Blog

Záložné právo k nehnuteľnosti v kocke

Záložné právo je odborný termín, s ktorým sa už v živote stretol pravdepodobne každý. Nie všetci však naozaj vedia, čo to je a ako funguje. V dnešnom článku si rozoberieme tento termín a veríme, že vám pomôžeme pochopiť celý inštitút záložného práva, čo vám môže pomôcť napríklad pri kúpe nehnuteľnosti či vybavovaní hypotéky.

Záložné právo pre nehnuteľnosti

Záložné právo sa zriaďuje pri kúpe nehnuteľnosti a braní hypotekárneho úveru z banky. Záložný veriteľ – banka – poskytuje klientovi finančné prostriedky napríklad na kúpu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti a právo sa zriaďuje v prospech banky. Záložca je majiteľom nehnuteľnosti, ktorá sa zakladá a často zároveň aj záložným dlžníkom, ktorý spláca hypotekárny úver.

Zápis záložného práva

Zápis záložného práva prebieha na katastrálnom odbore okresného úradu v konkrétnom okrese. Dokumenty a zmluvy potrebné na zápis záložného práva často vypracuje priamo banka pri vybavení hypotekárneho úveru. Záložné právo sa zapíše k danej nehnuteľnosti na dobu trvania splácania hypotekárneho úveru ako poistka v prípade, že by dlžník nebol schopný úver riadne splácať. Najčastejšie sa to rieši tak, že banka nehnuteľnosť predá v dražbe a získané finančné prostriedky sa použijú na doplatenie chýbajúcej sumy, ktorú mal dlžník dosplácať.

Odstránenie záložného práva

Po dosplácaní alebo predčasnom vyplatení úveru dochádza k výmazu záložného práva. Po zániku tohto práva banka posiela na katastrálny odbor kvitanciu, na základe ktorej dochádza k výmazu záložného práva v prospech banky z vášho listu vlastníctva.

Pozor pri kúpe nehnuteľnosti

Ak ste práve v procese kupovania nehnuteľnosti, overte si na jej aktuálnom liste vlastníctva, či na ňu nie je napísané záložné právo. V takomto prípade odporúčame riešiť kúpu nehnuteľnosti s odborníkom v oblasti realít alebo práva, ktorý zabezpečí, že sa nestanete obeťou prípadného podvodníka a nekúpite nehnuteľnosť aj s dlhom. V dnešnej dobe a pri procesoch nastavených v bankách by sa to stať nemalo, no záložné právo v prospech banky musí byť vymazané, aby ste si mohli novo kúpenú nehnuteľnosť bez problému napísať na seba, a aby jej predchádzajúci majiteľ vyplatil úver.

Ďalšie skryté prekážky

Na listoch vlastníctva sa skrývajú aj ďalšie veci, o ktorých musí kupujúci na 100 % vedieť. Medzi inými sú to napríklad rôzne ťarchy či vecné bremená, ale aj doživotné právo na užívanie nehnuteľnosti. Vždy sa poraďte pri kúpe nehnuteľnosti s odborníkom, ktorý zabezpečí to, aby ste kúpili nehnuteľnosť informovaní o všetkých skutočnostiach, ktoré s ňou neoddeliteľne súvisia.

Realitné právo aj na PEVŠ

Ak vás téma práva zaujíma, určite nezmeškajte príležitosť študovať na kvalitnej fakulte práva u nás. Ponúkame vám skvelé vzdelanie, rôzne študijné programy a široké možnosti uplatnenia. Jedným z programov je aj realitné právo, ktorého vyštudovanie vám pomôže k práci realitného makléra či majiteľa realitnej kancelárie.

<<< Späť