Blog

Reklamný rozhlasový spot: Čo budete potrebovať na jeho tvorbu?

radio spot

Každú chvíľu sme bombardovaný reklamami všetkých druhov. Dnes sa o našu pozornosť snažia všetky typy médií, billboardy, televízia, internet a aj rádio. Rádio je ale unikátne, nevyžaduje si náš zrak, ale sluch. Prečo je rádio stále neodmysliteľná súčasť pre tvorbu marketingovej kampane? Ako urobiť kvalitný rádio spot? Aké sú rozdiely pri výrobe video a rádio reklamy? A akú hodnotu má v dnešnej dobe marketing zameraný na naše uši?

Prečo je rádio stále významné miesto pre tvorbu reklamy?

História rozhlasovej kampane je priamo spojená aj s históriou rádia samotného s prvými reklamami v étery datovanými do konca 19. storočia. Od začiatku, po súčasnosť týchto reklám nás delí už vyše 130 rokov inovácií a rovnako ako rádiá, tak ani reklama v nich nikam neodišla. História nabok, v dnešnej dobe význam rádia spočíva v jeho unikátnej odlišnosti od ostatných typov médií. Nežiada si pozornosť cez náš zrak, ale cez náš sluch. Rádio vnímame viac podvedome, ako aktívne. Stalo sa neodmysliteľnou súčasťou našich životov a dnes len ťažko budeme hľadať domácnosť, ktorá nemá rádio v kuchyni, alebo obývačke a stalo sa aj základnou súčasťou výbavy každého auta. Bežne počujeme rádio hrať aj v obchodoch, na pošte, alebo v iných verejných inštitúciách.

Ako urobiť kvalitnú reklamu do rádia?

Takže, máte marketingovú kampaň a jedným z jej prvokov je aj tvorba rádio spotu. Na to, aby sa mohlo začať tvoriť, je na prvom mieste usporiadať si niekoľko vecí ešte pred samotnou produkciou. Celý proces sa miestami možno bude až nápadne blízko podobať výrobe pre audiovizuálne médiá (televízia, internet, video,…) ale to nech vás neodstraší.

Predprodukcia

V tejto fáze si určujeme dôvody, význam a očakávaný výsledok nášho spotu. Zároveň hľadáme hercov, režiséra a technicky vybavené štúdio na realizáciu výroby. Je to najdôležitejší krok produkcie a závisí na ňom kvalita celého projektu.

Dôvody a myšlienka za spotom

Pred rozhodnutím vložiť peniaze do rozhlasového spotu je významné sa zastaviť a popremýšľať nad tým, či rádio je reálne najvhodnejší spôsob, ako dosiahnuť želanú cieľovú skupinu. Overte si, že sa reklama dostane do uší tým, na koho je mierená. Napríklad, ak cielite na motoristov, stavbárov, tak rádio a televízia sú tie správne médiá. A ak cielite na študentov tak radšej investujte do reklám na internete a streamingových platformách, ako Spotify a YouTube.

Príprava scenára a funkcia Režiséra

Scenár? Režisér? To sú pojmy často asociované s filmom, nie reklamou! Omyl! Každý projekt potrebuje svoj plán a vedúceho. Dobrý spot by mal zaujať, informovať, pobaviť a utkvieť poslucháčovi v pamäti. Je práve na režisérovi, jeho scenári a jeho vedení hereckého a mixážneho tímu, aby takýto spot doviedol do úspešného záveru.

Produkcia

Počas produkcie sa nahrávajú všetky zvuky pre spot. Z pravidla v profesionálnom nahrávacom štúdiu. Tu sa na projekte stretne najviac ľudí. Pred mikrofónmi herci. Pred mixážnym pultom režisér, zvukár a ak je reklama tvorená na zákazku, tak sa na set môže prísť pozrieť aj samotný klient.

Práca s hercami

Režisér má za úlohu pomôcť usmerniť hercov. Finálny výsledok by nemala byť iba presná kópia scenára, ale s istou „osobnosťou“ vloženou režisérom a hercami. Profesionálny režisér a herci môžu niekedy stáť viac, ako bol plánovaný rozpočet projektu, ale vždy prinesú väčšie a lepšie výsledky, ako podpriemerná skupina. Takisto, ak to rozpočet dovolí osloviť známejšie hlasy, projektu to len pomôže. Ak poslucháč bude v reklame počuť povedomý hlas, tak si reklamu ľahšie zapamätá, lebo si ju môže ľahšie k niekomu priradiť – asociovať. Kvalitní herci vedia do finálneho výsledku priniesť emócie a energiu, ktoré robia spot unikátnym.

Postprodukcia

Po natáčaní je ďalší a finálny krok výroby, dať všetko dokopy. Práca zvukového majstra je finálna a častokrát aj najvýznamnejšia časť projektu. Kedy sa z nie úplne úspešnej produkcie dá vykúzliť dobrý spot, alebo z výbornej produkcie, oceňovaný spot s potenciálom vyhrať na festivaloch. Alebo samozrejme aj naopak. Zvukový majster musí dobre vedieť rozlišovať zvuky, mal by mať cit na to, aké prvky pridať, ubrať, alebo zmeniť tak, aby reklama bola chytľavá a zapamätateľná. Pracuje s režisérom na finálnej podobe diela, pomáha, vyberá a navrhuje.

Aké sú rozdiely video a rádio spotu?

Rozhlasové, alebo teda rádio spoty sa síce procesom výroby nápadne podobajú na televízne. Nemôžeme však povedať, že by boli komplikovanejšie. U televíznych reklám neriešime iba zvukovú harmóniu, ale aj obraz. Pridaním ďalšieho elementu sa nám drasticky zväčšuje štáb o kamerovú sekciu, lokačných manažérov, kostymérov, rekvizity… Produkcie sa v realite dramaticky líšia na základe médií, pre ktoré sú tvorené.

Všeobecne platí, že rádio spot nemá taký veľký potenciál dosiahnuť ľudí, ako televízny. Najmä vďaka médiám cez ktoré sa šíri. Ale takisto si ani nevyžaduje tak vysoký rozpočet. Ak ale cieľová skupina rozhlas reálne počúva, lacnejší rozhlasový spot môže mať väčšiu úspešnosť, ako ten televízny.

Dĺžka a kvalita obsahu môže byť ale porovnateľná. Je bežné, aby oba formáty mali reklamy dlhé od 30 do 60 sekúnd. A častokrát môžeme top televízne reklamy porovnať ku mini-filmom, a top rozhlasové reklamy respektívne ku veľko-rozpočtovým rozhlasovým hrám.

A akú hodnotu má v dnešnej dobe marketingová kampaň zameraná na naše uši?

Marketingová kampaň má spĺňať niekoľko funkcií, Má informovať a oznamovať o produkte/službe, pre ktorý je vytvorená. Mala by niesť posolstvo, reflektovať hodnoty a kvality firmy a v neposlednom rade aj vyvolať predstavu, alebo emóciu s ktorou by si ju poslucháč vedel spojiť do budúcna.

Reklamy založené na zvuku s príchodom popularity streamingových a podcastových služieb, ako Spotify zažili renesanciu. Získali nové cieľové skupiny, na ktoré sa môžu zacieliť a zároveň znovu rozprúdili konkurenciu a teda aj potrebu pre inováciu vo formáte.

Rádio tiež nikam neodchádza a teda priestor pre marketing cez zvuk sa iba rozširuje. Zvuk spĺňa významnú rolu v našich životoch. Automaticky filtrujeme rušivé a sústredíme sa na to podstatné a zaujímavé. Aj pre to je dnes urobiť kvalitnú zvukovú reklamu náročný proces. Vyžadujúci si vysokú úroveň prípravy a spracovania, lebo cieľom je zaujať, udržať si pozornosť a byť zapamätaný dosť na to, aby si poslucháč už ako nakupujúci vybral práve nás.

Kopírovať konkurenciu sa neoplatí. Pri najhoršom, urobíme rovnaké chyby ako oni a kampaň bude neúspešná. Pri najlepšom urobíme kópiu ich kampane, ktorá poslucháčom bude viac pripomínať ich, ako nás. Konkurenciu treba ale vedieť analyzovať, prísť na to čo fungovalo pre nich a inovovať na tom.

Na záver

Rozhlasové médium sa príchodom televízie a internetu posunulo do ústrania. Postupnými inováciami si síce nazad vydobylo priazeň mnohých konzumentov, ale musí zdieľať komunikačný priestor s ostatnými médiami. Aj preto, keď pripravujeme marketingovú kampaň, nemali by sme sa sústrediť len na jedno médium, ale zacieliť na všetky kde nájdeme našu cieľovú skupinu. To, ale neznamená, že máme mať úplne odlišnú reklamu pre každú jednu z nich. Myšlienka, téma, prvky a atmosféra kampane musí byť zachovaná naprieč celým mediálnym spektrom. Má prispôsobovať formát pre rôzne kanály, nie meniť podstatu obsahu a podobu hlavnej myšlienky.

Študuj tvorbu rozhlasového spotu na PEVŠ aj ty!

Na Paneurópskej vysokej škole ti ponúkame možnosť študovať široké spektrum štúdia od psychológie a práva po masmédia, informatiku a ekonómiu. Študujeme nielen ponorený v knihách, ale aj prakticky. Pozri si na naše Mediálne centrum počas DOD-čka, kde pracujeme nielen my, ale používajú ho aj naši partneri, ktorý často ponúkajú na škole aj množstvo stáží.

Na fakulte masmédií ťa naučíme tvoriť kvalitné rozhlasové spoty. Naučíme ťa ako analyzovať konkurenciu, ako správne pracovať s hlasom a pripravíme ťa do mediálneho slovenského aj zahraničného prostredia. Pomôžeme ti otvoriť dvere do médií aj vďaka našim špičkovým profesorom a partnerom školy.

Poď študovať na PEVŠ!

                                                                                                          /William Gevorg Urban

Bc. Dizajn médií-1

                                                                                                          2022/2023

<<< Späť