Blog

Emocionálny stres: Prejavy a spôsob odbúrania

emocionálny stres

V živote sa často nevyhneme situáciám, v ktorých sa dostávame do konfliktu s druhým človekom, môže nás trápiť ako sa ku nám správa a následne to v nás vyvoláva rôzne emócie, ktoré nie sú práve príjemné, napríklad smútok, strach alebo hnev. Rôzne nepríjemné vonkajšie udalosti, ale tiež vnútorné v zmysle vnútorného konfliktu či pochybností alebo zlej nálady, v nás môžu vyvolávať emocionálny stres. Aké má emocionálny stres špecifiká, ako sa prejavuje a dá sa vôbec nejak odbúrať?

Čo je to emocionálny stres?

Vo všeobecnosti poznáme dva druhy stresu – a to akútny stres a dlhodobý, chronický stres. Oba tieto druhy však majú menšie podkategórie, medzi ktoré patrí aj emocionálny stres. Ako už jeho pomenovanie napovedá, emocionálny stres sa týka našich emócií a často si ho nemusíme ani uvedomovať. Človek si môže myslieť, že to nie je nič vážne, že to nie je nič, čo by potreboval riešiť, že to samo prejde. Mnohokrát to samo skutočne prejde, no mnohokrát tiež nie. Je preto dôležité uvedomiť si, resp. zamyslieť sa, či sa u vás vyskytujú určité prejavy emocionálneho stresu a vedieť, ako proti nim zakročiť a emocionálny stres odbúrať.

Prejavy emocionálneho stresu

Medzi príznaky emocionálneho stresu patrí napríklad podráždenosť, stavy úzkosti, neobvyklé zmeny nálad,  pocit vyčerpanosti a únavy, znížené libido, poruchy spánku, človek tiež môže zrazu dosť schudnúť alebo pribrať na váhe. Sociálna izolácia, teda vyhýbanie sa (izolovanie sa) rodine a priateľom môže byť tiež prejavom emocionálneho stresu. Aj v prípade emocionálneho stresu platí, že čím dlhšie trvá, tým je pre organizmus človeka škodlivejší a má potom závažnejšie dôsledky.

Emocionálny stres môže ukrývať aj vážnejšiu poruchu

Ak spomenuté príznaky pociťujete už dlhšiu dobu a vo veľkej intenzite – napr. môžete sa cítiť taký unavený, že nevládzete ráno vstať z postele, nechutí vám jesť alebo naopak, prejedáte sa, nemôžete spávať alebo spíte až príliš veľa, máte pocit, že nedokážete prežívať radosť a nič pre vás nemá zmysel, môže už ísť o depresiu. Riešenia, ako odbúrať emocionálny stres vám v tomto prípade síce neuškodia, no s veľkou pravdepodobnosťou ani nepomôžu. Ak ste u seba spozorovali spomenuté príznaky, mali by ste navštíviť odbornú pomoc, t.j. psychiatra alebo psychoterapeuta (najlepšie oboch). Psychiater vám môže predpísať lieky, ktoré vám pomôžu napraviť hladinu neurotransmiterov, ktoré sa vo vašom mozgu pravdepodobne netvoria v dostatočnom množstve, psychoterapeut vám zase pomôže zlepšiť kvalitu svojho života a preskúmať ďalšie príčiny, ktoré za týmito symptómami môžu stáť.

Čo emocionálny stres spúšťa a aké má dôsledky?

Medzi spúšťače, tzv. stresory, patrí napríklad veľká životná zmena, pracovná či školská záťaž, trauma, zdravotné problémy, problémy v oblasti blízkych vzťahov, a mnohé ďalšie. Pokiaľ v týchto alebo iných oblastiach zažívate časté problémy, ktoré vyústia v emocionálny stres, môže to mať na váš organizmus neblahé dôsledky. Časté bývajú napríklad problémy s trávením, teda gastrointestinálne ťažkosti, kožné problémy (ekzém, akné,…), problémy s imunitou alebo bolesti hlavy. Negatívnych dôsledkov nie je málo, preto je potrebné vedieť emocionálny stres odbúrať. Ako na to?

Zopár tipov ako s emocionálnym stresom zatočiť

Ako každý stres, aj ten emocionálny má svoje slabé miesta. Odbúrať stres môžete pomocou meditačných alebo relaxačných cvičení, fyzickej aktivity ako je beh, plávanie, zdravou stravou s vysokým obsahom vitamínov. Nemenej dôležitý je kvalitný spánok, pretože nedostatočne dlhý či nedostatočne kvalitný spánok vedie k zhoršeniu psychického stavu. Pri spánku je dôležité, aby teplota vašej spálne bola o niečo nižšia ako teplota vo zvyšných izbách, preto by ste si mali pred spaním v izbe poriadne vyvetrať. Taktiež by ste pred spaním aspoň dve hodiny nemali pozerať televízor, byť pri počítači alebo na mobilnom telefóne, pretože tieto elektronické zariadenia vyžarujú modré svetlo, kvôli ktorému sa vám nebude dať zaspať alebo váš spánok nebude kvalitný. Skúste si namiesto toho prečítať knihu, táto činnosť vám, naopak, môže k tomu, aby ste ľahšie zaspali, pomôcť. Rovnako by ste pred spaním nemali požívať alkohol či drogy alebo vykonávať náročnú fyzickú aktivitu alebo športovať, to by mohlo váš organizmus nabudiť a to pred spaním nechcete.

V práci s emóciami a zvládaním stresu pomáha aj denník

Keď sa cítite zle, máte pocit, že sa vám v ničom nedarí a nič vám nedáva zmysel, keď pociťujete emocionálny stres alebo hocijaký iný druh stresu, môže vám pomôcť viesť si denník. Vďaka nemu si viete utriediť myšlienky, uľaviť si od silných emócií a po pár dňoch, keď sa vrátite k tomu, čo ste napísali, môžete zistiť, že tá situácia nebola taká hrozná, že ste ju tak vnímali len preto, lebo vaše emócie boli príliš čerstvé a intenzívne. Špecifickou formou vedenia si denníka je tzv. denník vďačnosti, kde si každý deň zapíšete tri pozitívne veci, ktoré sa počas dňa udiali, za ktoré ste vďačný. Mali by to byť špecifické, konkrétne veci, nie všeobecné veci ako je zdravie, rodina, a podobne. Potom to má väčší pozitívny účinok. Snažte sa viesť si tento denník aspoň tri mesiace, potom u seba môžete spozorovať väčšiu vnímavosť na pozitívne veci okolo vás a z toho vyplývajúcu lepšiu náladu.

Študuj psychológiu na PEVŠ a nauč sa o práci so stresom viac!

Pochopenie toho, čo stres je, odkiaľ pramení a ako s ním pracovať, sa môžeš naučiť aj v rámci štúdia psychológie na Paneurópskej vysokej škole! Štúdium ti pomôže lepšie sa zorientovať v oblasti duševného zdravia a v konečnom dôsledku budeš ako absolvent psychológie vedieť pomôcť aj iným s rôznymi ťažkosťami, stresom, alebo s rozvíjaním ich pozitívnych vlastností osobnosti. Podaj si prihlášku na štúdium už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť