Blog

Zdieľaná ekonomika – trend tohto storočia?

aplikácia taxi

Zdieľaná ekonomika sa na Slovensku rozmáha najmä v období posledných 5 až 10 rokov a výrazne ovplyvňuje podmienky na trhu v rôznych odvetviach. Niektoré zo spoločností, ktoré fungujú práve na princípe zdieľanej ekonomiky, mali však aj na Slovensku problém s integráciou a stretli sme sa napríklad aj s protestmi poskytovateľov klasických služieb (protesty taxikárov v Bratislave proti spoločnosti UBER). Čo všetko by ste mali vedieť o zdieľanej ekonomike?

Čo je to zdieľaná ekonomika?

Na internete aj v ekonomických skriptách nájdete veľké množstvo poučiek a definícií zdieľanej ekonomiky. Venujeme sa jej aj počas vysokoškolského štúdia na našej Fakulte ekonómie a podnikania. Stručne môžeme povedať, že zdieľaná ekonomika (alebo hospodárstvo) je akousi formou podnikania, pri ktorom môžu súkromné osoby poskytnúť službu alebo produkt ďalším osobám za finančnú odplatu. Najčastejšie ide napríklad o požičiavanie alebo prenájom nevyužitých vecí – ako sú napríklad chaty či autá. Výhodou zdieľanej ekonomiky je najmä jej široká dostupnosť (najznámejšie služby využívajú na svete stovky miliónov ľudí a aj vo svojom okolí nájdete obrovské komunity), ale aj lepšia cenová dostupnosť oproti štandardným službám.

Zdieľaná ekonomika v preprave

Medzi najznámejšie firmy založené na princípe zdieľanej ekonomiky patria alternatívy k taxislužbe, ako sú napríklad UBER, BlaBlaCar či Taxify. Pomocou jednoduchej aplikácie mohli už v počiatkoch ľudia ponúknuť svoje auto niekomu na jazdu (napríklad na internát alebo za prácou) a zdieľať tak prepravné náklady. V dnešnej dobe sa aj z týchto spoločností stali v podstate plnohodnotné „taxislužby“, kde si klasicky zavoláte odvoz, ktorý vás dovezie na vami vybraté miesto. Šoférom je však súkromná osoba, využívajúca najčastejšie svoje vlastné auto.

Zdieľaná ekonomika a ubytovanie

AirBnB alebo HomeAway patria medzi najznámejšie aplikácie na zdieľanie vášho bývania. Máte na byte voľnú izbu? Alebo víkendovú chatu, ktorú navštevujete len pár krát do roka? Ponúknite ich na prenájom pár klikmi a zarobte tak peniaze navyše relatívne jednoducho a bez námahy.

Ďalšie formy zdieľanej ekonomiky

Zdieľaná ekonomika sa dostala v podstate do všetkých sfér. Zdieľanie kníh, oblečenia, záhradnej techniky, niektoré kuriérske spoločnosti, ale dokonca aj streamovacie služby na hry, hudbu, filmy a seriály v mnohých prípadoch pracujú s princípom zdieľanej ekonomiky. Najväčšie a najznámejšie firmy sveta dodržiavajú v mnohých krajinách daňové a iné odvodové povinnosti. Niektoré z foriem zdieľanej ekonomiky však fungujú ako nezávislá inzercia medzi súkromnými osobami a príjmy, ktoré súkromníci utŕžia zdieľaním svojho majetku. Sú tak často nedokázateľné a neprichádza k ich zdaneniu.

Franšíza ako ďalšia moderná alternatíva zdieľanej ekonomiky

Nesmieme nespomenúť aj ďalšiu formu, respektíve alternatívu zdieľanej ekonomiky, ktorou je práve franšíza, respektíve franchising. Viacero z najznámejších svetových firiem patrí práve medzi franšízové firmy. Vedeli ste napríklad, že si môžete otvoriť váš vlastný McDonald’s? Áno, aj takáto firma patrí medzi franšízové spoločnosti. Pobočky nie sú často majetkom nadnárodnej korporácie, ale stojí za nimi súkromník, ktorý si od konkrétnej značky kúpi licenciu (a teda možnosť používať napríklad logo a názov), ale aj know-how. Nemusí si tak zakladať vlastnú burgráreň a hľadať nových zákazníkov či budovať povedomie o svojej značke. Jednoducho ťaží zo skúseností a dobrého mena inej spoločnosti.

Ak sa chcete aj o zdieľanej ekonomike dozvedieť viac, prihláste sa na bakalárske štúdium ekonómie.

<<< Späť