Blog

Ekonómia je aj kreatívna – študentka Fakulty ekonómie a podnikania PEVŠ, Simona Magnusová

TALK - Magnusová

Štúdium ekonómie nemusí byť len o teoretických znalostiach, na Fakulte ekonómie a podnikania PEVŠ sa študenti stretávajú aj s praktickými úlohami a aplikujú svoje získané vedomosti aj mimo akademickej pôdy. V rámci spolupráce s partnermi pre vzdelávanie pravidelne absolvujú špeciálne workshopy vo veľkých korporáciách ako napr. IBM, kde im zamestnanci pomáhajú spoznať ,,svet ekonómov“.  Prečítajte si viac o štúdiu ekonómie priamo v rozhovore so študentkou a reprezentantkou Fakulty ekonómie a podnikania PEVŠ, Simonkou Magnusovou.

P: Na akej strednej škole si študovala a kam si sa rozhodla ísť na výšku?

S: Študovala som na gymnáziu. Fakulta ekonómie a podnikania PEVŠ je pre mňa druhá akademická pôda, na ktorej som sa ocitla.

P: Prečo si sa rozhodla pre štúdium ekonómie a podnikania na súkromnej vysokej škole?

S: Prvý faktor bol ten, že ekonomická, biznisová a čiastočne aj politická literatúra mi nebola nikdy cudzia. Takže vybrala som si ju zámerne. K výberu dopomohlo aj okolie, kedy som sa stretávala s ľuďmi, ktorí boli starší odo mňa boli absolventmi Paneurópskej vysokej školy, takže aj to bol prvotný faktor. A samozrejme z médií, na internete som našla dobré recenzie a na základe toho som sa rozhodla študovať práve tu.

P: Študuje sa ekonómia iba v lavici alebo aj v teréne?

S: Tak primárne sa študuje v laviciach. Ale v rámci môjho štúdia som sa mohla pozrieť do podnikov ako je napr. Volkswagen alebo v rámci celého ročníka sme navštívili veľkú korporáciu ako je IBM. Počas toho ako sme preberali politické témy sme navštívili minimálne dvakrát parlament. Takže ekonómia nie je len o štúdiu v laviciach ale je to kreatívnejšie štúdium.

P: Máš nejaký zážitok z ,,terénnych“ akcií?

S: Najviac mi utkvel v pamäti zážitok v IBM, kde sme strávili najviac času. Boli sme tam cca 3 hodiny, kde sme museli aktívne participovať aj na kolektívnej práci, na základe ktorej sme sa snažili odkryť osobnostné vlastnosti, silné stránky prostredníctvom testov a kreatívnych záležitostí medzi študentmi navzájom.

P: Predpokladám, že si veľmi dobrá kamoška s excelom, mám pravdu?

S: Snažím sa. Samozrejme je to o praxi a o tom, že ho používam už pomenej, nakoľko som v treťom ročníku. Ale využívam ho momentálne najmä v práci a tiež som ho aktívne využívala pri písaní bakalárskej práce.

P: Excel nie je jednoduchý program. Ako ho dokážeš ovládať ty?

S: Začneme tými jednoduchšími vecami. Excel vo všeobecnosti slúži na to, aby sa tam vytvárali tabuľky, na základe automatických výpočtov. Dôležité je ovládať modely, ktoré sa zadávajú do jednotlivých tabuliek. Je možné si vytvárať prostredníctvom tabuliek grafy, rôzne symboly, tých možností v exceli je naozaj veľa, ako som už spomínala je to o tej praxi čo človek potrebuje a čo najčastejšie využíva.

P: Je matematika v ekonómii naozaj komplikovaná?

S: Na Fakulte ekonómie a podnikania PEVŠ sa matematika vyučuje v prvom semestri v prvom ročníku. Je v zimnom semestri, v letnom už nie je povinná, študent si ju môže zvoliť, ale nemusí. Ja mám s matematikou veľmi dobrú skúsenosť, pretože sme mali veľmi dobrého vyučujúceho a kolektívne sme si pomáhali, počítali sme spolu príklady. Takže komplikované nie je nič, ak sa tým zaoberáte, potom tá komplikovanosť slabne.

P: Niekedy si ľudia zamieňajú pojem HDP a DPH. Vieš nám ich veľmi jednoducho vysvetliť?

S: HDP je skratka pre hrubý domáci produkt. To znamená, že je to súčet všetkých tovarov a služieb, ktoré vyprodukuje daná ekonomika, napr. štát za jeden celý rok. A DPH je daň z pridanej hodnoty, a to je tzv. skrytá daň, ktorá je zakomponovaná do výslednej ceny pre tovary a služby.

P: Čo všetko môžeš dosiahnuť s tvojim ekonomických vzdelaním?

S: V rámci Fakulty ekonómie a podnikania PEVŠ sú študijné zamerania ako napr. účtovníctvo, dane, finančné poradenstvo, manažment startupov, je to veľmi širokospektrálne. Vysokou školou sa to nemusí končiť, ak sa študent chce špecializovať, tak si môže vytvárať určité certifikáty a prejsť nejakým testom, získať licenciu napríklad, takže je to na zvážení. Je to širokospektrálny odbor.

 

P: Čo musí človek spraviť pre to, aby sa stal finančným riaditeľom?

 

S: Už len samotný fakt, že máš ambície stať sa finančným riaditeľom nesie veľkú zodpovednosť. Finančný riaditeľ koordinuje, riadi finančnú stránku podniku, vytvára finančnú stratégiu, celkový ročný rozpočet,  zaoberá sa finančnými ukazovateľmi, efektívnosťou hospodárenia podniku, takže lusknutím prsta to asi nebude. Ale ak človek má tú vytrvalosť a chce na sebe pracovať, určite sa mu to podarí.

 

P: Pracuješ v auditorskej firme. Čo je to audit?

S: Audit je overenie účtovnej uzávierky auditorom, na základe medzinárodných auditorských štandardov zákona o auditoroch a etickom kódexe. Každý podnik má účtovnú uzávierku a auditor je na to, aby ju zhodnotil, či je reálna.

P: Takže v tvojej pracovnej náplni je kontrolovať práve tieto uzávierky?

S: Ja nie som v pozícii, že mám takéto kompetencie, aby som mohla vykonávať tieto aktivity. Moja pracovná náplň je asistentská, takže sa starám o chod kancelárie a o usporiadanie dokumentov. Gro práce je práve na tom auditorovi, ktorý má svoj tím – asistentov.

P: Keďže študuješ a zároveň pracuješ, máš nejaké typy ako skĺbiť tieto povinnosti?

S: Jediný typ, ktorý by mi napadol je, že treba čo najmenej využívať nočný život v tom zmysle, že ja som napríklad nikdy nebola party človek. Pretože naozaj tej energie a toho elánu do nového dňa na vykonávanie tých povinností nie je až tak veľa. To je taký jediný typ. Ale samozrejme, aj tu je dôležitý balans.

P: Kde sa vidíš o 5 rokov a čo by si chcela dosiahnuť?

S: Je to trošku tajné. Budem teda odpovedať všeobecnejšie, začnem tými najpodstatnejšími vecami. V prvom rade si želám zdravie, v druhom rade je tu ten priestor na rodinu, je to veľmi dôležité, nepremeškať to a v neposlednom rade nejaké kariérne ambície no a keďže preberáme tému ekonómie a podnikania, tak aké iné ako v tomto odbore.

_______________

Simona Magnusová študuje na Fakulte ekonómie a podnikania PEVŠ. Vyštudovala gymnázium a po inej akademickej skúsenosti sa rozhodla, že študovať bude pokračovať na PEVŠ. Zaujímali ju ekonomické a biznisové témy a preto sa rozhodla pre štúdium ekonómie a podnikania. Práve FEP PEVŠ jej odporučili známi, ktorí mali s touto vysokou školou dobré skúsenosti a boli tu spokojní. V súčasnosti, Simona sa okrem štúdiu venuje aj práci v audítorskej firme a tak kombinuje akademické vedomosti s praktickými skúsenosťami. Jej ambíciou je neustále sa vzdelávať, pracovať na sebe vedomostne a reprezentatívne a stať sa kvalitným hráčom na trhu.

 

<<< Späť