Blog

Správne právo je právna disciplína o živote

správne právo

Dá sa v súdnych sporoch vyhrať nad mocou štátu? Odborník na správne právo, zároveň dekan a pedagóg Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy doc. JUDr. PhDr. Peter Potásch, PhD. nám prezradil, aké pocity po takomto víťazstve prichádzajú. V rozhovore sa vyjadril, aké typy študentov preferuje a v čom je Fakulta práva PEVŠ obyčajná, a v čom naopak výnimočná.

                                            

PA: Správne právo je Vaša právna oblasť, ktorej  sa aktívne venujete. To znamená, že to Vaše právo je to jediné a správne? Prečo ste sa ho rozhodli študovať?

PO: Správne právo nie je to jediné a najsprávnejšie, ale je zo života. Je to jedno z mála právnych odvetví, ktoré nás reálne sprevádza od nášho narodenia, od rodného listu až po ďalšie etapy (nášho života)… takže asi to:  má najbližšie k životu.

PA: Čo je správne právo?

PO: Ak by som mal dať tú dlhú  doktrinálnu dlhú definíciu, tak by sme tu boli veľmi dlho. V skrátenej verzii: správne právo je jedno z právnych odvetví právneho poriadku Slovenskej republiky, ktoré upravuje fungovanie verejnej správy a, samozrejme, práva a povinností a právom chránené záujmy fyzických osôb a právnických osôb v rámci tohto systému. Ak by sme mali ísť do tej praktickej roviny, ako som už naznačil, správne právo je právna disciplína o živote.

PA: Prečo ste sa rozhodli práve pre správne právo?

PO: Správne právo má jeden zaujímavý moment, že v ňom v zásade vystupujete proti verejnej moci. V porovnaní s klasickými spormi, kde máte oproti sebe dve fyzické osoby alebo podnikateľov, je to úplne iné.

PA: Aké spory nad štátnymi inštitúciami ste vyhrali a aký je to pocit?

PO: Pocit je to veľmi dobrý, pretože  vo chvíli, keď vyhráte máte pocit víťazstva v tom režime Dávida a Goliáša, lebo bojujete proti štátu, bojujete proti tomu, čo má možno väčšiu moc ako obyčajný občan. Čo sa mojich víťazstiev týka, síce som viazaný mlčanlivosťou, ale aspoň vám môžem povedať niektoré tie orgány orgány, viedli sme spory proti ministerstvu školstva, ministerstvu vnútra, daňovým úradom, sociálnym úradom a pod.

PA: Čo Vás baví na práci pedagóga a čím Vás obohacujú študenti?

PO: Práca pedagóga je zaujímavá, lebo nikdy neviete čo vás čaká, či už na prednáške alebo na seminári. O mne sa hovorí, že som dosť flexibilný, čo sa priebehu seminárov týka, takže pre mňa tá hodina je vždy o tom, že predpokladám a často sa to aj stáva, že odchádzam z nej ja sám s nejakými novými skúsenosťami, ktoré získavam od študentov. To je asi to najhodnotnejšie z môjho pohľadu.

správne právo

PA: Od čoho závisí, či sa študent stane dobrým právnikom?

PO: Povedal by som to takto: Asi to nezávisí len od samotných známok. Mám osobnú skúsenosť, že sú študenti, ktorí majú veľmi dobré známky, ale naopak, v živote sa možno ukázali ako priebojnejší a šikovnejší takí tí priemerní študenti. Myslím si, že najmä v rámci práce právnika je to o tom, do akej miery je ten  človek schopný komunikovať, ako dokáže zosumarizovať svoje kľúčové argumenty a veľká časť našej práce je aj o schopnosti presvedčiť iného o našej pravde.

PA: Ktorý typ z týchto študentov máte Vy osobne radšej?

PO: Mám rád študentov, ktorí chcú spochybňovať. To je asi to najlepšie. Nie študentov, ktorí automaticky akceptujú všetky informácie a poznatky, ktoré sú im postúpené, ale použijem moderné slovíčko „challengujú“ niekedy toho učiteľa a prichádzajú s návrhmi, nápadmi, ktoré sú úplne nové a práve to je ten šokujúci moment niekedy v rámci výučby.

PA: Existuje rozdiel medzi pojmami právnik a advokát?

PO: Existuje. Základný rozdiel je asi v tom, že každý absolvent právnickej fakulty je právnikom, ale nie každý právnik je súčasne advokátom. Advokátom je len osoba, ktorá je ako advokát vedená v zozname advokátov Slovenskej advokátskej komory. Takže množina je jednoduchá: každý advokát je právnikom, ale nie každý právnik je advokátom.

PA: Kam by ste chceli ďalej posunúť Vašu fakultu? Kde ju vidíte v budúcnosti?

PO: Mám dve také výzvy, dva také momenty. Po prvé, bol by som veľmi rád, keby sme na fakulte počuli viac cudzích jazykov, a to z úst našich študentov. To znamená, že by som ocenil, keby sme na fakulte mali väčšie zastúpenie študentov zo zahraničia. A po druhé, veľmi by ma potešilo, keby sa Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy zapojila do riešenia významných vedeckých projektov s celospoločenským rozmerom. Čiastočne sa nám to darí už aj v súčasnosti, keďže sme riešiteľmi viacerých vedecko-výskumných projektov a myslím si, že v tejto línii by sme mali aj pokračovať.

PA: V čom sa Fakulta práva PEVŠ odlišuje od ostatných právnických fakúlt?

PO: Asi by som začal tým, v čom nie sme iní. Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy musí plniť presne tie isté prísne kritériá, ako ktorákoľvek iná právnická fakulta pôsobiaca na Slovensku. V tomto zmysle nemáme žiadny osobitný režim,  musíme plniť tie isté kvantitatívne a kvalitatívne kritériá. Štát prostredníctvom svojich orgánov na nás dohliada rovnakým spôsobom, ako na ktorúkoľvek inú právnickú fakultu. To, že tieto kritériá plníme nielen štandardne, ale až nadštandardne je verejne známa skutočnosť a dá sa ľahko overiť. V čom sme iní? Iní sme asi v tom, že sa nám darí zachovávať veľmi intenzívnu komunikáciu s našimi poslucháčmi, so študentmi a ten osobný prístup, ktorý máme k študentom je asi to, čo vnímam ako pridanú hodnotu našej fakulty – popri všetkých tých akademických benefitoch.

PA: Kto učí budúcich právnikov na Vašej fakulte?

PO: Pedagogický zbor fakulty je asi štandardný, máme vysoko-kvalifikovaných odborníkov – zástupcov teórie. Veľmi sa snažíme o to, aby sa do vyučovacieho procesu zapájali aj doktorandi, tá budúca generácia pedagógov a, samozrejme, veľký dôraz kladieme aj na praktické vzdelávanie.

PA: Ako ste sám spomínali, je teda dôležité kombinovať praktické vzdelávanie s teóriou?

PO: Z praxe dostávame často informácie, že študenti právnických fakúlt sú teoreticky často dobre pripravení, ale chýba im tá praktická zložka. My sme sa rozhodli tento stav riešiť ešte počas štúdia. V ostatných rokoch sme podpísali niekoľko významných memoránd o spolupráci, napr. s advokátskymi kanceláriami a advokáti z týchto kancelárií sa zapájajú do praktickej výučby. Darí sa nám týmto spôsobom dosiahnuť to, že študenti získavajú hodnotné teoretické vedomosti od pedagógov, ktorí u nás pôsobia, ale tiež praktické skúsenosti od advokátov a od odborníkov z iných profesií.

správne právo

PA: Je právnikov v súčasnosti veľa? Znamená to, že nepotrebujeme ďalších právnikov?

PO: Tu by som sa možno vrátil k jednej z tých prvých otázok, ktorú ste mali, aký je rozdiel medzi právnikom a advokátom. Musíme si uvedomiť, že množina právnikov je podstatne väčšia, ako množina advokátov. Právnici pôsobia v štátnej správe, pôsobia napr. v rámci Policajného zboru, a pod. Samozrejme nehovoriac o typických profesiách, ako sú notári, exekútori, sudcovia, a pod. Nemyslím si, že máme taký počet právnikov, že by tu nebol priestor na to, aby sme ich mali ešte viac.

PA: Čo všetko robia Vaši absolventi a kde všade ich nachádzate, stretávate?

PO: Doslova ich niekedy stretávam aj osobne pri výkone mojej praxe, ale  – samozrejme – máme advokátov, máme notárov, exekútorov, sudcov. Stretávam našich absolventov aj v rámci Policajného zboru a myslím si, že v zásade sú zastúpení v rámci všetkých právnických profesií.

PA: Aké sú budúce kroky Vašej fakulty?

PO: Naša fakulta začínala pred pätnástimi rokmi ako Bratislavská vysoká škola práva, dnes sme jednou z fakúlt Paneurópskej vysokej školy. Myslím si, že pätnásť rokov je dostatočný úsek na to, aby sme našli ten náš priestor v rámci toho akademického prostredia a podľa môjho názoru sa nám to podarilo. Pätnásť rokov vnímam ako výhodu. Výhodu v tom, že kým možno nemáme vek iných vysokých škôl alebo fakúlt, v zásade sme flexibilnejší, možno modernejší, vieme skôr reagovať na potreby aj trhu v rámci výkonu právnickej profesie, ale aj v rámci vzdelávania. Ja by som bol veľmi rád, keby tento trend pokračoval. Bol by som veľmi rád, keby sme v niektorých veciach boli na špičke tých právnických fakúlt, bol by som veľmi rád, keby sa nám darilo zachovávať naďalej taký ten typ štandardnej, ale rodinnej vysokej školy, kde naozaj pedagóg pozná študenta po mene, bol by som veľmi rád, keby sme pokračovali v tom, že naši študenti budú naďalej úspešne reprezentovať Slovenskú republiku na zahraničných súťažiach a samozrejme základná odpoveď: aby boli úspešnými právnikmi.

 


Doc. Potásch je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Absolvoval rigorózne konanie, a to na Akadémii Policajného zboru v Bratislave a súčasne aj na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa Nitre (v odbore „politológia“). Je docentom trestného práva a tiež úspešným advokátom. Úspešne zastupoval svojich klientov vo viacerých správnoprávnych veciach proti rôznym zložkám/orgánom verejnej moci. Je členom komisie na výber sudcov (na všetkých stupňoch súdnej sústavy), je členom poradných orgánov na viacerých ministerstvách, konzultantom inšpekčných orgánov (napr. Slovenská inšpekcia životného prostredia) a radí aj miestnej samospráve. Jeho publikácie sú mimoriadne rozšírené v rozhodovacej praxi správnych orgánov. Ako jeden z mála pedagógov zo Slovenskej republiky kontinuálne prednášal niekoľko rokov na Právnickej fakulte Viedenskej univerzity vo Viedni. Prednášal však napr. aj v Lotyšsku, na Universidad de Monterrey (Mexiko), ďalej pre Mexickú advokátsku komoru a pod. Jeho publikačné výstupy sú deponované v Parlamentnej knižnici Národnej rady Slovenskej republiky, ale napr. aj v Library of US Congress (Knižnica Kongresu Spojených štátov amerických), v Národnej knižnici Českej republiky v Prahe, vo Švajčiarskom inštitúte pre porovnávacie právo v Laussane (Švajčiarsko), ako aj v ďalších významných knižniciach. Doc. Potásch aktívne spolupracuje ako lektor s Justičnou akadémiou Slovenskej republikySlovenskou advokátskou komorou (kde je aj členom Pracovnej skupiny SAK pre verejné právo). V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy, kde zároveň zastáva funkciu dekana.

 

Ponuka bakalárskeho štúdia Ponuka magisterského a inžinierskeho štúdia Online prihláška

 

 

<<< Späť