Blog

Doctor honoris causa

Stretli ste sa počas svojho akademického vzdelávania s držiteľom titulu Doctor honoris causa? Týmto titulom sa môžu popýšiť niektorí z najlepších pedagógov a vedcom na Slovensku, ale aj rôzne známe svetové osobnosti, ako napríklad aj bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Čo by ste mali o tomto titule vedieť? 

Čo znamená Doctor honoris causa?

Doctor honoris causa je takzvaný čestný doktorát, ktorý udeľujú vysoké školy, univerzity alebo fakulty svojim zamestnancom, ale pokojne aj iným dôležitým partnerom školy za zvláštne zásluhy. Medzi najčastejšie dôvody udeľovania tohto titulu býva dlhoročná pomoc konkrétnej univerzite, ale aj významný vedecký či akademický prínos od uchádzača.

Ako oslovovať držiteľa?

V tomto sa názory trochu líšia. Keďže veľké množstvo držiteľov Dr.h.c. je zároveň aj držiteľmi titulu Profesor, ktorý má rozhodne väčšiu akademickú váhu. Ak je osoba držiteľom magisterského, inžinierskeho, bakalárskeho, iného alebo dokonca žiadneho titulu a dostane Dr.h.c., môžeme ju oslovovať ako doktor. Ak je však zároveň nositeľom titulu docent alebo profesor, tieto tituly by mali vystúpiť do popredia.

Ako sa dá titul získať?

Medzi nositeľmi titulu by ste len ťažko hľadali osobnosti mladšie ako 60 rokov. Titul sa udeľuje podľa pravidiel konkrétnej vysokej školy alebo smernice rektora za celoživotné zásluhy najčastejšie na akademickej alebo vedeckej pôde. Môže však ísť aj o zásluhy v kultúre, ekológií, politike, športe či iných odvetviach.

Dr.h.c.

Na Slovensku je tento čestný akademický titul kodifikovaný v zákone o vysokých školách. Naopak v Česku sa nejedná o pravý akademický titul, keďže nie je súčasťou vysokoškolského zákona a práva. V Česku sa dá titul dokonca aj zakúpiť, no najčastejšie ho udeľuje nejaká akademická inštitúcia.

Zámena s inými titulmi

Doctor honoris causa sa najčastejšie zamieňa s titulom DrSc., (doctor scientiarum, doktor vied).Na Slovensku má od roku 2011 udeľovanie hodnosti DrSc. na starosti Slovenská komisia pre vedecké hodnosti (SKVH), ktorá ju uchádzačom udeľuje na základe komplexného pohľadu zohľadňujúceho ich vedecké výstupy (napríklad publikácie alebo prípadové štúdie), ich kvalitu a význam, ale aj stanoviská medzinárodne rešpektovaných osobností zo zahraničia.

<<< Späť