Blog

Nielen rasová, ale aj rodová či iná diskriminácia je súčasťou našich životov. Aké má diskriminácia formy a prejavy?

diskriminacia

Ľudia dokážu byť veľmi kreatívni v tom, akým spôsobom dokážu dať druhému človeku najavo, že im je nesympatický, prípadne že nezapadá do ich sociálnej skupiny. Prejavy nenávisti a odmietania vo forme diskriminácie môžu byť rôzne a často sa im človek nevyhne. Dá sa proti nim ale istým spôsobom bojovať a zachovať si tak psychickú pohodu. Aké rôzne formy a prejavy diskriminácie existujú a ako s tým ďalej narábať?

Aké môže mať diskriminácia podoby?

Pri vymedzení viacerých podôb diskriminácie sa vychádza z toho, koho sa diskriminácia týka, kto je ten, čo diskriminuje, prečo diskriminuje a akým spôsobom je diskriminácia uskutočňovaná. Diskriminácia sa teda môže týkať buď jednotlivcov alebo celých skupín. Ak je diskriminovaný jednotlivec, ktorý je diskriminovaný iným jednotlivcom alebo skupinou, v ktorej vieme identifikovať jej jednotlivých členov, jedná sa o individuálnu diskrimináciu. Môže mať podobu fyzického násilia, následkom ktorého môže dôjsť až k smrti človeka alebo k poškodeniu jeho zdravia. Môže sa jednať aj o poškodenie alebo zničenie jeho majetku. Takýto typ diskriminácie je právne postihnuteľný a pozorovateľný okolím. Skupinová diskriminácia je zase realizovaná celou skupinou ľudí prostredníctvom pár reprezentantov, ktorých skupina uznáva alebo schvaľuje ich činnosť. Diskriminujú inú skupinu ľudí, pričom môže ísť o priamu alebo nepriamu diskrimináciu. Pri tej priamej je možné ju zvonku pozorovať a ľahšie dokázať, nepriama diskriminácia je zase ťažšie pozorovateľná a ťažko z nej možno obviniť konkrétne osoby.

Diskriminácia má viacero foriem

Existuje viacero foriem diskriminácie, ktoré je možné pozorovať a dokázať. Medzi ne patrí napríklad ponižovanie a obťažovanie, ktoré sa môže prejavovať otvoreným nepriateľstvom, rasizmom alebo určitými narážkami a „nevinnými“ poznámkami. Nežiadúce zaobchádzanie je ďalšou z foriem diskriminácie, ktorá sa prejavuje tak, že na rôzne skupiny sú kladené rôzne požiadavky. Nežiadúci dopad ako ďalšia forma diskriminácie môže v praxi napríklad vyzerať tak, že v rámci určitej organizácie nemajú muži a ženy rovnaké pracovné príležitosti, prípadne sú za tú istú vykonanú prácu ohodnotení rozdielne. Ak sa diskriminovanému človeku spôsobí ujma z dôvodu, že sa snažil presadiť zásadu rovnakého zaobchádzania, jedná sa o tzv. neoprávnený postih, ktorý je taktiež formou diskriminácie.

Od „neškodných“ poznámok až k fyzickému násiliu

Človek, ktorý má problém s určitou skupinou ľudí, môže svoje nenávistné postoje voči tejto skupine prejavovať menej alebo viac agresívne. Občas môžeme zachytiť iba „nevinné“ poznámky, kde iba tak mimochodom človek vyjadrí svoj negatívny či až nenávistný postoj voči tejto skupine. Nie sú z toho vyvodené žiadne dôsledky, pretože vlastne nič protizákonné neurobil, iba vyjadril svoj názor, na ktorý má, samozrejme, právo. Predsudky či nenávistný postoj k danej skupine však môžu mať aj agresívnejší charakter a môže dôjsť až k fyzickému násiliu, ktoré často vyústi k ťažkému ublíženiu na zdraví či smrti. Je ale potrebné venovať pozornosť aj oným „neškodným“ poznámkam, ktoré sa síce môžu zdať nevinne, no vyjadrujú postoj, ktorý sa niekedy môže pretaviť do naozaj násilných činov. Mali by sme sa preto snažiť u seba aj u ďalších generácií rozvíjať empatiu, pochopenie a podporovať vzájomnú súdržnosť a harmonické spolužitie s ľuďmi okolo seba.

Čo sa dá proti diskriminácii robiť?

Nie vždy sa človek dokáže chrániť pred zraňujúcimi slovami druhých, ktorí diskriminujú, no zopár možností ako bojovať proti diskriminácii existuje. V prípade, že niekto porušuje zásady rovnakého zaobchádzania, môžete diskriminujúcu osobu konfrontovať. Konfrontácia je možná prostredníctvom podania sťažnosti na danú osobu, môžete tiež podať podnet na ústavný súd, sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva a ďalšie. Toto sú, samozrejme, právne spôsoby, ako danú situáciu riešiť. Ak chcete riešiť psychickú ujmu, ktorú vám spôsobil diskriminujúci človek, je dobré obrátiť sa na psychológa či psychoterapeuta. S človekom, ktorý diskriminuje, toho žiaľ veľa urobiť nemôžete, zväčša ho len tak nenapravíte. Môžete však pomôcť sebe samému, zdôveriť sa buď blízkemu človeku alebo odborníkovi na duševné zdravie, ktorý vás bude podporovať a budovať spolu s vami vaše zvládacie mechanizmy a posilňovať vašu psychickú odolnosť.

Ak sa chceš o formách a prejavoch diskriminácie dozvedieť viac, študuj psychológiu na PEVŠ!

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ti prinesie mnoho nových odborných poznatkov a vytrénuješ si tu aj svoje zručnosti, ktoré neskôr využiješ pri práci psychológa. Podaj si prihlášku na štúdium už teraz, môžeš ta urobiť po kliknutí na tento odkaz.

 

<<< Späť