Blog

Občianske právo – predmet alebo skvelý pomocník?

Občianske právo je jedným z predmetov vysokoškolského štúdia. Čo sa o ňom počas štúdia naučíte a ako vám pomôže v právnickej praxi, ale aj v bežnom živote? Dobrý vysokoškolský odbor spoznáte tak, že sa s ním dokážete uplatniť v reálnom zamestnaní. Ak vám však dokáže navyše pomôcť aj v súkromnom živote, je to ozajstný klenot. Informatika, psychológia, medicína, no samozrejme, aj právo medzi tieto klenoty patria.

Občianske právo ako predmet

Občianske právo je predmet, ktorý zjednodušene povedané rieši ľudsko-právne vzťahy a občianske práva. V princípe nerieši trestnoprávne záležitosti, kde na jednej strane rieši občan a na druhej nejaký orgán. Na predmete občianskeho práva, ktorý študentov sprevádza niekoľko semestrov, sa študenti postupne učia ohľadom rôznych odvetví občianskeho práva. Práve tieto odvetvia a veci v nich riešené sú bežnou súčasťou každého jedného človeka.

Občianske právo v životných situáciách

Ako laik o tom možno ani neviete, no občianske právo sa týka vášho každodenného života. Jeho odborná znalosť, ktorú dosiahnete už po ukončení bakalárskeho štúdia práva, vám pomôže v rôznych životných situáciách, ktoré sa týkajú ľudsko-právnych vzťahov, hmotného aj nehmotného majetku, ale aj práv jednotlivca.

Právo osôb

Občianske právo sa delí na niekoľko osobitných častí. Sú nimi rodinné práva, vecné práva, dedičské práva, záväzkové práva a práva duševného vlastníctva. Rieši však aj také veci, ako sú napríklad vzťahy medzi susedmi či kúpa a vlastníctvo nehnuteľnosti. K tomu sa viaže napríklad aj spomínané záväzkové právo, ktoré sa zaoberá úvermi aj ručením. Občianske právo naozaj denne zasahuje do našich životov.

Procesné občianske právo

Procesné občianske právo, ktoré patrí do delenia podľa rímskeho práva, sa zaoberá samotnými procesmi v občianskoprávnych sporoch. Môže sa venovať napríklad rozvodom, dedičským konaniam, zvereniu starostlivosti o dieťa, ale aj spomínaným susedským vzťahom, v prípade, že ich jeden zo susedov poženie až na súd. 

Čo ešte zahŕňa občianske hmotné právo?

Nakladanie s majetkom, nadobúdanie majetku, ale aj rôzne zmluvy medzi fyzickými osobami (nepodnikateľmi), ktoré nespadajú pod obchodné právo. Ak máte záujem o štúdium práva a chcete nadobudnúť naozaj špičkové vedomosti ohľadom občianskeho práva, vyplňte si našu online prihlášku na Paneurópsku vysokú školu. U nás môžete študovať právo aj so zameraním na realitné, európske, športové či medicínske právo, ale aj medzinárodné vzťahy a diplomaciu v slovenskom a anglickom jazyku.

<<< Späť