Blog

Ako sa vnútorne utíšiť, zastaviť myseľ a nájsť svoj duševný pokoj?

duševný pokoj

Asi to všetci poznáme… Vysoké nároky, ktoré sú na nás kladené v práci, v škole, potreba aby sme podávali vynikajúci výkon, stihli všetky deadliny, to všetko v nás môže vyvolávať stres a na konci dňa sa môžeme cítiť vyčerpaní, bez energie a bez chuti venovať sa veciam, ktoré máme radi. Práve vtedy sa v nás môže ozvať potreba po duševnom pokoji a vnútornom utíšení. Niekedy to môže byť naozaj náročné, obzvlášť vtedy, ak sa nám v práci či v škole hromadí práca a nič nestíhame. Naša myseľ potom produkuje tisíce myšlienok, týkajúcich sa úloh, ktoré máme splniť alebo nasledujúcich dní v práci/ v škole a čo bude ich obsahom. Ako v takýchto chvíľach dosiahnuť zastavenie svojej mysle a nájsť duševný pokoj?

Meditácia utíši vaše vnútro

Stres, povinnosti a zhon môžu mať za následok to, že sa naša myseľ nevie zastaviť a funguje v akomsi pohotovostnom režime. Pokiaľ tento pohotovostný režim trvá príliš dlho, môže prejsť do chronického stresu, následkom ktorého potom človek môže mať rôzne somatické ochorenia či psychické poruchy. Preto je dôležité vedieť svoju myseľ utíšiť a ponoriť sa do svojho vnútra. V tom vám pomôže meditácia. Ak sa naučíte meditovať, môžete mať pocit, že viete zastaviť svoju myseľ, no správnejšie je povedať, že sa vaša myseľ zameria len na určitú vec a ostatné vyselektuje, nevšíma si ich. Zo začiatku je dobré zamerať sa v rámci meditácie na svoj dych, nekontrolovať ho, iba ho pozorovať. Sústrediť sa na každý nádych a výdych. Prvé týždne či mesiace sa vám do mysle budú „vtierať“ rôzne myšlienky a budete mať problém sa vnútorne utíšiť. S myšlienkami však netreba bojovať, ale naopak, akceptovať, prijať ich. V prípade, že sa teda nejaké objavia, v duchu si povedzte „myšlienky“ a vráťte sa späť k dychu. Účinná a liečivá je aj desaťminútová meditácia, ktorú keď budete každý deň praktizovať (najlepšie hneď ráno po prebudení), po istom čase si všimnete jej priaznivé účinky na vašu myseľ aj telo.

Nájdite duševný pokoj v prírode

To, že príroda vplýva na našu myseľ upokojujúco, nie je žiadnou novinkou. Rovnako prechádzka sama o sebe priaznivo pôsobí na náš organizmus, vylučujú sa nám pri nej hormóny šťastia a môžeme si vtedy v pokoji utriediť myšlienky. Prispievate tým tiež k zlepšeniu svojich kognitívnych funkcií, redukujete prebytočný telesný tuk a upravuje sa vám aj krvný tlak. Prechádzky v prírode sú obzvlášť upokojujúce, pretože je tam ticho, počujete iba spev vtákov, tečúcu vodu z potoka či lesnú zver a dýchate čistejší vzduch. Ste tam len vy, sám/sama so sebou. Ak na prechádzku do prírody zoberiete aj svojho štvornohého miláčika, zlepšíte náladu jemu aj sebe. Obom sa vám bude vylučovať hormón oxytocín, nazývaný aj hormónom blízkosti, ktorý tiež napomôže k zlepšeniu vášho psychického stavu.

Upracte si doma aj v hlave

Je dokázané, že ak doma máte neporiadok, cítite väčšie napätie a nepokoj. V prostredí, ktoré je usporiadané a čisté sa človek cíti príjemnejšie a pokojnejšie. Je preto dôležité priebežne udržiavať svoje veci v poriadku a poupratovať si doma aspoň raz za dva týždne. Jednak sa budete sústrediť na jednu činnosť (upratovanie), takže budete mať možnosť popri tom rozmýšľať o veciach, na ktoré v práci či v škole nemáte čas, a jednak budete mať dobrý pocit z toho, že doma máte čisto. Snažte sa tiež vyhnúť hromadeniu prebytočných vecí, ktoré môžu pôsobiť zbytočne rušivo a nebudete sa vďaka nim doma cítiť pohodlne.

Asertívne správanie vám pomôže zastaviť svoju myseľ

Správať sa asertívne znamená vyjadriť svoje potreby alebo nespokojnosť s ohľadom na druhého človeka. Ide o rešpektovanie seba aj druhého, o rovnocennú komunikáciu, kde nejdete na úkor seba ani iných a podporuje vás duševný pokoj. Ako vám asertívne správanie pomôže zastaviť svoju myseľ a nájsť pokoj? Jednoducho. Skúste si predstaviť, že sa v práci pohádate s kolegom, bezdôvodne na vás nakričí a vy mu na to nič nepoviete. Dôvodov, prečo mu nič nepoviete môže byť viacero – možno sa bojíte konfliktu, myslíte si, že vyjadrením svojich pocitov by ste mu ublížili, alebo mu dávate za pravdu a snažíte sa nájsť dôvod, pre ktorý bol na vás asi nepríjemný. Rozmýšľate o tom, čo sa stalo, niekoľko hodín či dokonca dní. Prehrávate si situáciu v mysli a predstavujete si, čo všetko ste mu mohli povedať a ako ste sa mohli v danej situácii zachovať a nezachovali ste sa tak. A to je práve ono. Ak by ste kolegovi asertívne povedali, že vás jeho spôsob komunikácie zraňuje či uráža, spýtali sa ho na dôvod, prečo na vás kričí a vydiskutovali si to, potom by vašu myseľ toľko nezamestnávali rôzne scenáre, čo ste mohli a mali povedať, a urobiť, prípadne pátranie po tom, prečo bol na vás kolega nepríjemný. Zastavili by ste svoju myseľ, zastavili by ste zdĺhavé premýšľanie, ktoré by aj tak k ničomu neviedlo a dokázali by ste sa vnútorne utíšiť.

Zaujíma ťa cesta k duševnému pokoju? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Ak sa chceš o duševnom zdraví, vnútornom pokoji a rovnováhe dozvedieť viac, prihlás sa na štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole. Dozvieš sa mnoho odborných poznatkov z oblasti psychológie, získaš užitočné zručnosti a prax, ktoré sú potrebné pre to, aby si mohol vykonávať povolanie psychológa. Môžeš druhým pomáhať v procese uzdravovania sa z rôznych psychických porúch, pomáhať im zvládať rôzne náročné životné situácie, podporovať ich silné stránky a vnútorné zdroje, možností je naozaj mnoho. Po štúdiu sa môžeš uplatniť v oblasti klinickej, poradenskej, školskej,  pracovnej a organizačnej psychológii, či v oblasti psychologického výskumu. Pomôžu ti v tom naši vynikajúci pedagógovia. Prihlášku si môžeš podať už teraz po kliknutí na tento odkaz.

 

<<< Späť