Blog

Ako sa vyrába film? Takto vyzerá jeho produkcia v našich podmienkach

ako sa vyrába film

Koľko filmov ste už videli? Skúste sa nad touto otázkou zamyslieť počas čítania tohto článku a na konci si povedzte odpoveď.

Boli ste už na filmovej produkcií? Alebo ste išli po ulici a zrazu ste prechádzali okolo filmového setu, kde sa to hemžilo ľuďmi a kde sa každý neuveriteľne ponáhľal, ale vlastne nevedel kam?

Aj to je časť výroby filmu. Ak už chcete tvoriť vlastné audiovizuálne príbehy, alebo váš kamarát filmár vás zavolal, aby ste mu prišli pomôcť natočiť jeho teraz už určite prelomový snímok, ktorý dostane ocenenia na festivaloch. Filmová produkcia je delikátny proces, ktorý má svoj postup, pravidlá a chytáky.

Pozrieme sa na základné časti filmovej produkcie, na čo myslieť a veci, ktoré budete potrebovať.

Začiatok  – Predprodukcia

Myšlienka a Scenár

Všetko začína jednoduchou myšlienkou. Či už ste ju dostali počas čítania knihy, v sprche, alebo pri umývaní riadu. Niektoré myšlienky sú ale komplexnejšie ako iné, nemám pre vás lepšiu radu ako spísať si ich a stráviť dostatok času nad ich rozvíjaním. Je to prvý krok v stavaní vášho produkčného domčeku. Ak myšlienka nebude dobrá, alebo počas nakrúcania zistíte, že ju neviete zrealizovať, alebo ju musíte výrazne meniť, môže vám to zobrať chuť a energiu od projektu. Alebo, v tom horšom prípade, môže zrušiť celé natáčanie.

Následne scenár. Či už si ho napíšete sami, alebo najmete profesionála, ktorému predstavíte vašu myšlienku a príbeh. Scenár sa vyvíja v rôznych fázach a často podlieha mnohým úpravám a diskusiám.

Financovanie, Partneri, Sponzori a Granty

Tak, prichádza pre mnohých najchúlostivejšia časť predprodukcie, ktorá určuje čo všetko si môžete dovoliť. Financie priamo ovplyvňujú veľkosť produkcie, nie však jej výsledok. Ak nájdete dobých ľudí, alebo ste sám šikovný, tak aj s minimálnym rozpočtom môžete tromfnúť niekoľko násobne väčšie produkcie. Držte si na pamäti – Viac peňazí neznamená lepší film, ale viac možností. Filmografia je umenie na prvom mieste, biznis až na druhom.

Dodať ale reálne fakty a tipy. Na Slovensku sa na financovaní filmov podieľa mnoho inštitúcií v podobe grantov. Overte si, že spĺňate podmienky na granty a prihláste sa o čo najviac.  Najväčší je Audiovizuálny fond (avf), Fond na podporu umenia, Eurimages, MEDIA – Creative Europe a veľa ďalších.

Okrem Grantov, môžu filmové produkcie získavať financie aj od sponzorov a partnerov. Z ktorých sa môžu stať aj koproducenti alebo ak vy priamo nie ste producent, môžete osloviť rôzne produkčné firmy, ktoré by za vás produkciu prebrali.

Záver predprodukcie a čo som nespomenul

Predprodukcia má ešte niekoľko významných častí. Hľadanie štábu a výber hercov. Či už tvoríte film s kamarátmi, alebo cez castingové webstránky a firmy. Nájsť správnych ľudí na správny snímok je to najvýznamnejšie. Od hercov, po réžiu, kameru umelcov, zvuk a strih.

Príprava rámcového a podrobného rozpočtu. Výber a obhliadka lokácií. Určenie formátu, spôsobu nahrávania a technické vybavenie. Príprava harmonogramu výroby a plánu nakrúcania. Príprava zmlúv a určenie honorárov.

Produkcia

Produkcia je časť s ktorou si väčšina z nás spája vývoj filmu. Je to samotná výroba. Nakrúcanie na miestach, tzv. “principal photography.“ To ako, kedy, čo nakrúcate je už do istej miery individuálne pre každý projekt. Všeobecne sa ale nakrúca nechronologicky. Čiže nie postupne ako ide dej, ale ako je výhodné točiť ktoré scény.

Počas produkcie sa začína aj marketing a vo finálnych fázach produkcie sa rieši distribúcia.

Postprodukcia a prezentovanie

Po skončení natáčania nasleduje postprodukcia, kde sa spracovávajú a upravujú zábery. Pracuje sa s filmovým materiálom, strih, hudba, zvukové a vizuálne efekty, ktoré vytvárajú konečný výsledok.

Čas v strižni je rovnako, ak nie viac dôležitý, ako čas na produkcií a predprodukcií. Aj niektoré z dnes najväčších a najslávnejších filmov boli „urobené,“ alebo doslova zachránené v strižni, jeden príklad za všetky, Hviezdne Vojny.

V tomto predpremiérovom období sa najviac robí marketing a rieši distribúcia. Filmy sa často než sú zverejnené širokej verejnosti posielajú na rôzne filmové festivaly. Kedy niektoré môžu získať významné ocenenia a hodnotenia, ktoré môžu zodvihnúť reputáciu rovnako filmu tak aj tvorcom.

Tvorba filmu na Slovensku je zložitý a náročný proces, ale prináša aj množstvo kreatívnych a umeleckých možností. Mnohí slovenskí tvorcovia filmov dokázali svojou prácou získať medzinárodné ocenenia a upútali pozornosť na slovenskú kinematografiu a svoj osobný talent. Napríklad Obchod na korze, alebo Prelet nad kukučím hniezdom.

Nielen filmy, ale aj ľudia si vedia nájsť úspech. Na veľkých produkciách sa vyžadujú stovky talentovaných ľudí. Ak si urobíte dobrú reputáciu a vybudujete nedoceniteľné schopnosti, tak nie je limit na aké produkcie sa môžete dostať. Slovenské, alebo aj zahraničné.

Chceš pracovať na Slovenských, alebo zahraničných filmoch? Poď študovať na masmediálnu fakultu PEVŠ!

Na Paneurópskej vysokej škole ti ponúkame možnosť študovať široké spektrum štúdia od psychológie, ekonómie, práva, informatiky a masmédií. Študujeme nielen s hlavou ponorenou v učebniciach a skrytý v knihovaniach, ale hlavne prakticky, vo štúdiách s najvyspelejšou modernou technikou. Filmový odbor na našej škole je jeden z najprestížnejších. S našimi profesormi a partnermi ti vieme dať správne know-how a dokonca aj zabezpečiť stáže na filmových produkciách.

Na fakulte masmédií ťa naučíme základy tvorby filmu. Ako operovať kameru, riadiť štáb, podať uveriteľný herecký výkon, ale aj ako pripraviť produkciu. Naučíme ťa jednotlivé časti výroby filmu a dáme priestor potrebný na rozvoj tvojich schopností.

Poď študovať na PEVŠ!

 

/William Gevorg Urban

<<< Späť