Blog

Investigatívna psychológia: Odhaľuje a vysvetľuje

Pod pojmom investigatívna psychológia sa myslí oblasť psychológie, ktorá spadá pod forenznú psychológiu, rovnako ako aj kriminálna psychológia a psychológia práva. Ide o tzv. subdisciplíny forenznej psychológie, ktorá ako aplikovaná psychologická skúma psychické javy, ktoré sa objavujú v situáciách, ktoré sú regulované právom. Poznatky, aktuálne informácie a metódy zo psychológie sa v tomto prípade využívajú na objasňovanie, resp. odhaľovanie a vyšetrovanie okolností trestného činu. Psychológovia, ktorí pracujú v tejto oblasti psychológie, vzdelávajú policajtov a vyšetrovateľov, zúčastňujú sa na rekonštrukcii trestných činov, realizujú psychologické interpretácie miesta činu a v neposlednom rade tiež profilujú neznámeho páchateľa. Vyšetrenie uskutočňujú za pomoci detektoru lži, takzvaného polygrafu.

Investigatívna psychológia skúma osobnosť svedka, obvineného aj vyšetrovateľa

Investigatívna psychológia svojím súborom poznatkov pomáha poznávať psychologické javy, ktoré sa vyskytujú a sú súčasťou procesu vyšetrovania. Vyšetrovateľ sa usiluje získať a hodnotiť hodnovernosť a relevantnosť informácií, pričom vytvára rôzne vyšetrovacie hypotézy. Tieto informácie sú poskytované svedkom, ktorý môže poskytnúť buď informácie, ktoré sú úplne irelevantné, ale aj informácie, ktoré môžu byť pre vyšetrovanie kľúčové. Investigatívna psychológia sa však nezaoberá len záležitosťami vyšetrovania, ale tiež osobnosťou vyšetrovateľa, pričom analyzuje jeho pracovnú činnosť, resp. jej efektívnosť a pracovný výkon. Okrem analýzy osobnosti vyšetrovateľa skúma aj osobnosť svedka, rovnako aj osobnosť obvineného.

Charakteristiky trestného činu môžu odhaliť motiváciu páchateľa

Práca vyšetrovateľa so sebou nesie aj určité kognitívno-psychologické aspekty, ktorými sa investigatívna psychológia taktiež zaoberá. Skúma motiváciu páchateľa k vykonaniu trestnej činnosti, inak povedané, zisťuje, čo daného človeka, ktorý bol obvinený z páchania trestného činu, viedlo k tomu, že tento trestný čin spáchal. Samotná realizácia trestného činu hovorí niečo o osobnosti páchateľa, na základe toho ako tento trestný čin prebiehal a aké má charakteristiky. Ďalšou úlohou investigatívnej psychológie je aj súhrn poznatkov o konkrétnych psychologických taktikách realizácie kriminalisticko-taktických činností, pričom sa berú do úvahy vekové, rodové a ďalšie špecifiká podozrivých, svedkov a obvinených či poškodených svedkov.

Kognitívne interview pomáha odhaliť zdanlivo zabudnuté informácie

Čo ak si človek nevie spomenúť na veci z udalosti trestného činu, ktoré videl, resp. ktorých bol svedkom? Aj na takúto situáciu existuje riešenie, ktorým sa zaoberá táto oblasť psychológie. Metóda kognitívneho interview je neoddeliteľnou súčasťou investigatívnej psychológie, jedná sa o efektívnu metódu, ktorá pomáha odblokovať pamäť svedka a facilitovať jeho výpoveď s čo najväčším množstvom detailov. Investigatívna psychológia totiž skúma zákonitosti v rámci vytvárania pamäťových stôp, ktoré sa týkajú vyšetrovanej udalosti. Cieľom tohto interview je pomocou určitých stratégií „vytiahnuť“ z pamäte svedka relevantné informácie, ktoré sa týkajú trestného činu. Táto metóda vychádza z poznatkov kognitívnej a sociálnej psychológie.

Psychológia je dôležitá pre psychológov aj právnikov

Forenzná psychológia má teda rôzne subdisciplíny, jednou z nich je spomínaná investigatívna psychológia, no patrí sem aj viktimologická, súdno-lekárska psychológia, ktorých úlohou je riešiť čiastkové problémy, ktorým sa vo všeobecnosti forenzná psychológia venuje. Poznatky z týchto oblastí sú užitočné aj pre všetkých súčasných právnikov, ktorí sa vo svojej práci bez nich často nezaobídu. Okrem psychológov by totiž aj právnici mali poznať základy psychológie, čo im pomôže lepšie porozumieť svojim klientom, ich potrebám či postojom. Platí to aj v opačnom prípade, a teda psychológ, ktorý pracuje v oblasti súdnictva a polície, by mal vedieť základy trestného alebo občianskeho práva, čo mu umožní pochopiť širší rámec v ktorom sa daná, právom regulovaná situácia odohráva.

Študujte psychológiu na PEVŠ a získajte odborné a aktuálne poznatky zo psychológie

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole so sebou nesie mnoho pozitívnych skutočností! Okrem toho, že spoznáš nových ľudí, získaš súčasné odborné vedomosti z rôznych oblastí psychológie (klinická, poradenská, pracovná a organizačná, školská a pedagogická psychológie a iné), získaš tiež individuálny a ľudský prístup zo strany vyučujúcich a pracovníkov školy, možnosť diskutovať o odborných otázkach na vyučovacích hodinách a najmä budeš pripravený na povolanie psychológa v praxi. Podaj si prihlášku už teraz a staň sa súčasťou skvelej komunity študentov psychológie Paneurópskej vysokej školy – stačí kliknúť na tento odkaz.

<<< Späť