Blog

V čom je vysoká škola lepšia ako stredná? Aké sú najväčšie rozdiely?

To, čo so sebou prináša nová kapitola života s názvom vysoká škola spôsobuje u mnohých obavy. Nové prostredie, škola, pedagógovia, spolužiaci, ale aj zážitky a skúsenosti. Málokto má tú výhodu, že má na škole na ktorú sa chystá známeho, ktorý mu dá potrebné rady a tipy ako sa čo najrýchlejšie adaptovať.  Prostredníctvom tohto článku vám ukážem, že sa naozaj niet čoho báť. Spísala som v ňom všetky pozitíva a negatíva spojené s vysokoškolským životom na Paneurópskej vysokej škole.

 

Čo je na výške nové?

Písmenkové známkovanie

Na žiadnej vysokej škole nečakajte číselnú známku za skúšku. Sú to písmená od A po Fx. Verte mi, zvyknete si na to veľmi rýchlo a po čase budete s úsmevom spomínať na jednotky a dvojky.

Nárazové učenie

Pre niektorých výhoda, pre iných zase utrpenie. Samozrejme, že sa treba učiť aj počas semestra aby ste mali predstavu o čom sa na hodine prednáša, prípadne sa opýtať na možné nezrovnalosti, ale najviac je toho na konci semestra. Za veľkú výhodu, ktorá sa na vysokej stáva veľmi zriedkavo v porovnaní so strednou školou je neohlásené skúšanie pred tabuľou. Na vysokej škole Vám to veľmi nehrozí. Skôr sa pripravte na skúškové obdobie, ktoré si vyžiada zopár prebdených nocí a zvýšené množstvo kofeínu a stresu.

Zdroj: Soňa Krajčíková

Prihlasovanie na skúšky

Pedagógovia zadajú do Informačného systému niekoľko termínov, kde si vyberiete, ktorý je pre Vás najlepší a na ten sa prihlásite. Niektorí vypíšu termín a automaticky tam pridajú všetkých, ktorí sú na prednáške. Nebojte sa, celý proces prihlasovania je jednoduchý.

Voľba predmetov

Niektorí to už poznáte aj zo stredných škôl a nie je to iné ani na tých vysokých. Voliteľné predmety bývajú tie dobrovoľné, a všetky sú natoľko zaujímavé, že si možno nebudete vedieť vybrať.

Príležitosť brigády

Zo strednej školy ste navyknutí chodiť do školy každý pracovný deň, od rána do poobedia. Na vysokej škole to častokrát nie je o nič menej, závisí od odboru, ale vždy sa tam nájde nejaký voľný čas, ktorý sa dá využiť brigádou. Taktiež si budete musieť zvyknúť na niekoľkohodinové medzery  medzi prednáškami, ale nemusíte sa obávať, pokojne môžete opustiť budovu a ísť sa niekam občerstviť. Študenti majú väčšinou strach so zostavovaním si rozvrhu, najmä kvôli potrebnému počtu kreditov. Na Paneurópskej vysokej škole tento problém mať nebudete, rozvrh Vám zostavujú vyučujúci, čo je veľkou výhodou. Ten je vždy praktický a čo najviac vyhovujúci.

 

VÝHODY PANEURÓPSKEJ VYSOKEJ ŠKOLY

Zdroj: Soňa Krajčíková

Menší počet študentov

Táto škola nepatrí medzi najväčšie, a tým pádom ju navštevuje menší počet študentov. Ak sa Vám ťažko opúšťa stredná škola, práve v tomto Vám ju to pripomenie. Poznáte každého spolužiaka po mene, viete si ľahšie nájsť kamarátov, zapamätáte si mená. A platí to aj naopak, po roku si vaše mená zapamätajú aj pedagógovia, a tak začnete cítiť, že naozaj patríte do tejto školy.

Praktické predmety

Mediálne praktikum je predmet s praxou na fakulte masmédií. Pripravte sa na tlačovky, z ktorých budete musieť urobiť správu, nahrávanie relácií do mikrofónu, live vysielanie, písanie scenára alebo fotenie. Mediálne centrum je ochotné pomôcť či už požičaním fotoaparátov alebo inej techniky na školské účely.

Rýchla komunikácia s pedagógmi

Potrebujete sa ospravedlniť z výučby alebo oboznámiť vyučujúceho s niečím dôležitým? Na tejto škole žiadny problém. Vyučujúci odpovedajú veľmi rýchlo a k veci, odpovedia na čo budete potrebovať.

Škola ponúka pracovné príležitosti

Treba si všímať nástenky a kontrolovať mailovú schránku, vyučujúci častokrát posielajú rôzne ponuky zamerané na odbor nášho štúdia. Pokiaľ si na prednáškach vyučujúci všimne, že v danom predmetu vynikáte, sám Vás osloví.

Štúdium v zahraničí

Pokiaľ chcete spoznať svet, škola ponúka program Erazmus, vďaka ktorému máte možnosť ísť študovať na semester (alebo aj dva) do inej krajiny.

Nevýhoda internátov

Za celé štúdium som prišla na jedinú nevýhodu Paneurópskej vysokej školy, a to sú internáty. Nemá svoje vlastné, ale samozrejme, že sa môžete ubytovať na hociktorých internátoch, len suma bude o niečo vyššia, keďže nie ste zo školy pre ktorú sú určené. Taktiež sú v Bratislave aj rôzne pekne zariadené študentské rezidencie blízko mesta. Odporúčam sa vyhľadať ubytovanie, ktoré je čo najbližšie ku škole, pretože hodinové cestovanie dokáže liezť na nervy už po pár mesiacoch.

Rady ako zvládnuť vysokú školu hneď od začiatku

  • Vytvorte si spoločný mail, na ktorý Vám budú pedagógovia posielať prezentácie a potrebné materiály
  • Prihlasujte sa na pred-termíny, je tam najviac študentov a budete v tom všetci spolu
  • Cez Informačný systém si prepojte školskú emailovú adresu na súkromnú, aby ste o všetkých dôležitých veciach ohlásených pedagógmi vedeli čo najskôr a oznámte to pre istotu aj spolužiakom
  • Prihláste sa na všetky školou poriadané akcie, je ich naozaj veľa
  • Na prednáškach si zapisujte poznámky, využijete ich aj o niekoľko rokov neskôr
  • Nevynechávajte prednášky
  • Skúste robiť aj nepovinné projekty a seminárne práce, vyučujúci si to pamätajú aj pri skúškach

Keď sa rozhodnete študovať na Paneurópskej vysokej škole, verím, že nájdete ďalšie pozitíva, negatíva a taktiež mnoho užitočných rád a tipov ako celé štúdium úspešne zvládnuť. Dúfam, že na poriadny štart budú tieto stačiť.

Autor: Soňa Krajčíková

<<< Späť