Blog

Politický marketing: Aké sú jeho pravidlá?

politická kampaň

V posledných rokoch sa vo verejných diskusiách čoraz viac skloňuje slovné spojenie politický marketing. Tento termín dôverne poznajú politické strany, starostovia, ale aj reklamné agentúry. Poznáme ho aj my na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy.

Politický marketing

Určite sa zhodneme na tom, že politický marketing by sme mohli neoficiálne rozdeliť na dva nezávislé smery, respektíve dve nezávislé fázy. Prvou je krátke obdobie pred voľbami, kedy politické subjekty investujú desiatky tisíc eur do online aj offline marketingových kampaní, snažia sa vykresliť v čo najlepšom svetle, poukázať na svoje odvážne plány a minulé úspechy a presvedčiť tak voliča, že oni sú tou správnou cestou. Druhou fázou politického marketingu je následná činnosť politických subjektov počas ich funkčného obdobia – v tejto dobe najčastejšie skladajú voličom dolu z tváre ružové okuliare a na základe svojich rozhodnutí pracujú v neprospech úspechu v budúcich voľbách.

Možnosti politického marketingu

V politickom marketingu môžeme využiť širokú paletu rôznych nástrojov na propagáciu, ktorú poznáme aj z prostredia marketingu v súkromnom podnikateľskom sektore. Nie je to však len o rozpočte a počte billboardov, či peniazoch investovaných do platených príspevkov na sociálnych sieťach. Politici budujú „povedomie“ o svojej „značke“ aj inými metódami – dobročinnou činnosťou, aktivizmom, ale aj profesionálnymi návrhmi riešení konkrétnych problémov. Často dokážu svoje schopnosti predviesť napríklad na úrovni samosprávy. Cieľom je vytvoriť z politickej strany takzvaný „love brand“. Ľudia veľmi rýchlo prekuknú prezliekanie kabátov a odrazí sa to aj na výsledkoch vo voľbách. V posledných rokoch sledujeme aj vzostup politického marketingu, ktorý je založený na dezinformáciách a vyvolávaní strachu v ľuďoch. Aj takýto neetický marketing dokáže byť účinný a prilákať voličov do rozširujúcej sa voličskej základne.

Pravidlá politického marketingu

Politický marketing sa musí riadiť aj nejakými pravidlami – najdôležitejším z nich je takzvané volebné moratórium. Je to v podstate zákaz vedenia volebnej kampane na presne stanovený čas pred volebným dňom. Voliči tak majú dostať priestor a čas, počas ktorého nie sú doslova masírovaní a ovplyvňovaní, aby si mohli zrovnať myšlienky a vybrať si správneho kandidáta. Na Slovensku trvá volebné moratórium 48 hodín pred voľbami, kedy je zakázané viesť kampane, ale aj zverejňovať informácie o stranách či kandidátoch v médiách. Máme však aj volebné moratórium na prieskumy, ktoré zakazuje zverejňovať výsledky volebných prieskumov 14 dní pred voľbami. Práve prieskumy dokážu tiež výrazne ovplyvniť voličov a z histórie je nám známe, že sú naozaj nepresné.

Rozpočet na politický marketing

Otázka financovania volebnej kampane je často zdrojom rôznych úvah a pochybností o pôvode peňazí, a to najmä vtedy, keď sa náklady na billboardové, televízne a rozhlasové, ale aj internetové kampane blížia k miliónom eur. Politické subjekty najčastejšie uvádzajú zdroje financovania ako príspevky od členov strany alebo peňažné dary od sympatizantov.

Aký politický marketing očakávať v súvislosti s nadchádzajúcimi komunálnymi voľbami?

Na jeseň v roku 2022 nás čakajú komunálne voľby, ktoré budú prvý krát spojené s voľbami do VÚC. Voliť teda budeme starostov obcí a primátorov miest, županov, ale aj poslancov do mestského a obecného zastupiteľstva. Niektoré politické strany už teraz ohlásili, že sa v nasledujúcich komunálnych voľbách spoja a povedú spoločnú volebnú kampaň. 

Chcete sa o politickom marketingu dozvedieť viac? Alebo sa naučiť vytvárať profesionálne mediálne kampane? Prezrite si našu ponuku štúdia na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy. 

<<< Späť