Blog

Základné programovacie jazyky

programovacie jazyky

Programátori sú a aj naďalej budú veľmi žiadaní na trhu práce. Práve preto  si veľa ľudí kladie otázku ktorý programovací jazyk sa naučiť. Čím skôr začnete  s programovaním, tým viac skúseností stihnete získať v rôznych programovacích jazykoch.

Aký programovací jazyk si vybrať?

Za pomoci programovacích jazykov vieme zadávať počítaču inštrukcie tak aby im rozumel a dokázal ich vykonať. Momentálne ich existuje veľmi veľa a stále pribúdajú nové, ktoré tie predošlé vylepšujú a robia ich zrozumiteľnejšie pre viac ľudí, ktorí by s programovaním chceli začať a tak je ťažké zvoliť programovací jazyk, v ktorom začať.

Nedá sa ani jednoznačne určiť, ktorý programovací jazyk je najlepší, lebo každý má svoje výhody aj nevýhody a aj preto by ich mal programátor vyskúšať viac a podľa vlastnej skúsenosti rozhodnúť, v ktorom sa mu najlepšie pracuje. Výber závisí hlavne na zložitosti (na niektoré programovacie jazyky potrebujte skúsenosti s jednoduchšími programovacími jazykmi a preto sú všetky vhodné pre úplných začiatočníkov), používanosti (čím viac sa programovací jazyk používa, tým viac je na internete dostupných knižníc či online návodov), dopyte na trhu (od miery používateľnosti sa odráža aj dopyt po programátoroch, ktorí tento jazyk ovládajú) a cieľového produktu (niektoré programovacie jazyky sú používané na programovanie internetových stránok, iné na tvorbu software a iné na tvorbu aplikácií pre mobilné telefóny).

Scratch

Scratch je programovací jazyk na jednoduché vytváranie interaktívnych príbehov, hier či animácií. Na programovanie v tomto jazyku nie je nutné si nič stiahnuť do počítača, programovať sa dá priamo na stránke stačí iba kliknúť na tlačidlo Start Creating. Scratch je ideálny pre začiatočníkov, lebo namiesto programovania písaním slov programátor zadáva inštrukcie postave čo má robiť pomocou grafických blokov do scenárov. Práve kvôli týmto grafickým blokom je programátorský jazyk Scratch veľmi populárny na základných a stredných školách kde sa aj vyučuje.

Programátor si na začiatku vyberie postavu, ktorú bude možné ovládať. To ako bude vyzerať si používateľ môže zvoliť z veľkého množstva predvolených možností, postavu môže nakresliť, nahrať obrázok z počítača alebo obrázok priamo pretiahnuť do programu z ľubovoľnej internetovej stránky. Postave potom môže nastaviť inštrukcie kedy sa má hýbať, prehrávať zvuk (možnosť zvoliť si zvuk z množstva už nahraných alebo vložiť vlastný zvukový súbor) alebo čo robiť po dotyku s inými postavami.

Obrázok 1 Hra na spôsob Flappy Bird vytvorená v programovacom  jazyku Scratch

Python

Programovací jazyk Python bol navrhnutý tak, aby bol jeho kód čitateľný aj pre širokú verejnosť. Programovanie v Pythone sa najviac podobá ľudskej reči a práve preto je populárny už aj na základných či stredných školách. Ľahko sa učí, píše a potom číta bez nutnosti príliš dlhého rozmýšľania čo napísaný kód znamená. Zároveň však patrí medzi najpoužívanejšie a najžiadanejšie programovacie jazyky po celom svete. Vďaka svojej popularite je na Python na internete dostupných ohromne veľa dostupných materiálov, návodov a knižníc, ktoré vám pomôžu začať a neskôr aj vymotať sa ak sa niekde zaseknete.

Java

Java stále patrí medzi najrozšírenejšie programovacie jazyky na svete. Používajú ju skúsení programátori ale je vhodná aj pre začínajúcich programátorov. Dominuje hlavne na platforme Android, lebo je to pre zariadenia s týmto operačných systémom materinský jazyk. Syntax sa oproti Pythonu menej podobá  na ľudskú reč a preto je aj  trochu zložitejší. Java má veľmi rozsiahle funkcie a práve preto, že je už toľko rokov tak používaná je na internete  dostupných veľa materiálov.

Kotlin

Kotlin je jeden z vlny novších programovacích jazykov (prvýkrát sa objavil v roku 2011). Práve preto na internete nie je dostupných toľko materiálov a návodov ako na staršie programovacie jazyky, čo môže byť problém pre neskúsených programátorov začiatočníkov. Má avšak aj svoje výhody, momentálne je to jeden z najväčších konkurentov Javy na platforme Android a svojimi vylepšeniami oproti Jave láka aj skúsených programátorov na svoju stranu.

C, C++ a C#

Aj keď programovací jazyk C patrí medzi jeden z najstarších programovacích jazykov, všeobecne sa odporúča oboznámiť sa s ním, lebo z neho pochádzajú ďalšie veľmi populárne jazyky ako napríklad C++, C#, Java alebo Javascript. Tak ako aj pre všetky ostatné staršie programovacie jazyky je na internete dostupných mnoho návodov a knižníc, ktoré sa vám pri programovaní môžu hodiť.

Jazyk C++ po zavedení zdedil väčšinu syntaxe jazyka C, avšak priniesol aj zopár nových vlastností, ktoré boli neskôr naspäť prevzaté a pridané aj do jazyka C. Podobne ako jazyk C napriek svojmu veku stále patrí medzi jeden z najpoužívanejších programovacích jazykov doteraz.

C# (číta sa C Sharp) je vyvinutý spoločnosťou Microsoft a ako základ si zobral populárne jazyky C++ a Java. Bol vytvorený za účelom aby bol moderný a jednoduchý pre všeobecné použitie. To ho robí vhodným programovacím jazykom pre začiatočníkov, ktorý sa práve dostávajú k programovaniu.

Swift

Swift je nový programovací jazyk vyvinutý spoločnosťou Apple v roku 2014 na vývoj aplikácií pre operačné systémy iOS (iPhone, iPod, iPad), macOS, watchOS a tvOS. Spôsob písania kódu je veľmi jednoduchý a tým  pádom  vhodný aj pre začiatočníkov, ktorý chcú vyvíjať aplikácie pre všetky možné Apple zariadenia.

HTML

HTML síce nie je programovací jazyk (je to hypertextový značkovací jazyk) avšak celosvetovo sa využíva na tvorbu webových stránok, takže sa ho určite oplatí naučiť. HTML je vhodné aj pre začiatočníkov, lebo využíva značky (tagy), ktoré jasne určujú a oddeľujú, ktorá časť textu je napríklad nadpis, podnadpis, text alebo obrázok. Na tvorbu HTML súborov nepotrebujete žiadne programy, písať ich je možné aj v obyčajnom poznámkovom bloku, avšak rôzne programy môžu byť hlavne pre začiatočníkov veľmi užitočné, keďže používateľa upozorňujú na chyby v syntaxe alebo gramatike. Takmer každý programovací jazyk má vlastný takýto program, ktorý  upozorňuje programátora na chyby, ktoré spravil alebo mu napovedá dostupnými funkciami. Tieto výhody sú užitočné pre úplných začiatočníkov ale aj pre skúsených programátorov, ktorým si práve nevedia spomenúť na konkrétnu funkciu alebo sa učia nový jazyk.

JavaScript

JavaScript je skriptovací programovací jazyk. To znamená, že bol navrhnutý na automatizovanie niektorých operácií v počítači. Používa sa hlavne pri tvorbe internetových stránok. Po načítaní stránky sa začne automaticky spúšťať a používateľ môže sledovať ako dynamicky oživí efektami práve otvorenú stránku. Hoci to tak môže vyzerať jazyk JavaScript nemá nič spoločné s programovacím jazykom Java. Názov JavaScript bol zvolený pre vtedajšiu popularitu jazyka Java, pôvodne sa volal Mocha a neskôr LiveScript.

Chcete sa programovanie naučiť alebo sa v ňom zlepšiť? Poďte študovať informatiku na PEVŠ!

Paneurópska vysoká škola ponúka štúdium aplikovanej informatiky na vysokej úrovni s mnohými programovacími jazyky. Prvý krok, ktorý pre to môžete spraviť už teraz je podať si prihlášku na štúdium! Prihlášku je možné podať po kliknutí na tento odkaz.

 

<<< Späť