Blog

Vplyv technológií na marketing a obchod

sociálne siete technológie

Moderné technológie sú všadeprítomnou súčasťou každodenného života. V málo oblastiach sa ale presadili tak výrazne ako v marketingu a obchode. Technológie umožňujú firmám efektívnejšie cieliť reklamu a produkty na spotrebiteľov a zároveň im poskytujú jednoduchý spôsob, ako uskutočniť nákup. Tento trend sa naplno prejavil počas pandémie Covid-19 keď sa veľká časť konzumného správania presunula do online priestoru. 

Technológie a reklama

Dá sa povedať, že prvá vec, ktorú ráno urobíme je, že zoberieme do ruky telefón a posledná vec v ten deň je, že ho odložíme. A medzi tým trávime čas pri počítači. Všadeprítomnosť digitálnych technológií a internetového pripojenia ponúka obchodníkom takmer neobmedzené možnosti pokiaľ ide o komunikáciu s potenciálnym ale aj existujúcim zákazníkom. Veľký boom zaznamenala internetová reklama počas pandémie covid-19, keď vzrástli výdavky na internetovú reklamu v USA o 38%. Tento trend sa ale začína obracať a spoločnosť Meta dokonca prvý krát hlási pokles v týchto výdavkoch na ich platformách.   

Reklama na sociálnych sieťach

 Sociálne siete ako Facebook, Twitter alebo LinkedIn využívajú asi dve miliardy ľudí a aj napriek počiatočnej skepse niektorých ľudí alebo firiem sa z tohto priestoru stal nepopierateľne jeden z najzaujímavejších pre reklamné aktivity. Medzi hlavné výhody patrí možnosť presného zacielenia reklamy. Na základe zozbieraných dát o našej činnosti na internete dokážu tieto platformy zacieliť reklamu s presnosťou, ktorá je v analógovej alebo masmediálnej forme nepredstaviteľná. Ďalšou zásadnou výhodou je schopnosť prispôsobiť konkrétnu reklamu a na konkrétny produkt  podľa toho, akému užívateľovi sa práve zobrazuje a nevytvára kampaň, ktorá zasiahne jednu veľkú skupinu spotrebiteľov.   

E-Commerce a „ľahkosť“ nákupu

Rovnaké technológie, prostredníctvom ktorých je na spotrebiteľa cielená reklama spôsobili revolúciu aj v obchode. Spotrebiteľ ich môže využiť na nákup produktov bez toho, aby opustil pohodlie domova. Tento aj tak stále populárnejší trend sa ešte urýchlil s nástupom pandémie Covid-19 a to tak v oblasti B2C, ako aj v B2B. K bezstarostnosti tohto spôsobu nakupovania prispieva aj možnosť, takto zakúpený tovar vrátiť bez udania dôvodu. To, čo malo pôvodne zaručiť ochranu spotrebiteľa ale začína spôsobovať problémy. V roku 2021 poslali v Amerike spotrebitelia až 21% online objednávok naspäť pričom pri oblečení sa jedná až o približne 40%. Toto spôsobuje signifikantné finančné náklady jednak v doprave ale aj preto, že iba asi 5% vráteného tovaru sa dá obratom predať. V zvyšných prípadoch je potrebné vyrobiť nové etikety, obaly alebo sa ďalej posúva takýto tovar predajcom za výrazne znížené ceny. 

Negatívny dopad technológií na nákup domácich produktov

O dostupnosti lacných tovarov (často pochybnej kvality) zo zahraničia by sa dalo napísať aj niekoľko štúdií. V súvislosti s obchodom a marketingom domácich firiem je však vplyv na tržby naozaj výrazný. V dobe, kedy je možné z mobilného telefónu objednať za pár centov či eur jedným kliknutím tovar z Číny až domov výrazne klesá konkurencieschopnosť domácich podnikov bez ohľadu na to, koľko úsilia venujú marketingu, dostupnosti svojho tovaru na okamžitú expedíciu či znižovaniu cien na hranicu rentability. Proti tomuto trendu už v Európskej únii vznikajú rôzne nástroje na zdanenie a preclenie tovaru, ktoré však zahraniční hráči dokážu vo veľkej miere ľahko obchádzať. 

Negatívny dopad technológií pre určité odvetvia služieb

Mobilné technológie nie sú len cestou pre rýchlu a lacnú formu reklamy pre mnohé firmy, ale aj dôvodom straty zákazníkov v mnohých odvetviach. Aj keď sa úpadok záujmu v týchto odvetviach často prisudzuje skôr lockdownu počas pandémie alebo zlej ekonomickej situácii, pri ktorej ľudia viac šetria, výrazným činiteľom sú aj práve čoraz pokročilejšie technológie, sociálne siete a iné formy elektronickej zábavy vrátane AI a VR, ktoré vytvárajú nielen silnú závislosť najmä u mladej generácie, no doslova im týmto spôsobom bránia vykonávať iné činnosti. Liečenie zo závislosti na smartfóne či sociálnych sieťach sa objavuje aj na Slovensku a nie je ničím výnimočným, keď mladý človek strávi pri obrazovke aj 10 hodín denne. Je to jeden z dôvodov, pre ktoré klesá návštevnosť kultúrnych podujatí, kamenných reštaurácií či iných atrakcií, a naopak stúpa počet ľudí, ktorí sa cítia byť osamelí a trpia rôznymi psychickými problémami.

Chceš sa dozvedieť viac o obchode a reklame?

Orientovanie sa v oblasti podnikania a „businessové chápanie“ ti otvorí mnohé príležitosti, tak na trhu práce, ako aj vo vlastnom podnikaní. Štúdium na Fakulte ekonómie a podnikania na Paneurópskej vysokej škole ti pomôže získať potrebné znalosti a naučí ťa kreatívne pristupovať k výzvam, ktoré so sebou prináša pôsobenie v týchto oblastiach. Prihlásiť sa na štúdium je možné aj prostredníctvom online prihlášky, a to dokonca bez potreby absolvovania prijímacích skúšok.

 

Zdroje:

1,https://www.economist.com/business/2022/07/28/the-online-ad-industry-is-being-shaken-up

2, https://www.economist.com/business/2015/08/27/a-brand-new-game

3, https://www.wto.org/english/tratop_e/covid19_e/ecommerce_report_e.pdf

4,https://www.economist.com/business/2022/08/25/a-tidal-wave-of-returns-hits-the-e-commerce-industry

<<< Späť