Blog

Čo je externá motivácia a ako sa motivovať?

externá motivácia

Motivácia je dá sa povedať vnútorná sila, energia, ktorá nás poháňa k nejakému výkonu či správaniu. Vychádza z nášho vnútra, ale existujú určité podnety, takzvané stimuly, ktoré môžu našu motiváciu zvýšiť, a vďaka ktorým sa potom správame určitým spôsobom alebo podávame určitý výkon. Dá sa teda o motivácii, ktorá je dôsledkom pôsobenia určitých stimulov, hovoriť ako o externej motivácii, pretože stimuly prichádzajú zvonku, z nášho okolia. Ako sa môžeme motivovať? Čo všetko vplýva na našu motiváciu?

Externá motivácia – krok za krokom k cieľu

Pri motivácii sa často uvádzajú jej tri zložky: smer, úsilie a vytrvalosť. Smer predstavuje to, čo sa človek snaží vykonať, úsilie poukazuje na to, ako veľmi sa človek snaží toto správanie realizovať, teda koľko úsilia ho to stojí, no a vytrvalosť znamená ako dlho sa o to tento človek pokúša. Keď sa pokúšame motivovať druhého človeka, robíme to spôsobom, ktorý uňho bude mať za následok výsledné správanie alebo cieľ, o ktorý usilujeme. Ak sa snažíme motivovať seba samého, smer a konkrétne kroky k nášmu cieľu si stanovujeme nezávisle, aby sme sa dostali tam, kam chceme. O motivácii je teda možné hovoriť ako o určitom správaní, ktoré je orientované na určitý cieľ.

Ako sa môžeme dostatočne namotivovať?

Ak po niečom veľmi túžime, sme motivovaní sami od seba, vieme čo chceme a ideme si za tým. Horšie to s našou motiváciou vyzerá v prípadoch, keď sa od nás očakáva nejaké správanie alebo určitý výkon, no daná činnosť nás nebaví a nevidíme v nej zmysel. Väčšina z nás potrebuje nejaký vonkajší impulz, resp. motiváciu zvonku. Osvedčila sa motivácia na základe odmien, čo v praxi môže vyzerať tak, že za vynikajúce výsledky na vysokej škole dostane študent prospechové štipendium, v práci dostane zamestnanec za dobrý výkon odmeny či bonusy, no a za makanie vo fitku je človeku odmenou pekná postava. Pokiaľ chceme motivovať druhého človeka, mali by sme ho poznať dostatočne dobre na to, aby sme o ňom vedeli čo má rád a čím by sme ho za želané správanie či výkon mohli odmeniť.

Nezabúdajme na psychickú pohodu a spokojnosť

V práci ani v škole však mnohokrát odmena nepostačuje k tomu aby študenti či zamestnanci podávali skvelý výkon a želané výsledky. Pokiaľ má mať človek dostatočnú motiváciu aby plnil dané úlohy, je k tomu potrebná psychická pohoda, alebo aj tzv. well-being, spokojnosť v práci či v škole, ale tiež celková spokojnosť so svojím životom. Pokiaľ študent alebo zamestnanec práve rieši rodinné problémy, zápasí s chorobou alebo sa cíti depresívne, môžete ho motivovať akokoľvek, nepodá taký dobrý výkon, aký by podal, keby sa cítil byť spokojný a psychicky v pohode. Asi to poznáme aj sami na sebe, keď sa pohádame s kamarátom alebo riešime partnerskú krízu, našu myseľ zamestnávajú myšlienky na tieto skutočnosti a na prácu či školu už neostáva veľa priestoru a energie. Preto je veľmi dôležité starať sa nie len o svoje fyzické, ale aj psychické zdravie a pestovať kvalitné medziľudské vzťahy.

Čo vám môže brániť v dostatočnej motivácii?

Môže sa stať, že vaša práca či štúdium vás veľmi baví, no externé faktory vo vás môžu vyvolávať odpor k tomu, aby ste niečo vykonali alebo dosiahli určený cieľ. Možno to znie príliš abstraktne, skúste si teda predstaviť nasledovnú situáciu: Milujete svoju prácu, ktorá vám tiež ide veľmi dobre a dostávate za ňu patričné uznanie a ohodnotenie. Do firmy však nastúpi nová kolegyňa, s ktorou si dvakrát nesadli. Komplikuje a sťažuje vám vašu prácu a vy postupne strácate motiváciu snažiť sa o taký výkon, aký ste doposiaľ podávali, pretože vo výsledku vám to kolegyňa pokazí. Vtedy sa ponúka najlogickejšie riešenie, ktoré však nemusí byť vôbec jednoduché: odstrániť prekážku, ktorá vám bráni v tom, aby bol váš výkon taký ako predtým a aby ste cítili motiváciu pracovať alebo študovať, či vo všeobecnosti byť motivovaný. V tomto konkrétnom prípade teda porozprávať sa so svojou kolegyňou a dohodnúť sa na tom, ako vaša spolupráca bude prebiehať a za akých podmienok.

Chcete sa o motivácii dozvedieť viac? Študujte psychológiu na PEVŠ!

Motivácia človeka býva väčšinou prvá vec, kvôli ktorej sa niekto rozhodne študovať psychológiu – chce vedieť, prečo sa ľudia väčšinou správajú tak, ako sa správajú. V rámci štúdia psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa môžete dozvedieť viac o tom, čo poháňa človeka k určitému typu správania a ako sa dá zvýšiť motivácia u druhých ľudí aj u seba. V predmetoch ako Základy psychológie či Pracovná a organizačná psychológia sa môžete naučiť o motivácii mnoho dôležitých a zaujímavých poznatkov. Stačí si podať online prihlášku po kliknutí na tento odkaz.

 

<<< Späť