Blog

Ako zmeniť myslenie? Naučte sa to s našimi tipmi

zmena myslenia

Nech už vás k zmene vášho myslenia privádza hocičo, spoločným menovateľom bude zrejme vaša nespokojnosť s tým, akým spôsobom rozmýšľate teraz a čo vám tento spôsob myslenia do života prináša, resp. čo vám berie. Ako sa hovorí, naučiť sa dá všetko, a nie je tomu inak ani v prípade vášho myslenia. Ponúkame vám zopár tipov, vďaka ktorým to dokážete aj vy!

Reflexia a vytrvalosť sú v zmene myslenia kľúčové

V prípade odstránenia zlozvykov, rovnako aj učenia sa nových návykov je najskôr prítomné prvotné nadšenie a odhodlanie. Od zajtra cvičím! V pondelok už si nezapálim cigaretu! Začínam jesť zdravo! Takéto nadšenie je skvelé, cítite sa vtedy namotivovaní, odhodlaní, no nanešťastie po pár dňoch, niekedy už po pár hodinách postupne opadá. Kľúčom ku zmene je predovšetkým vytrvalosť a presvedčenie, ktoré vás ku zmene vedie. Je dôležité zamyslieť sa nad tým, ako veľmi chcete svoje myslenie zmeniť a ako veľmi vám na tom záleží. Dostať do vedomia všetko to, čo robíte zo zvyku bez toho aby ste si to uvedomovali a identifikovať, čo váš vzorec myslenia alebo konkrétne správanie môže spúšťať.

Očakávania a obavy nahraďte všímavosťou

Myšlienky, ktoré obsahujú obavy z budúcnosti, majú v našom živote svoj význam, pretože nám pomáhajú chrániť sa pred nebezpečenstvom, nepríjemnými zážitkami a varujú nás pred nimi. Na základe minulých skúseností, kedy sme mohli zažiť nejaké sklamanie alebo nepríjemnú situáciu, si vytvárame určité očakávania. Nerob to, lebo sa ti stane toto. Určite je to užitočná vec, no môže nás to zacykliť v negatívnom myslení a potom sa môže stať, že z toho budeme viac a viac úzkostní, a budeme sa za každú cenu vyhýbať všetkému, čo by mohlo mať za následok nepríjemné pocity. Niekedy sú totiž naše obavy zbytočne nafúknuté, pretože hoci sa v minulosti mohlo niečo stať, neznamená to, že sa to tak isto udeje aj v budúcnosti. Doprajte si teda trošku spontánnosti a sústreďte sa na prítomný okamih, všímajte si čo sa okolo vás deje a čo v danom momente prežívate. Namiesto premýšľania o minulosti alebo budúcnosti sa zamerajte na prítomnosť a všímajte si všetky drobné radostné veci, ktoré sa okolo vás (alebo vo vás) odohrávajú. Môže vám v tom pomôcť meditácia alebo mindfulness tréning.

Píšte si denník – pomôže vám v zmene myslenia

Pri zmene myslenia vám môže dopomôcť aj vedenie si denníka, v ktorom si každý deň môžete zaznamenávať svoj progres, aktuálne myšlienky a pocity, ktoré v daný deň máte, a sledovať, ako sa vaše myslenie postupne mení. Hovorí sa, že vypestovanie si návyku trvá 21 dní. Ak máte konkrétny cieľ, ktorý by ste radi dosiahli a chcete napríklad zmeniť svoje negatívne, pesimistické myslenie na pozitívne, zapíšte si do denníka ako sa cítite, čo vo vás napríklad v ten deň vyvolalo hnev alebo podráždenie, rozanalyzujte si, čo všetko za tým môže byť. Pozitívne myslenie totiž nespočíva v popieraní všetkého negatívneho, ale v pochopení a prijatí toho negatívneho, pričom sa vedome zamyslíte nad tým, čo sa s tým dá robiť. No a ak to vydržíte robiť aspoň 21 dní, potom je veľká šanca, že si vypestujete pozitívnejšie myslenie a tento užitočný návyk vám ostane.

Zmena myslenia krok za krokom

Ak sa chcete stať úplne iným človekom, ktorý myslí úplne inak, asi vás sklameme. Vo svojej genetickej výbave totiž nosíte určité znaky a vlastnosti, vďaka ktorým ste taký aký ste, rovnako aj všetky udalosti, ktoré ste v minulosti zažili, vaša výchova a ďalšie faktory spolupôsobia a vytvárajú vašu osobnosť. Je fajn zmeniť určité myšlienkové vzorce, ktoré pre vás nie sú funkčné a brzdia vás, ale je tiež dobré si uvedomiť, že to, aký ste, vás robí jedinečným a že je len jeden človek na svete so všetkými vlastnosťami, ktoré máte – či už pozitívnymi alebo negatívnymi – a to ste vy. Je tiež zbytočné chcieť kompletnú zmenu osobnosti, jednak to nie je možné, a jednak sa takéto zmeny nedajú realizovať spoločne a naraz. Zmena prichádza postupne, sústreďte sa na jednu konkrétnu vec, ktorú by ste chceli zmeniť. Špecifikujte váš vytúžený cieľ. Čím viac ho špecifikujete, tým jednoduchšie potom bude určiť, či sa vám ho podarilo splniť. Keď si napríklad poviete, že chcete byť lepším človekom, ťažko po čase odmeriate, či sa vám to podarilo alebo nie. Ak si však poviete, že každý deň urobíte aspoň jeden dobrý skutok (pomôžete blízkemu, dáte peniaze na dobrú vec, …), to, či ste v tom boli úspešný alebo nie, sa vám zhodnotí ľahšie. Rovnako by vaše ciele mali byť realistické a splniteľné.

Chcete pracovať na svojom myslení a pomáhať v tom aj druhým? Poďte študovať psychológiu na PEVŠ!

Vďaka štúdiu psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa dozviete, ako myslenie človeka funguje, ako je možné ho zmeniť a ako dopomôcť druhým ľuďom v tom, aby zamenili svoje nefunkčné vzorce myslenia za užitočnejšie, funkčnejšie. Podajte si prihlášku na štúdium už teraz a aj vy sa môžete stať psychológom! Stačí kliknúť sem.

<<< Späť