Blog

Návod ako prežiť prvý semester

prvy semester

Takže, budeš vysokoškolským študentom. Za predpokladu, že si už za prijímacím procesom a čakáš už iba na maturitné vysvedčenie a list oznamujúci, že si sa na univerzitu dostal. Môžeš oslavovať. Potom si ale uvedomíš realitu. Bol si maturant, stredoškolák, teraz ťa čaká vysoká škola. Najpravdepodobnejšie ďaleko od domova, nový spolužiaci a akademický život. Ako sa pripraviť na blížiacu sa realitu prvého semestra? Aké sú reálne pravidlá internátneho života? Ako byť členom fungujúceho kolektívu spolužiakov? A ako mentálne nevyhorieť? Tu je univerzálny sprievodca najťažšími prekážkami prvákov v prvom semestri na univerzite.

Nepodliehať panike

Ako začínajú aj slová fiktívnej knihy Stopárov Sprievodca Galaxiou od Douglasa Adamsa. Panika je jedna vec, ktorá ti nepomôže. Zachovaj chladnú hlavu, všetko si rozplánuj a očakávaj, že niektoré veci sa nepodaria. Budeš musieť improvizovať a hľadať alternatívy a kompromisy. Nemôžeš panikáriť keď dostaneš všetky zmluvy a formuláre na prvom dni a nemôžeš panikáriť ani na skúškach na konci prvého semestra.

Všetci začínajú rovnako stratení

Nie si vo svojej skupine jediný pomýlený. Ak máš možnosť, oslov svojich spolužiakov už na zápise. Čím viac, tým lepšie. Vymeň si s nimi kontakty, založte skupinu a začnite hovoriť. Keď príde na úvodnú byrokraciu, ktorou niektoré univerzity študentov „zasypú,“ nie je nič lepšie ako vedieť sa poradiť s budúcim spolužiakom a prelúskať sa cez všetky potvrdenia a zmluvy rýchlo, správne a v kolektíve.

Spolubývajúci

Ak nie si domáci v meste kde máš univerzitu, alebo si si nenašiel byt, skončíš bývať na internáte. Každý internát je iný a má svoje písané a nepísané pravidlá. Treba sa ich naučiť, a dodržiavať ich. Tak ako ty chceš používať čistú kuchynku, tak aj ostatný po tebe. To akých spolubývajúcich budeš mať si väčšinou nevyberáš, čiže veľa šťastia.

Doprava

Samozrejme, musíš si zistiť, aký spoj ti ide do školy a v akých časoch. Ak máš auto, alebo niekoho, kto ťa do a zo školy vie odviesť to je super. Ale potrebuješ sa v krízových situáciách vedieť orientovať aj sám v sieti MHD-čok.

Neodkladaj prvé zadania

Keď dostaneš prvé zadanie z prednášky, neodkladaj ho. Úvodné týždne na univerzite sú tie, kde sa vraciaš nazad do študentského života a ak začneš s mentalitou, že všetko stihneš deň pred termínom, tak po čase zistíš že to nie je udržateľný prístup a prinesie ti iba väčší stres a možno kostrbatejšiu cestu ku semestrálnym skúškam. Takisto nechávať si všetko na poslednú chvíľu môže na človeka aj negatívne mentálne pôsobiť.

Postupne, nie naraz

Univerzitný život je plný zaujímavého. Príležitosti prídu, odídu a znovu prídu, najmä ak si ešte iba teraz nastúpil. Ak konkrétne príležitosti nesúria, nezapájaj sa do všetkého naraz. Vždy sa najprv prispôsob a nauč sa podmienky a harmonogram svojho terajšieho dňa a až potom doňho pridávaj ďalšie aktivity, krúžky či robotu. Ak sa na všetko upíšeš hneď naraz na začiatku roka, je tu šanca že nátlak nebudeš vedieť spracovať a niektoré aktivity budeš musieť neceremoniálne vypustiť. Nezaspi, ani neber veci pomalšie, choď a pridávaj si veci svojim tempom a nauč sa postupne väčšej zodpovednosti, už si dospelí a takto sa naučíš, ako sa ku novým veciam treba správne postaviť.

Toto sú hlavné tipy, ktoré by som s vami chcel zdieľať. Nasledujúce sú menšie postrehy, na ktoré som prišiel počas môjho prvého semestra na Paneurópskej vysokej škole, na dizajne médií.

PEVŠ párty

Každoročne naša škola organizuje veľkú post-imatrikuláciu párty v starom meste. Na párty je síce limitovaný počet lístkov a ak si si ho nestihol kúpiť, tak ešte nezúfaj. Môžeš sa spolužiakom nahlásiť ako hosť, alebo dohodnúť sa s kolegami, že si pôjdete spolu sadnúť (alebo zatancovať) a osláviť nový vysokoškolský život. PEVŠ párty je skvelý spôsob, ako spoznať starších spolužiakov a ľudí z ďalších fakúlt. Ak na PEVŠ párty ideš, tak ti odporúčam nič si neplánovať na ďalšie ráno.

ISIC karta

ISIC je tvoja univerzálna univerzitná karta ku všetkému. Vďaka nej máš zľavy do väčšiny food courtových podnikov, ale máš aj zlacnenú električenku, vlaky zadarmo a mnoho ďalších výhod. Choď si ju vytvoriť čo najskôr a používaj ju, ušetríš.

UIS lepší nebude, ale zlý nie je

Univerzitný Informačný Systém je významný. Prostredníctvom UIS sa prihlasuješ na semestrálne skúšky. Sú v ňom sylaby ku každému predmetu a takisto aj prehľad o tvojich a aj celoškolských štatistikách. Ak si v ňom stratený, nie je hanba poprosiť spolužiakov o pomoc pri orientácií, niekto z partie ten UIS väčšinou už bude mať preskúmaný.

Vyučujúci sú ľudia

Neboj sa komunikovať s profesormi, nehryzú (myslím). Treba im povedať dopredu keď nemôžeš prísť na ich hodinu. A takisto im môžeš napísať email, alebo si dohodnúť konzultácie, ak potrebuješ separátny študijný plán, alebo niečomu nerozumieš.

Dve múdre slová na záver: „Nepodliehaj panike.“ Áno, ideš na univerzitu a užívaj si to. Neboj sa komunikovať a zapájať sa do školských aktivít. Ale nezabudni aj na svoje zdravie. Ak ochorieš, môže ťa to vyhodiť z univerzitného života a všetko budeš musieť dobiehať (aspoň čo sa prednášok týka). A nezanedbávaj ani svoje mentálne zdravie, ak toho budeš mať príliš veľa, môže sa stať, že nestihneš nič. Toto je stručný zoznam bodov, na ktoré som prišiel sám a od spolužiakov počas môjho prvého semestra na Paneurópskej vysokej škole.

                                                                                               /William Gevorg Urban

<<< Späť