Blog

Techniky asertivity: Vyskúšajte obľúbené aktivity pre podporu asertivity

asertivita

Máte problém povedať druhým ľuďom „nie“? Robíte veci, na ktoré nemáte čas alebo sú vám nepríjemné, len preto, aby ste sa druhým zavďačili? Vyskúšajte nasledujúce techniky, vďaka ktorým môžete rozvíjať a podporovať svoju asertivitu. Asertívne správanie sa často zamieňa s agresívnym správaním a niektorí ľudia svoje hrubé správanie neprávom nazývajú asertívnym. Asertivitou sa označuje správanie, ktoré je rešpektujúce k druhým, ale tiež k sebe a svojim potrebám. V komunikácii s druhými ľuďmi vyjadrujete rešpektujúcim spôsobom svoje potreby, komunikujete svoje pocity a stanovujete ľuďom aj určité hranice.  Je to priama, pevná a pozitívna akcia s úmyslom presadiť rovnosť v medziľudských vzťahoch. Niektorí boli vychovávaní v presvedčení, že druhým je potrebné vždy vyhovieť a že potreby druhých sú dôležitejšie než tie vlastné. Potom môžu mať v dospelosti problém vyjadriť nesúhlas, odmietnuť požiadavku, ktorá je pre nich napríklad zaťažujúca nepríjemná, prípadne dať najavo nespokojnosť či domáhať sa niečoho, na čo majú právo. Asertivita umožňuje konať vo vašich najlepších záujmoch a postaviť sa za seba samých bez toho, aby ste pociťovali prehnanú úzkosť. Pomocou týchto techník dokážete postupne precvičovať svoju schopnosť asertivity a naučiť sa v rôznych situáciách zachovať asertívne.

Agresívne, neasertívne a asertívne správanie – aký je medzi nimi rozdiel?

Na situácie sa dá reagovať rôznym spôsobom. Jednou z možností je agresívne správanie, ktoré sa vyznačuje tým, že sa človek nechá ovládnuť emóciou hnevu, zvyšuje na druhú osobu hlas, prípadne ju slovne alebo fyzicky atakuje s cieľom uspokojiť svoju potrebu. Vtedy je rešpektujúci k sebe, ale nie k druhému. Neasertívne správanie je charakteristické tým, že človek nevie druhému povedať „nie“, nevníma svoje osobné hranice a dá prednosť tomu, čo chcú druhí a nie tomu, čo chce on sám. Obáva sa dožadovať sa niečoho, na čo má právo, vyjadriť nespokojnosť či určitú svoju potrebu. Takýto človek je rešpektujúci k druhým, ale nie k sebe. Asertívne správanie spočíva v tom, že človek vyjadrí svoju potrebu, prípadne dá najavo nespokojnosť, ale robí to spôsobom, ktorý nie je pre druhého zraňujúci. Vyjadrí ju s ohľadom na city druhého človeka, nemá v úmysle mu uškodiť ani ho nijakým spôsobom ponížiť, a zároveň nedovolí druhým prekračovať jeho hranice. Je rešpektujúci k druhým, a zároveň aj k sebe.

Technika 1: Hranie rolí – zapojte aj blízkeho

Asertivita je zručnosť, o ktorej nestačí mať niečo naštudované, je potrebné ju aj trénovať – ako každú zručnosť. Čím viac si asertívne správanie natrénujete, o to prirodzenejšie potom pre vás bude reagovať asertívne aj mimo „tréningové pole“. Na nasledujúcu aktivitu budete potrebovať ďalšiu osobu, ktorá si s vami zahrá určité modelové situácie, v ktorých si môžete natrénovať asertívne správanie. Zahrajte si nasledujúcu situáciu, na ktorú sa dá reagovať tromi spôsobmi (asertívne, neasertívne a agresívne). Predstavte si, že ste v práci, všetky povinnosti máte splnené a nastal čas na váš odchod domov. Na večer máte plány so svojím partnerom, ktorému ste sľúbili, že si dáte spoločnú večeru vo vašej obľúbenej reštaurácii. Vo dverách vás však zastaví váš nadriadený a povie vám, že dnes ostanete v práci dlhšie, pretože na zajtra potrebuje určité podklady, ktoré mu ešte teraz máte vypracovať. Neasertívne správanie by vyzeralo tak, že by ste s vypracovaním podkladov súhlasili, bez námietky by ste sa vrátili naspäť do kancelárie a večeru s partnerom zrušili. Agresívne správanie by sa prejavilo tak, že by ste na nadriadeného zvýšili hlas a vynadali mu, čo si to dovoľuje na poslednú chvíľu vám dávať takéto zadanie, keď už ste dávno mali byť doma. Dôležité je však natrénovať si asertívnu reakciu, ktorá by vyzerala takto: Slušne nadriadenému vysvetlíte, že pracovné povinnosti máte na dnes splnené a že ste dohodnutý na stretnutie, ktoré je pre vás dôležité a nemôžete ho zrušiť. Ospravedlníte sa mu, že zadanie nevypracujete teraz, ale hneď nasledujúci deň, pričom spomeniete, že by ste si priali, aby vám zadania dával s dostatočným predstihom, aby ste ich mali čas vypracovať a vyhli ste sa tak podobnej situácii do budúcna. Ďalšou situáciou môže byť návšteva kaderníčky. Strih, ktorý vám urobila, sa vám nepáči a máte dať slušne najavo svoju nespokojnosť a poprosiť ju, či by vám strih mohla upraviť. Môžete porozmýšľať nad rôznymi situáciami, ktoré sa vám udiali aj v minulosti a chceli by ste si na ne natrénovať asertívnu reakciu, je to praktické cvičenie, ktoré vám pomôže osvojiť si asertívne správanie a reagovať asertívnym spôsobom, ktoré bude pre vás postupne stále prirodzenejšie.

Technika 2: Nácvik asertívnych myšlienok

Často hovoríme „áno“ a súhlasíme s niečím, čo pritom chceme odmietnuť, lebo to nie je v súlade s našimi názormi a presvedčeniami. Toto cvičenie vám pomôže identifikovať myšlienky, ktoré pre vás nie sú nápomocné, a ktoré môžete nahradiť asertívnejšími myšlienkami. Napíšte si nasledovné otázky alebo úlohy a pokúste sa odpovedať si na ne:

  1. Popíšte situáciu, v ktorej ste neboli schopný/á povedať „nie“ na nejakú žiadosť.
  2. Aké boli vaše myšlienky, presvedčenia a pocity, ktoré vás viedli k tomu, aby ste povedali „áno“?

Teraz majte na pamäti tieto skutočnosti:

  • Zatiaľ čo druhí majú právo žiadať odo mňa niečo, ja mám právo to odmietnuť.
  • Povedať „nie“, je o odmietnutí žiadosti, nie daného človeka.
  • Povedať „áno“ jednej veci, môže byť „nie“ pre inú vec. Vždy mám možnosť voľby.
  • Ak som otvorený/á voči svojim pocitom, potom dávam možnosť druhému aby aj on so mnou zdieľal svoje pocity.
  • Povedať „nie“ neznamená, že druhý odo mňa nemôže v budúcnosti už nič žiadať.

Mohli by ste vaše myšlienky v budúcich podobných situáciách, ktoré ste opísali, nahradiť týmito? Skúste sa zamyslieť nad tým, čo by sa stalo, ak by ste nahradili svoje myšlienky tými, ktoré sú uvedené vyššie, a povedali „nie“. Keď budete mať na pamäti myšlienky a presvedčenia, ktoré podporujú asertivitu, potom je povedať „nie“, jednoduchšie.

Chcete sa o asertivite dozvedieť viac? Študujte psychológiu na PEVŠ!

Ako študent psychológie na Paneurópskej vysokej škole budeš mať možnosť naučiť sa množstvo techník či už zameraných na nácvik asertívneho správania alebo na relaxáciu. V rámci štúdia dostaneš individuálny a ľudský prístup zo strany pedagógov a zamestnancov školy, a mnoho odborných poznatkov, ktoré ti pomôžu na ceste k tomu stať sa kvalitným psychológom. Podaj si prihlášku na štúdium už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť