme s ním veľa súcitu a empatie, vieme si vysvetliť jeho správanie a často to naberá až takých rozmerov, že si tým šliapeme po svojej sebaúcte. Nevytyčujeme si bezpečné hranice, v ktorých sa cítime hodnotne a príjemne, naopak, ten druhý má potom pocit, že jeho správanie je v poriadku a hranice nám posúva stále ďalej, až nám to napokon začne byť veľmi nepríjemné, a následne strácame rešpekt voči sebe samému. Byť k druhým ľuďom empatický je skvelá vlastnosť, ktorá nám pomáha budovať si blízke a kvalitné vzťahy, avšak určovať si svoje hranice je rovnako dôležité. Pretože ak si nebudeme vážiť samého seba, nebudú si nás vážiť ani druhí.

„Každý deň je iný, nie všetko vždy vyjde podľa plánu a to je v poriadku. Maj so sebou trpezlivosť.“

Viacerí to poznáme, keď niečo chceme, chceli by sme to mať čo najskôr, najlepšie hneď. Často tak môžeme na seba príliš tlačiť a nútiť sa do toho, aby sme podávali nadľudské výkony v práci, v športe, či v iných oblastiach. Nie každý deň sa nám darí a veľakrát stačí jeden naozaj zlý deň, a máme chuť sa na všetko vykašľať. Lenže takýto zlý deň je často akousi skúškou, pomocou ktorej si uvedomíme, či danú vec naozaj chceme, či nám za to stojí a sme ochotní o ňu usilovať naďalej. Je úplne v poriadku, ak každý deň nepodávate skvelé výkony alebo sa cítite byť unavení, prípadne sa vám nepodarí uzavrieť dôležitú dohodu či pokazíte prezentáciu. Každý deň je novým začiatkom, ktorý nám dáva príležitosť začať znova a lepšie. Nestrácajte so sebou trpezlivosť, buďte k sebe láskaví a majte so sebou súcit. Želané výsledky môžete dosiahnuť aj s láskou a pochopením voči sebe samému a s nimi to, mimochodom, ide ešte lepšie.

„Ak si prechádzaš ťažkým obdobím, neboj sa, ono prejde. Nebudeš sa takto cítiť navždy.“

Keď sa cítime naozaj zle alebo zažívame ťažké chvíle, väčšinou máme pocit, že sa to nikdy neskončí. Naše emócie sú vtedy veľmi silné, možno až zahlcujúce a môžeme si myslieť, že nám nikto a nič nepomôže, prípadne to môžeme zovšeobecňovať na celý svoj život a vnímať ho všeobecne ako zlý. Je dôležité uvedomiť si, že aj tie najťažšie, najnáročnejšie situácie a obdobia raz prejdú. Nič netrvá večne a možno vám pomôže uvedomiť si, že to platí aj v tomto prípade. Hoci je to možno pre vás teraz naozaj náročné, verte tomu, že raz príde deň, keď si poviete, že je to za vami a bolesť, ktorú teraz môžete cítiť, sa pomaličky vytratí, možno zmizne úplne. Toto ťažké obdobie sa pre vás stane minulosťou a spomienkou.

„Buď sám/a sebou. Osobnosti ostatných už sú obsadené.“

Je príjemné zapadnúť do určitej sociálnej skupiny, ktorá sa nám páči a kam by sme chceli patriť. Je tiež prirodzené mať určitý vzor, s ktorým sa v detstve identifikujeme a ktorý nás inšpiruje. Dôležité je však spoznávať seba samého, čo je pre vás jedinečné, aké sú vaše vlastnosti, čo máte a nemáte rád/a, a tak ďalej. Ak budete žiť život niekoho iného, nebudete spokojní, lebo vnútorne budete cítiť, že to nie je váš život. Nebojte sa ukázať svetu svoje skutočné ja. Ak budete vedieť kto ste, aký/á ste, čo chcete, budete sa cítiť sebaisto, vyrovnane, a bude to z vás vyžarovať aj navonok. Možno potom vy budete tou osobou, ktorá bude vzorom pre niekoho iného.

Naber motiváciu a poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave vám ponúka mnoho zaujímavých a inšpirujúcich poznatkov, ktoré vás namotivujú k tomu stať sa psychológom a pomáhať druhým. Okrem odborných vedomostí tu nadobudnete aj užitočné zručnosti, ktoré sú nevyhnutné pre prácu psychológa. Môžete sa následne profilovať v oblasti školskej, klinickej, poradenskej alebo pracovnej a organizačnej psychológie. Keďže má štúdium psychológie naozaj široký záber, môžete sa po skončení štúdia uplatniť v rôznych sférach, záleží, čo vás najviac zaujíma. V prvom rade je však potrebné podať si prihlášku na štúdium. Môžete tak urobiť po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť