Blog

Čo je klinická psychológia?

klinická psychológia

Hovorí sa, že klinická psychológia je kráľovnou psychológie. Mnohých ľudí v rámci laickej populácie fascinujú rôzne duševné ochorenia, ktoré práve klinická psychológia skúma a opisuje. Zaoberá sa diagnostikou, liečbou, a predovšetkým porozumením psychických a behaviorálnych porúch a problémov. Ide o aplikovanú psychologickú disciplínu, to znamená, že využíva odborné psychologické poznatky v klinickej praxi s cieľom pomôcť ľuďom s rôznymi psychickými a psychosomatickými poruchami.

S klinickou psychológiou sa úzko spája psychopatológia

Spoločným odborom, v ktorom sa prelína psychiatria s klinickou psychológiou je psychopatológia. Tá opisuje jednotlivé symptómy, teda príznaky rôznych psychických porúch, na základe ktorých sú vytvorené diagnostické kritériá pre konkrétne poruchy. Spadajú sem poruchy pozornosti, vnímania, emotivity, a iné. Všetky diagnostické kritériá pre dané psychické poruchy sú obsiahnuté v diagnostickom manuáli. Na Slovensku sa najčastejšie využíva MKCH-10 (Medzinárodná klasifikácia chorôb), v USA je to zase DSM-V (Diagnosticko-štatistický manuál).

Psychodiagnostika je dôležitou súčasťou klinickej psychológie

Psychodiagnostika, ako už z názvu vyplýva, využíva klinické a testové metódy, pomocou ktorých sa snaží bližšie poznať osobnosť pacienta. Následne mu vie klinický psychológ v spolupráci s psychiatrom stanoviť diagnózu, na základe ktorej je potom indikovaná vhodná terapia. V klinickej psychodiagnostike má dôležitú úlohu vyšetrenie osobnosti, kedy sa okrem škál a dotazníkov využívajú aj projektívne techniky. Okrem metód vytvorených na účely poznania osobnosti tiež využíva aj výkonové testy, resp. testy jednotlivých psychických funkcií, testy organicity a inteligenčné testy.

Liečba v klinickej psychológii pozostáva aj zo psychoterapie

Okrem nácviku relaxačných techník, kognitívneho tréningu a psychoedukácie sa najčastejšie v oblasti klinickej psychológie využíva psychoterapia. Jedná sa o využitie psychologických metód, ktoré majú terapeutický cieľ. Je tiež potrebné rozlíšiť medzi podpornou psychoterapiou, ktorá sa využíva vo všetkých pomáhajúcich profesiách a špeciálnou psychoterapiou, ktorá má za cieľ odstrániť konkrétnu poruchu a podporiť osobný rast človeka. Psychoterapia je certifikovaná činnosť, ktorá si vyžaduje absolvovanie postgraduálneho výcviku v konkrétnom psychoterapeutickom smere a jeho metódach.

Ďalšie oblasti spadajúce pod klinickú psychológiu

Klinický psychológ pôsobiaci v zdravotníckom zariadení by mal mať vedomosti a profesionálne zručnosti vo viacerých oblastiach klinickej psychológie. Radí sa sem spomenutá psychopatológia, psychodiagnostika a psychoterapia, ale tiež reedukácia, teda diagnostika a náprava porúch, pri ktorých sú hlavným etiologickým činiteľom poruchy učenia. Rovnako by mal mať vedomosti z oblasti psychosomatiky, neuropsychológie a psychológie zdravia. Psychosomatika sa zameriava na diagnostiku a terapiu somatických ochorení, ktorých príčina je najmä v psychogénnych faktoroch a životnom štýle človeka. Psychológ v tomto prípade môže pôsobiť na rôznych oddeleniach, ako je kardiológia, dermatovenerológia, gynekológia, a podobne.

Anamnéza a jej dôležitosť v klinickej psychológii

Keď do ambulancie príde pacient/klient, ktorý má určité psychické ťažkosti, pomocou anamnestického rozhovoru sa klinický psychológ snaží spoznať sociálne pozadie a rodinné zázemie daného človeka, ale tiež sa snaží odhaliť príčinu jeho ťažkostí. Anamnéza pacienta by sa mala týkať viacerých oblastí jeho života, či už zdravotných ťažkostí, rodinných vzťahov, ale tiež partnerských vzťahov, pracovných skúseností, a iných. Je to dôležitá súčasť vyšetrenia, pomocou ktorej psychológ môže lepšie pochopiť pacientov problém, ale tiež jeho osobnosť.

Zaujíma ťa klinická psychológia? Poď študovať na PEVŠ!

Štúdium jednoodborovej psychológie na Paneurópskej vysokej škole pozostáva aj z klinickej psychológie a ďalších dôležitých oblastí, s ktorými je spojená, ako napríklad neuropsychológia, psychoterapia, psychosomatika, a podobne. Ak sa chceš stať klinickým psychológom, je k tomu nevyhnutné absolvovať vysokoškolské štúdium jednoodborovej psychológie, ktoré ponúka aj PEVŠ. Podaj si prihlášku už teraz, stačí kliknúť na tento odkaz.

<<< Späť