Blog

Čo všetko vybavíte na matrike a na čo slúži matričný úrad?

Čo je matrika?

Matrika je štátna evidencia o osobnom stave fyzických osôb, ktoré sa narodili, uzavreli manželstvo alebo zomreli na území Slovenskej republiky, a štátnych občanov Slovenskej republiky, ktorí sa narodili, uzavreli manželstvo alebo zomreli v cudzine. Vedenie matrík a s tým súvisiace práva a povinnosti fyzických osôb a úloh orgánov verejnej moci upravuje zákon NR SR č. 154/1994 Z. z. o matrikách v znení neskorších predpisov.

Matrika je verejná listina. Verejnými listinami sú aj rodný list, sobášny list a úmrtný list potvrdenia vyhotovené o údajoch zapísaných v matrike a doslovné výpisy z matrík. Do matriky sa zapisujú údaje o narodeníuzavretí manželstva a úmrtí a údaje o iných skutočnostiach rozhodujúcich pre zistenie alebo overenie osobného stavu, najmä údaje o osvojení, určení rodičovstva a o rozvode manželstva. Predmetom zápisu do nej sú matričné udalosti, ktoré nastali na území Slovenskej republiky a v cudzine, ak ide o štátneho občana Slovenskej republiky.

Elektronická matrika je špecializovaným portálom, na ktorom môže občan Slovenskej republiky, cudzinec prihlásený na pobyt na území Slovenskej republiky alebo cudzinec, ktorému bol udelený azyl na území Slovenskej republiky, využívať na úseku matrík vybrané elektronické služby (matričných úradov, ministerstva a okresných úradov).

Osobitná matrika je pracovisko s celoslovenskou pôsobnosťou  a vedie knihu narodení, knihu manželstiev a knihu úmrtí matričných udalostí, ktoré nastali občanom Slovenskej republiky v cudzine.

Matriku nájdete v každom obecnom úrade

Matriku ako výkon štátnej správy vedú obce ako pracoviská matričného úradu. V hlavnom meste Slovenskej republiky v Bratislave a rovnako aj v meste Košiciach vedie matriku mestská časť.

Aké úkony v nej urobíte a aké sú približné ceny aj v porovnaní s notárskym úradom?

V prípade, že potrebujete overiť podpis na listine, napr. na kúpnej zmluve, máte dve možnosti, buď vyhľadať najbližší notársky úrad, ktorý Vám podpis notársky overí, alebo navštíviť matriku tj mestský  alebo obecný úrad. Notára si môžete vybrať zo zoznamu, ktorý vedie Notárska komora Slovenskej republiky. Matrika sa  nachádza na obecnom alebo mestskom úrade.

V prípade matrík je osvedčenie pravosti podpisu na listine či osvedčenie fotokópie spoplatnené sumou 2€ (fotokópia výpisu alebo písomnej informácie z úradných kníh, úradných záznamov, registrov listín a zo spisov alebo súkromných spisov v úradnej úschove, za každú aj začatú stranu v slovenskom jazyku). Cena za osvedčenie podpisu na notárskom úrade je 2,39 € bez DPH. Rozdiel nie je veľký pri overovaní menšieho rozsahu. Avšak ak potrebujete overiť väčšie množstvo listín, oplatí sa skôr matrika. Matriky neodvádzajú DPH, čím sú ceny výhodnejšie.

Matriky neoverujú cudzojazyčné listiny alebo listiny s tzv. reliéfom alebo suchou pečiatkou. Taktiež u matriky nie je možné spraviť úradne overenú fotokópiu listiny s holografickým znakom. Úradne overenú fotokópiu z takej listiny je oprávnený notár. Ak overujete listiny, ktoré chcete následne použiť v úradnom styku je potrebné úradné overenie u notára. Overenie fotokópie listín u notára má vyššiu váhu. Ďalej matriky nemôžu, resp. nevykonávajú osvedčovanie všetkých (verejných) listín.  Ak má byť listina, na ktorej bude overený Váš podpis použitá v zahraničí, podpis na listine môže overiť iba notár.

<<< Späť