Blog

Čo je tvarová psychológia?

tvarová psychológia

Tvarová psychológia sa nazýva aj Gestalt psychológia, keďže z nemčiny znamená slovo Gestalt – tvar. Tento smer v psychológii vznikol ako reakcia na elementárnu psychológiu, ktorá sa zaoberala hľadaním jednoduchších prvkov duševných javov. Oproti tomu tvarová psychológia vníma človeka ako celok, rovnako sa tak pozerá aj na duševné javy. Podľa tvarovej psychológie je celok viac ako suma častí, celok vždy dominuje nad jednotlivými časťami. Aké sú hlavné zákony tvarovej psychológie?

Celok a organizácia sú základné pojmy tvarovej psychológie

Keďže sa tvarová psychológia na človeka pozerá ako na celok, teda vníma ho celostne, nie je prekvapením, že pojem celok patrí v tvarovej (Gestalt) psychológii medzi tie základné. Ide o tvar, ktorý má novú kvalitu, ktorá určuje vzájomné vzťahy medzi časťami a celkom. Je dôležité spomenúť, že celok nie je iba súčtom častí, ale podstatným prvkom je tu aj kvalita – tvar. Pod pojmom organizácia sa rozumie akási členitosť či usporiadanosť. Ide o proces, vďaka ktorému si dokážeme usporiadať vnemové pole – napríklad dokážeme rozlíšiť figúru od pozadia. Známe sú tzv. reverzibilné figúry, na ktorých raz vnímate určitú figúru a jej pozadie, no keď sa po chvíli zameriate na pozadie, stane sa z neho figúra a z figúry zase pozadie.

Tvarová psychológia definovala niekoľko zákonov

Keď vnímame okolitý svet, využívame pri tom niekoľko zákonov bez toho, aby sme si to uvedomovali. Tvarová (Gestalt) psychológia tieto zákony pomenovala a definovala. Napríklad zákon blízkosti alebo proximity spočíva v tom, že keď sú jednotlivé časti blízko pri sebe, vnímame ich ako celok. Ak sú v skupine rôznych objektov niektoré prvky rovnaké alebo podobné, spájame ich k sebe, čo vytvára celok. Tento zákon sa nazýva zákon podobnosti alebo totožnosti. Zákon uzavretosti spočíva v tom, že objekt alebo celok vytvárajú línie, ktoré ho ohraničujú. Pokiaľ vnímame množstvo častí, ktoré by vytvorili celok (objekt) keby sme ich spojili, nemusíme ich spájať aby sme objekt vedeli identifikovať – jedná sa o zákon dobrého tvaru. Zákonov tvarovej psychológie je však mnoho, ich počet siaha až do približne 240 zákonov.

Zakladatelia tvarovej psychológie a ich vnímanie celku

Tvarovú psychológiu založil nemecký psychológ Max Wertheimer, podľa ktorého nie je celok len nejakým zoskupeným častí, ale jedná sa o štruktúru, ktorá má vlastnú identitu a odlišuje sa od sumy týchto častí. Medzi ďalších významných psychológov z oblasti tvarovej psychológie patrili aj Kurt Koffka a Wolfgang Köhler. Zaujímalo  ich najmä vnímanie pohybu, čo pre nich predstavovalo kľúč ku skúmaniu učenia, motivácie a myslenia človeka, pričom tiež ponúkalo vysvetlenie správania sa zvierat.

Efekt nedokončeného tvaru môže mať pre váš život veľký význam

Nedokončený tvar môže mať napríklad podobu nedokončenej práce. Hovorí sa o ňom ako o Zeigarnikovej efekte, ktorého podstatou je tendencia lepšie si pamätať nedokončené úlohy na rozdiel od tých dokončených.  Keď človek začne na niečom pracovať alebo o niečom premýšľať a nedokončí to, jeho mozog sa chce vrátiť k nedoriešenej úlohe a dokončiť ju. Máme totiž tendenciu dokončiť, resp. utvoriť celok. Veľký význam vo vašom živote môže mať tento efekt práve vtedy, ak máte problém dosiahnuť nejaký cieľ alebo sa „donútiť“ vykonať nejakú prácu. Preto ak vás čaká nejaká skúška či písomka v škole, rozdeľte si témy, ktoré sa máte naučiť na viacero dní, nesnažte sa zapamätať si veľa informácií naraz. Keď učenie prerušíte, váš mozog sa bude chcieť k úlohe vrátiť a dokončiť ju. Takto to funguje samozrejme aj s inými činnosťami. Opakované myšlienky na úlohy, ktoré ste nestihli dokončiť vás totiž motivujú a vedú k tomu, aby ste na nich začali pracovať, resp. v nich pokračovali a dokončili ich.

Ak sa chceš o tvarovej psychológii dozvedieť viac, poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ponúka svojim študentom odborný a ľudský prístup pedagógov, ktorí ti na predmetoch ako sú Dejiny psychológie či Základy psychológie povedia viac aj o tvarovej psychológii. Prihlášku na štúdium si môžeš podať po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť