Blog

Dopravná psychológia: Zvyšuje bezpečnosť na cestách

dopravna psychoogia

Existuje viacero psychologických disciplín. Medzi tie aplikované, čiže praktické odbory psychológie, ktoré využívajú psychologické poznatky v praxi, patrí aj dopravná psychológia. Ako už z jej názvu vyplýva, dopravná psychológia sa venuje posúdeniu psychickej spôsobilosti vodičov a odbornému poradenstvu pre vodičov. Na základe čoho možno povedať, že dopravná psychológia zvyšuje bezpečnosť na cestách?

Šoférovať nemôže každý

Schopnosť riadiť vozidlo je podmienená viacerými faktormi, ktoré ju ovplyvňujú, a na základe nich potom dopravný psychológ dokáže určiť, či je človek schopný riadiť vozidlo a nebude ohrozovať na zdraví seba ani ostatných účastníkov cestnej premávky. Takéto posúdenie si vyžaduje odbornosť, vykonávať ho môže iba dopravný psychológ a realizuje ho na základe psychologického vyšetrenia. Psychologické vyšetrenie v dopravnej psychológii je zamerané na zistenie výkonových zložiek ľudskej psychiky, je orientované na zistenie miery pozornosti, senzomotorickú aktivitu, exekutívne schopnosti, reaktivitu, osobnostné vlastnosti a ďalšie schopnosti, ktoré sú nevyhnutným predpokladom pre bezpečné riadenie motorového vozidla.

Súčasťou dopravnej psychológie je aj psychodiagnostika

Dopravný psychológ posudzuje z hľadiska psychickej spôsobilosti vodičov nákladných vozidiel, autobusov, taxíkov, osobných motorových vozidiel, ďalej vyšetruje vodičov na základe odporúčania ich lekára, prípadne záujemcov o vodičský preukaz pre všetky skupiny, učiteľov autoškôl, atď.  Psychologické posúdenie spôsobilosti vodiča je nevyhnutné k tomu, aby bola cestná premávka bezpečná. Keďže nie každý má vyvinuté určité schopnosti a osobnostné vlastnosti do tej miery, aby mohol riadiť motorové vozidlo, na cesty potom nemožno „pustiť“ človeka, ktorý má napríklad zníženú mieru pozornosti, prípadne nevie rýchlo a včas zareagovať na situáciu na ceste, pretože následne môže ohroziť nielen seba, ale aj ďalších ľudí na ceste.

Poradenstvo je v dopravnej psychológii nesmierne dôležité

Odborné poradenstvo v dopravnej psychológii je chápané ako odborná činnosť, ktorá sa venuje človeku, ktorý spáchal nejaký priestupok alebo trestný čin vedenia motorového vozidla buď vplyvom požitia alkoholu alebo inej návykovej či omamnej látky. Aby človek mohol získať svoj vodičský preukaz naspäť po tom, čo mu bol odobratý (napríklad v dôsledku spomínanej jazdy pod vplyvom alkoholu), musí absolvovať preskúmanie zdravotnej spôsobilosti u psychiatra. Psychiater následne posúdi, či je daná osoba závislá od požitej návykovej látky. Ak sa u nej závislosť nepotvrdí, potom má povinnosť absolvovať odborné psychologické poradenstvo u dopravného psychológa. Keď následne splní všetky podmienky účasti, potom môže získať doklad o tom, že odborné poradenstvo absolvoval. Takéto odborné poradenstvo pozostáva z niekoľkých stretnutí a jeho cieľom je informovať človeka napríklad o tom, ako alkohol vplýva na správanie človeka, na jeho schopnosť šoférovať, ako sa alkohol z organizmu odbúrava, ako sa dá vypočítať zostatkový alkohol, a tak ďalej. Dôsledkom poradenstva pre vodičov je potom nárast bezpečnosti a zodpovednosti v zmysle správania sa na cestnej premávke, taktiež snaha zabrániť tomu, aby vodič tento druh správania realizoval v budúcnosti.

Bezpečnosť je na prvom mieste

Dopravní psychológovia k zvýšeniu bezpečnosti prispievajú aj tým, že optimalizujú režim práce a oddychu u profesionálnych šoférov, a zaujímajú sa aj o vplyv dopravného prostredia na šoféra z hľadiska bezpečnosti – napríklad čo sa týka konštrukcie ciest alebo billboardov pri ceste. Cieľom dopravnej psychológie je predovšetkým to, aby sa dialo čo najmenej dopravných nehôd, aby bola cestná premávka čo najviac bezpečným miestom a aby jej účastníci boli schopní zvládať situácie, ktoré sa na ceste môžu objaviť, a aby sa ako šoféri správali zodpovedne.

Dopravní psychológovia znižujú počet dopravných nehôd

Zistilo sa, že medzi hlavné príčiny dopravných nehôd patrí nevhodná a nadmerná rýchlosť, nepoužívanie bezpečnostných pásov, konzumácia alkoholu a drog pred šoférovaním, nedodržiavanie prestávok u profesionálnych šoférov, zlá viditeľnosť iných vozidiel, vysoko rizikové miesta na diaľniciach a nedostatočná ochrana osôb vo vozidlách. Na základe toho sa navrhli špecifické opatrenia, ktoré podnecujú šoférov, aby zlepšili svoje dopravné správanie, a rovnako tiež podporujú technický pokrok čo sa týka vytvárania nových vozidiel, zlepšujú cestnú infraštruktúru a podobne. Aj toto všetko sú úlohy dopravnej psychológie.

Doprav svoju prihlášku na PEVŠ a aj ty sa môžeš stať psychológom!

Dopravná psychológia je zaujímavou psychologickou disciplínou a aj o nej sa môžeš dozvedieť viac ako študent psychológie na Paneurópskej vysokej škole. Z dopravnej psychológie toho nemusíš vedieť veľa na to, aby si dopravil svoju prihlášku na štúdium na PEVŠ už teraz! Stačí len kliknúť na tento odkaz, vyplniť a poslať prihlášku a aj ty sa môžeš stať súčasťou komunity študentov PEVŠ. Tešíme sa na teba!

<<< Späť